-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 24

Policija pateikė Garliavos įvykių, perduodant dukrą Laimutei Stankūnaitei, chronologiją

Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos pateikia įvykių Garliavoje, vykdant teismo sprendimą, chronologiją, t.y. policijos pareigūnų veiksmus ir nuorodas į teisės aktus, kuriais remiantis pareigūnai atliko savo pareigas.
Pareigūnų instruktažas prieš Garliavos operaciją
Pareigūnų instruktažas prieš Garliavos operaciją / Kadras iš policijos vaizdo medžiagos

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime, 2012 m. gegužės 3 d. Policijos departamentas gavo antstolės Sonatos Vaicekauskienės patvarkymą „Dėl priverstinio teismo sprendimo vykdymo perduodant mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 585 straipsnio „Antstolio reikalavimų privalomumas“ 2 dalyje numatyta „Jeigu antstoliui kas nors kliudo vykdyti vykdomuosius dokumentus, antstolis kliūtims pašalinti kviečia policiją. Šiuo atveju policijos dalyvavimas būtinas“.

Laikinoji mergaitės globėja Neringa Venckienė yra Kauno apygardos teismo teisėja, kuriai galioja Lietuvos Respublikos teismų įstatymo 47 straipsnyje įtvirtintas teisėjo imunitetas, kuris apima ir draudimą įeiti į teisėjo gyvenamąsias patalpas. Tačiau Kėdainių rajono apylinkės teismas 2012 m. kovo 22 d. nutartimi, spręsdamas klausimą dėl leidimo prievarta paimti vaiką išdavimo, vykdant teismo sprendimą dėl vaiko perdavimo, nurodė, kad teisėjų imunitetas nėra absoliutus ir siejamas tik su jų nepriklausomumo užtikrinimu jiems einant savo pareigas. Šiuo atveju vykdymo veiksmai buvo atliekami priverstinai vykdant teismo sprendimą, kuris buvo priimtas byloje, kurioje Neringa Venckienė dalyvavo kaip privatus fizinis asmuo, vykdytinu teismo sprendimu buvo išspręstas ginčas, kilęs iš šeimos teisinių santykių, todėl teisėjo imunitetas buvo nepažeistas.

2012 m. gegužės 17 d. Kauno rajone, Garliavos apylinkės seniūnijoje, Teleičių kaimo Klonio gatvėje policijos ir kitos žinybos bei institucijos vykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2012 m. kovo 22 d. nutartį dėl Neringos Venckienės globojamos mažametės perdavimo jos motinai Laimutei Stankūnaitei. Priemonė vykdyta iš anksto suderinus ir raštiškai patvirtinus veiksmus su Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir kitomis priemonėje dalyvavusiomis žinybomis bei institucijomis pagal kompetenciją.

Antstolė, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 764 straipsnio 4 d. nuostatomis, reikalavo, kad policijos atstovai pašalintų kliūtis sprendimui priverstinai perduodant vaiką įvykdyti.

Policijos pareigūnai, atvykę į Klonio g., kreipėsi į žmones ir priminė, kad įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Policijos veiklos įstatymo 16 straipsnis suteikia policijos pareigūnui teisę, įgyvendinant policijos uždavinius, reikalauti, kad tiesiogiai jam nepavaldūs asmenys vykdytų jo teisėtus nurodymus, o jų nevykdymo ar pasipriešinimo atveju panaudoti prievartą.

Jėga šalinant kliūtis buvo naudojama proporcingai prieš tai įspėjus, kad yra vykdomas teismo sprendimas, ir nurodžius vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus. Vadovaujantis teisės aktais, 39 asmenys, kurie aktyviais veiksmais nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, įvykio vietoje buvo sulaikyti dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams, pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymo, taip pat jų garbės ir orumo įžeidimo ir pristatyti į policijos įstaigą.

Policijos atstovai, antstolės reikalavimu, pašalino fizines kliūtis, trukdančias vykdyti teismo nutartį, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 764 straipsnio 4 d. nuostatomis.

Policijos pareigūnai, vadovaudamiesi Policijos veiklos įstatymo 18 straipsnio 7 p. nuostatomis, operacijos metu apribojo eismą Artojų gatve, atkarpoje nuo Vytauto g. iki Dvaro g., Klonio g. ir Sodžiaus g., laikinai apribojo patekimą į namą.

Pareigūnai, vadovaudamiesi Policijos veiklos įstatymo 18 straipsnio 12 p. nuostatomis, užtikrindami policijos uždavinių įgyvendinimą ir nepažeisdami įstatymais garantuoto asmens privataus gyvenimo neliečiamumo, darė garso ir vaizdo įrašus, fiksavo teisėtvarkos pažeidimus.

Remiantis 2008 m. rugpjūčio 19 d. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos ir Policijos departamento pasirašyto bendradarbiavimo susitarimo 8.4 punktu ir antstolės reikalavimu, policijos pareigūnai pasitelkė ugniagesius gelbėtojus, kurie, naudodami specialiąsias priemones, pašalino kliūtis, trukdančias vykdyti teismo nutartį ir užtikrino nekliudomą kitų žinybų ir tarnybų funkcijų vykdymą.

Policijai pašalinus kliūtis, apie 7.20 val. mergaitė perduota motinai Laimutei Stankūnaitei, dalyvaujant antstolei, Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnams ir psichologei. Mergaitės atžvilgiu policijos pareigūnai prievartinių veiksmų neatliko. Po perdavimo mergaitė jautėsi rami.

Policijos priemonė buvo pradėta 6 val. ir baigta 7.55 val. Joje dalyvavo apie 240 teritorinių ir specializuotų policijos įstaigų pareigūnų.

Įvykdžius teismo sprendimą ir perdavus mergaitę motinai, policijos pareigūnai toliau vykdo šių asmenų apsaugą, bendradarbiauja su suinteresuotomis institucijomis ir jų pareigūnais, vykdant tolimesnę mergaitės socializaciją.

Žemiau galite peržiūrėti policijos pateiktą vaizdo medžiagą apie tai, kaip prieš operaciją buvo instruktuojami policijos pareigūnai.

VIDEO: Policijos instruktažas prieš vykdant teismo spredimą Garliavoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius