Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 27

Policininkai ir ugniagesiai griebėsi subtilaus šantažo (nuotraukos, papildyta 14.32 val.)

Ne iš gero gyvenimo į gatves su plakatais išėję pareigūnai nutarė subtiliai pašantažuoti valdžią ir visuomenę: „Aš pigus – Tu nesaugus!“
Prie Vyriausybės
Prie Vyriausybės protestavę pareigūnai atsinešė ir garsųjį kartotinį policininką, kuris idealus valdžiai, nes nepiketuoja ir valgyt neprašo. / S.Chadasevičiaus/15min.lt

Penktadienį 12 val. į įspėjamuosius piketus prie Seimo, Vyriausybės ir Finansų ministerijos rinkosi pareigūnai.

Alga: puse tūkstančio mažesnė

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Pareigūnai sumanė taiklų, subtiliu šantažu kvepiantį lozungą.
Pareigūnai sumanė taiklų, subtiliu šantažu kvepiantį lozungą.

Prie valldžios įstaigų su plakatais stovėjo po dešimt policijos pareigūnų. Pasipuošę lipdukais su užrašu  „Aš pigus – Tu nesaugus!“ policininkai išsakė savo pagrindinius reikalavimus: padidinti bazinę algą iki 490 Lt (2008 metų lygio) vietoj dabar esančios 475 Lt,  iki praėjusių metų lygio atstatyti statutinių įstaigų finansavimą bei Vidaus reikalų tarnybos statute reglamentuoti pareigūnų darbo užmokesčio skaičiavimą atsiejant jį nuo kitų valstybės tarnautojų algų.

Pasak Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkės Loretos Soščenkienės, atlyginimai pareigūnams šiemet sumažėjo nuo 100 iki 500 Lt priklausomai nuo darbo trukmės, stažo, pareigų, kategorijos, laipsnio. Taip pat sumažintas bendras vidaus reikalų sistemos finansavimas.

Ministras: reikalavimai – nerealūs

„Dėl sumažinto finansavimo pareigūnams trumpinamos darbo valandos. Jie mažiau patruliuoja, trumpinamas darbas naktį, mažėja atlyginimai. Visa tai atsiliepia visuomenės saugumui“, – teigė L.Soščenkienė.

Su protestuotojais prie Seimo susitikti atvyko vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Išklausęs reikalavimus, jis kategoriškai teigė, kad grąžinti praėjusių metų finansavimą bei atlyginimus nėra lėšų. Geriausia, ko dabar galima tikėtis – kad atlyginimai nebus dar labiau sumažinti.Jūs turite teisę susirinkti ir reikalavimus pateikti, bet šiandien valstybė turi tiek pinigų, kiek ji turi. Reikalavimai yra nerealūs, – policininkams aiškino VRM vadas R.Palaitis.

„Jūs turite teisę susirinkti ir reikalavimus pateikti, bet šiandien valstybė turi tiek pinigų, kiek ji turi. Reikalavimai yra nerealūs. Kad toliau neblogėtų situacija, su tokiu reikalavimu sutinku ir pats taip visada Vyriausybėje kartoju“, – policininkams kalbėjo R.Palaitis.  

Paklaustas, ar mažinant finansavimą nebijoma, jog dėl sumažėjusių lėšų degalams policijos ekipažai negalės išvažiuoti į gatves, ministras sakė, jog gali tekti optimizuoti budėjimo maršrutus ir taip stengtis palaikyti viešąją tvarką. 

Policijos pareigūnai tokius planus vertina neigiamai – esą jau dabar budėjimo maršrutai yra optimalūs, o juos dar minimalizuojant visuomenės saugumas stipriai nukentėtų.

Valdžiai neklausant reikalavimų, pareigūnai žadėjo Verbų sekmadienį (balandžio 5 dieną) išeiti į gatves ir masiškiau išreikšti savo pasipiktinimą. „Mitinguoti ir streikuoti statutiniai pareigūnai neturi teisės. Jie turi teisę į taikius piketus“, – R.Palaitis teigė nesibaiminantis tolesnių pareigūnų veiksmų.

„Visi ruošiasi blogiausiam“

Prie Vyriausybės plakatų nelaikęs, bet kartu su piketuojančiais kolegomis buvęs Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vladas Sanda kalbėjo, jog nelengva patikėti vieno politiko – Vyriausybės vadovo, pažadais, esą finansavimas pareigūnams nebus mažinamas.

„Tačiau realią situaciją mes matome savo darbo vietose, savo gyvenime, kad tie pažadai nėra paremti jokiais konkrečiais darbais, jokiais konkrečiais sprendimas“, – kalbėjo V.Sanda.

Jis kartojo, kad nei policininkai, nei ugniagesiai nematė jokio dokumento, kuriame būtų fiksuoti valdžios pažadai.

„Visi ruošiasi blogiausiam: taupymui, žmonių atleidimui, neapmokamoms atostogoms ir visoms kitoms drastiškoms priemonėms. Todėl esame priversti imtis aktyviųjų protesto veiksmų, čia yra tik pradžia“, – įspėjo V.Sanda.

Profsąjungos lyderis priminė, jog dar gruodžio mėnesį pareigūnai įvardijo dėl planuojamo taupymo kylančias grėsmes ir pasiūlė būdus, kaip iš tiesų galima būtų racionaliai sutaupyti lėšų, iki 100 mln. litų. „Vyriausybė pasinaudojo mūsų siūlymais, bet pinigai buvo nukreipti ne į vidaus reikalų sistemą, o kitoms biudžeto skylėms lopyti“, – piktinosi V.Sanda.

Pareigūnai skundėsi, kad algas sumažinus dar keliais šimtais litų, jų šeimos skursta. Penktadienį buvo piketuojama iki 12.45 val. – pareigūnai paaukojo šiam piketui savo pietų pertrauką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius