Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 20

Policijos mobilus arsenalas – dviračiai, žirgai ir riedžiai

Nors lėšų stinga ir policijos pareigūnai teigia iš taupumo jau persiveržę diržus, visą šiltąjį sezoną sostinėje kasdien budės daugiau pajėgų, nei įprasta. Miesto parkuose jau galima išvysti raitosios policijos ekipažus, o netrukus gatvėse pareigūnai pradės patruliuoti motoroleriais, dviračiais ir riedžiais.
Žirgai suteikia pareigūnams daugiau mobilumo ir galimybę kontroliuoti sunkiai automobiliais privažiuojamas teritorijas.
Žirgai suteikia pareigūnams daugiau mobilumo ir galimybę kontroliuoti sunkiai automobiliais privažiuojamas teritorijas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagrindiniu gausesnių ir mobilesnių pajėgų taikiniu šiemet, kaip ir kasmet, taps viešosios tvarkos drumstėjai – išgėrinėti parkuose linkęs jaunimas, triukšmadariai. Šiam tikslui savivaldybėje jau ruošiamas interaktyvus žemėlapis, kuriame atsispindės visi „karščiausi“ miesto taškai.  „Žemėlapis bus naudingas pareigūnams, taip pat miestiečiams, kad jie žinotų, kurias vietas galbūt mieste naktį geriau aplenkti. Be to, viešumas taip pat puiki drausminimo priemonė“, – dėstė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Patrulių pajėgos sustiprintos

Dienraščio „15 minučių“ nuotr./Naudodami riedžius, pareigūnai per tą patį laiką gali patruliuoti didesnėje teritorijoje.
Dienraščio „15 minučių“ nuotr./Naudodami riedžius, pareigūnai per tą patį laiką gali patruliuoti didesnėje teritorijoje.

Miesto valdžios prašymu, šiemet sustiprintos ir patrulių pajėgos. Jei įprastai mieste kasdien budi apie 130 pareigūnų, tai šiltuoju sezonu bus stengiamasi išlaikyti 160 patrulių skaičių.

„Manau, miestiečiai jau pastebėjo didesnes policijos pajėgas. Tvarkai mieste užtikrinti kasdien reikėtų apie 240 pareigūnų, tačiau tokių pajėgumų ir finansinių galimybių neturime“, – sakė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Dervinskas. 

Pareigūnų stokos problemą jau ne pirmi metai mieste bandoma išspręsti didinant jų mobilumą. Policininkai naudojasi motoroleriais, žirgais ir dviračiais.

Žirgai jau patruliuoja

Šiemet pirmieji miesto skveruose pasirodė raitosios policijos būriai.  „Dabar yra šioks toks pereinamasis sezonas, patruliuojama tik tomis dienomis kai jau šilta ir parkuose gausu žmonių“, – pasakojo VPK Raitosios policijos kuopos vadas Laimonas Bankauskas.
 

Šiuos metus raitoji policija pasitiko su 5-ais naujais žirgais bei sumažėjusiomis pareigūnų gretomis.  Sostinės parkų apsaugai skirta 20 žirgų ir 16 pareigūnų. „Daug pareigūnų nori kilti karjeros laiptais, o kadangi darbas specifinis jaunimą prisivilioti sunku. Be to, trūksta ir transporto žirgams į vietą nugabenti“, – aiškino L.Bankauskas. Visgi, nors raitųjų miesto sargų sumažėjo, vienas jų, pasak specialistų, masinių renginių metu atstoja 20-30 pėsčių pareigūnų.

„Per lenkų futbolo sirgalių riaušes „Vėtros“ stadione puikai matėme, kaip 4 raiti pareigūnai sugebėjo įsiaudrinusią minią suvaryti atgal į tribūnas, ko negalėjo padaryti gausus pėsčių ir ginkluotų policininkų būrys“, – tikino L.Bankauskas.

Dviračiai ir riedžiai

Masinių renginių metu ir miesto viešosios erdvėse raitosios policijos pajėgas turėtų papildyti šiemet pareigūnų planuojami išsinuomoti 4 asmeniniai transporteriai – riedžiai. „Sprendimas jau priimtas, reikia tik suderinti sąlygas su tiekėjais. Visą vasarą vyks daug masinių renginių, todėl mobilus patruliavimas labai svarbus“, - aiškino VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.

Komisariatai turi ir kelis nežymėtus dviračius. Jais vasarą patruliuoja neuniformuoti pareigūnai, stebintys miestą, – V.GrašysAsmeniniai transporteriai turėtų pėsčiųjų pareigūnų patruliavimo zonas išplėsti kone trigubai, pagreitinti jų atvykimą į įvykio vietą. Riedžiais ratuoti pareigūnai Vilniaus gatvėse pradės patruliuoti nuo birželio 1-osios.

Nusprendę naudotis moderniomis dviratėmis transporto priemonės, pareigūnai nepamirš ir jau įprasto transporto – motorolerių bei dviračių.

„Motoroleriais daugiau naudojasi kelių patruliai, jiems pravartu greitai judėti po senamiesčio siauras gatveles. Komisariatai turi ir kelis nežymėtus dviračius. Jais vasarą patruliuoja neuniformuoti pareigūnai, stebintys miestą“, – atskleidė V.Grašys.

Anot pašnekovo, neuniformuotas pareigūnas turi tiek pat teisių kiek ir skiriamuosius ženklus dėvintys patruliai. Parodęs pažymėjimą policininkas gali sulaikyti pažeidėjus, surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolą. 

Šiomis galiomis, kol kas negali pasigirti savivaldybės viešosios tvarkos sargai. „Miesto tvarką prižiūrėsime ir mes, tačiau ne paslaptis, kad mums trūksta šiokių tokių teisių, pažeidėjai kartais nepaklūsta teisėtiems reikalavimams, o jų sulaikyti negalime“, – apgailestavo G.Tamošiūnas.

„Duoda – imk“

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymu, patruliuoti Lietuvos didmiesčiuose, policininkams padės Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Vilniuje prie pajėgų prisijungs ir miesto centre pirmadieniais-penktadieniais patruliuos 8 vidaus reikalų sistemos pareigūnai.

„Jei duoda – reikia imti. Visada geriau, kai yra daugiau pareigūnų“, – sakė R.Dervinskas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius