Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 29

Policijos departamentas pirko kompiuterinės įrangos už milijoną

Nepaisant sunkmečio ir apkarpyto finansavimo, Policijos departamentas nusprendė atnaujinti kompiuterinę įrangą. Tam buvo išleista daugiau nei milijonas litų.
Nešiojamieji kompiteriai
Nešiojamieji kompiuteriai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policijos departamentas pasirašė sutartis su bendrovėmis „Blue Bridge“ ir „ELSIS biuro sistemos“ dėl kompiuterinės įrangos pirkimo. Iš bendrovės „BLUE BRIDGE“ Policijos departamentas įsigijo tarnybinių stočių už daugiau nei 93 tūkst. litų, o iš bendrovės „ELSIS biuro sistemos“ – tarnybinių stočių už daugiau nei 186 tūkst. litų ir kompiuterių, spausdintuvų bei skaitytuvų už daugiau nei 983 tūkst. litų. Bendra lapkričio mėnesį pasirašytų sutarčių vertė siekia 1 mln. 194 tūkst. 868 litus.

„Pirmą kartą girdžiu, kad buvo išleistas milijonas“, – paklaustas, ką mano apie Policijos departamento pirkinį, sakė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

Jis prisiminė, kad metų pradžioje pareigūnai buvo informuoti, jog yra įgyvendinami projektai, susiję su elektroninių paslaugų plėtra, duomenų bazėmis. „Klausimas, kam šitie kompiuteriai buvo pirkti, kam jie bus panaudoti. Kita vertus, vargu, ar jie buvo perkami iš darbo užmokesčio fondo. Jeigu paaiškėtų, kad darbo užmokesčio fondo lėšos naudojamos, reikėtų kalbėti apie prioritetus“, – svarstė V.Bakas.

Kaip sakė Ramūnas Matonis, laikinai einantis Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pareigas, kompiuterinė įranga buvo pirkta už investicines lėšas, kurios šių metų sausį Vyriausybės nutarimu buvo paskirstytos valstybės institucijoms. Policijai, jo teigimu, buvo skirta 16 mln. 658 tūkst. litų, o tai esą daug mažiau nei 2008-aisiais.

„Policininkams trūksta kompiuterių“

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sakė, kad kompiuterinės įrangos pirkimas yra įprasta procedūra. „Policininko darbo įrankis ne tik lazda ir ginklas, bet ir kompiuteris“, – sakė R.Palaitis. Jis pabrėžė, kad jei biudžeto lėšos yra numatytos kompiuteriams pirkti, tai jie privalo būti nupirkti.

„Visas policijos biudžetas šiemet sudarė 719 mln. litų, pridedant dar mano minėtus 16 mln. 658 tūkst. investicijoms. Taigi investicijoms skirta dalis yra minimali“, – tikino R.Matonis. Jis atkreipė dėmesį, kad šiemet ir kitąmet pradeda veikti septyni nauji policijos registrai – policijos registruojamų įvykių, ieškomų ginklų, administracinių teisės pažeidimų ir eismo įvykių, civilinėje apyvartoje esančių ginklų, ieškomų asmenų, prevencinių poveikio priemonių taikymo, ieškomų ir rastų numeruotų ir individualius požymius turinčių daiktų ir dokumentų, ieškomų transporto priemonių.

„Darbuotojas, kuris tiria įvykį ar atlieka ikiteisminį tyrimą, privalo užpildyti šiuos registrus, o tam reikalinga kompiuterinė technika“, – aiškino R.Matonis ir pridūrė, kad dėl to yra būtina atnaujinti policijos įstaigose turimus kompiuterius. Jų esą trūksta, o turimi yra senesni nei 5 metų.

Naudojasi savo kompiuteriais

Tuo tarpu V.Bakas aiškino, kad kompiuterinės įrangos policijos pareigūnams trūko ir tada, kai apie sunkmetį dar niekas negalvojo. „Žinot, dar prieš pusantrų metų dauguma Vilniaus policininkų, tarp jų ir aš pats, kai buvau policininkas, pirkome kompiuterius už savo pinigus“, – kalbėjo pašnekovas. Esą kompiuterinės technikos poreikis nėra patenkintas ir dabar. „Kai kurie žmonės, kiek žinau, tyrėjai naudojasi savo kompiuteriais“, – sakė V.Bakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius