Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 15

Policija teigia nematanti prielaidų Lietuvoje kilti tokioms riaušėms kaip Jungtinėje Karalystėje

Lietuvos policija teigia šiuo metu nematanti objektyvių priežasčių, kad šalyje galėtų kilti tokie masiniai neramumai, kokius neseniai turėjo malšinti Jungtinės Karalystės pareigūnai.
Policininkai stovi netoli degančio automobilio
Policininkai stovi netoli degančio automobilio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto policija teigia stebinti ir įvykius Anglijoje, ir socialinį gyvenimą Lietuvoje.

„Viešojo saugumo padėtis mūsų šalyje nuolat stebima ir kontroliuojama. Šiandien tikrai nėra jokių objektyvių priežasčių ar prielaidų, kad Lietuvoje gali kilti panašaus pobūdžio neramumai“, – sakoma BNS pateiktame Policijos departamento Masinių renginių ir ekstremalių situacijų koordinavimo skyriaus atsakyme.

Pasak pareigūnų, prielaidos kilti socialiniams neramumams priklauso ne tik nuo policijos ar kitų jėgos struktūrų darbo, bet ir nuo imigracijos masto, nedarbo bei ekonominės šalies padėties.

„Policija atidžiai stebi šalies ekonominį ir socialinį gyvenimą, daro atitinkamas išvadas. Nuolat bendraujame ir keičiamės informacija su teisėsaugos ir kitomis suinteresuotomis institucijomis“, – teigia Policijos departamentas.

Vilniuje esanti Policijos sistemos būstinė teigia labai atidžiai stebinti situaciją Londone, analizuojanti kolegų veiksmus ir taktiką.

„Pasibaigus visiems šiems neramumams, bus labai rimtai išanalizuotos visos priežastys, policijos ir neramumus sukėlusių asmenų veiksmai ir iš to padarytos reikiamos išvados. Lietuvos policija, kartu su kitomis teisėsaugos institucijomis, nuolat dalyvauja įvairiose pratybose, mokymuose, projektuose su kitų šalių pareigūnais, vertina jau buvusias konfliktines situacijas (sausio neramumai prie Seimo, lenkų sirgalių riaušės Vilniaus ir Kauno stadionuose), analizuoja ir tobulina savo veiksmus“, – teigiama pareigūnų atsakyme.

Tačiau Policijos departamentas susilaikė nuo išsamaus vertinimo, dėl ko kilo masinės riaušės įvairiuose Jungtinės Karalystės miestuose. Pasak pareigūnų, „dabar gausu įvairių gandų, daug skirtingai pateikiamos informacijos“.

Jungtinėje Karalystėje per didžiules riaušes, kurios pirmiausiai įsiplieskė užpraėjusį šeštadienį Londone, o vėliau išplito kituose miestuose, apiplėštos šimtai parduotuvių, padegta daug pastatų ir automobilių, taip pat žuvo mažiausiai penki žmonės. Visoje šalyje suimta daugiau nei 1,5 tūkst. asmenų, siejamų su keturias naktis Anglijos miestus krėtusia smurto banga.

2009 metų sausio 16-ąją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs profesinių sąjungų organizuotas mitingas prieš Vyriausybės padidintus mokesčius baigėsi didelėmis riaušėmis. Per jas nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužta dalis Seimo langų, apgadinti kai kurie aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą. Riaušininkus tramdę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas.

Vasarį teismas daugumai iš 28 riaušių prie Seimo bylos kaltinamųjų skyrė kiek didesnes nei dvejų metų laisvės atėmimo bausmes, tačiau beveik visos jos buvo atidėtos. Nuteistiesiems taip pat skirta solidariai atlyginti per riaušes padarytą žalą, iš viso – kiek daugiau nei 284 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius