Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 08 14

Policininkės uniformą laikinai iškeitusi į gelbėtojos kostiumėlį Lina: poilsiautojus drausminu šypsena

Daugelis Lietuvos pajūrio poilsiautojų dar prisimena TV serialą „Gelbėtojai“ (Baywatch) su Pamela Anderson, Carmen Electra, Davidu Hasselhoffu ir kitais aktoriais. Jis sukūrė labai teigiamą gelbėtojų įvaizdį: sportiški, greiti, visad pasiryžę padėti patekusiems į bet kokią bėdą. Jų kateriai tobulai skrodžia bangas, treniruoti raumenys mikliai įveikia bangas, raudoni plūdurai visuomet tampa išsigelbėjimu skęstantiems, o įspūdinga darbinė uniforma papuošia bet kurį rojaus kampelį.
Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Gelbėtoja Lina Steponavičiūtė
Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Gelbėtoja Lina Steponavičiūtė

Nuostabiame Šventosios paplūdimyje (jis vienas plačiausių Lietuvoje) darbuojasi Holivudo scenarijaus verta komanda: patyręs vyr. gelbėtojas Kęstutis Kazlauskas, galintis papasakoti kvapą gniaužiančių istorijų iš asmeninės patirties ir jaunų, entuziastingų gelbėtojų pajėgos. Iš viso 10-13 žmonių. Gavę signalą iš centro Palangoje (ten suplaukia visa informacija apie incidentus paplūdimyje), Kęstutis ir jo komanda, dirbanti centrinėje Šventosios gelbėjimo stotyje, sėda ant keturračio arba į visureigį ir skuba į kitus, mažesnius postus – padėti ten budintiems kolegoms. Iš viso Šventosios paplūdimyje įrengti penki postai.

Poilsiautojus gelbėja ir saugo būsimoji policininkė

Iš gelbėtojų pulko išsiskiria gelbėtoja Lina Steponavičiūtė, jau trečius metus iš eilės vasaras leidžianti Šventojoje. Ji studijuoja M.Romerio universitete teisę ir policijos veiklą. Vyr. gelbėtojas K.Kazlauskas neslepia pasididžiavimo – Lina greitai perprato gelbėtojų darbo subtilumus ir tapo rimta parama komandai. Todėl gelbėtojų poste ji laukiama kiekvienais metais.

Paklausta, kas bendro tarp policininkės ir gelbėtojos profesijų, Lina iš pradžių linksmai nusijuokia: „Turbūt unifoma“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos gelbėtojų čempionato akimirkos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos gelbėtojų čempionato akimirkos

Paskui jau rimtai dėsto, kad ir vienur, ir kitur yra svarbu greitai rasti kalbą su žmogumi, mokėti bendrauti. Ji pripažįsta, kad moteriai bendrauti su poilsiautojais lengviau nei vyrui (labai padeda ir šypsena), bet taip pat labai svarbu, kokius žodžius parenki – kad pastaba būtų aiški, įtaigi.

„Mes turbūt savo poilsiautojus išsiauklėjome, nes šiemet problemų beveik nekyla, žmonės tampa geresni“, – džiaugiasi Lina.

Medūzos, bitės ir kitos bėdos

„Turime mokėti ištraukti žmogų iš vandens, suteikti jam pirmąją pagalbą. Be to, labai dažnai pagalbos kreipiasi paplūdimyje susižaloję žmonės ar ištikti saulės smūgio. Arba nežinantys, ką daryti įkandus bitei...

Turime išmanyti daugelį dalykų – juk, nutikus bėdai, poilsiautojai kreipiasi pirmiausiai į gelbėtojus“, – sako Lina.

Moteriai bendrauti su poilsiautojais lengviau, nei vyrui, bet taip pat labai svarbu, kokius žodžius parenki.

Smarkiai atšilus orams, poilsiautojai ėmė skųstis ir dilginančiomis medūzomis. Pasak gelbėtojų, tai – sezoninė problema.

Paprastai medūzos plūsteli rugpjūčio mėnesį, kai vandens temperatūra pasiekia aukščiausią tašką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius