2009 03 02

Policininkų piketas – ne už kalnų

Vidaus reikalų sistemos pareigūnai skelbia ultimatumą valdžiai: arba ji padidina statutinių pareigūnų atlyginimus, arba jie eina piketuoti.
Loreta Soščekienė teigia, kad nepatenkinus reikalavimų per mėnesį, pareigūnai piketuos
Loreta Soščekienė teigia, kad nepatenkinus reikalavimų per mėnesį, pareigūnai piketuos. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščenkienė pirmadienį teigė, kad sunkmečiu dėl augančio bedarbių skaičiaus nusikalstamumas didėja, tačiau lėšos, skiriamos pareigūnams, žymiai sumažėjo.

Esą popieriuje be priedų ir priemokų už viršvalandžius, kurios ir sudarančios didžiąją žemesnio rango pareigūno atlygio dalį, alga sumažėjo iki 100 litų. Tačiau „į rankas“ pareigūnai dabar gauna maždaug 400 litų mažiau nei praėjusiais metais, o kai kuriems atlyginimai sumažėjo net 600–700 litų.

Valdžia prašymų negirdi

Pasak L.Soščenkienės, nuo praėjusių metų pabaigos buvo bandoma užmegzti dialogą su Vyriausybe ir prašoma, kad statutinių pareigūnų atlyginimai ir finansavimas vidaus reikalų sistemos įstaigoms nebūtų mažinamas.

Tačiau į prašymus neatsižvelgta, todėl Seimui ir Vyriausybei pirmadienį įteiktas raštas su reikalavimais grąžinti valstybės tarnautojo bazinės algos dydį iki 490 litų; Policijos departamentui, Vadovybės apsaugos departamentui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, Valstybės sienos apsaugos departamentui skirti ne mažesnį finansavimą nei 2008 metais, reglamentuoti statutinio pareigūno darbo užmokestį ir atskirti jį nuo kitų valstybės tarnautojų darbo užmokesčio, nustatyti ne ilgesnę nei 40 valandų darbo savaitę, gerinti darbo sąlygas nestatutiniams pareigūnams.

L.Soščekienė teigė, kad Vyriausybės atsako profesinės sąjungos lauks mėnesį.

Seimą saugantys pareigūnai į darbą gali ateiti su treningais, nes neužtenka pinigų kostiumams, – teigia VAD darbuotojų atstovas R.Pranskūnas.

Pareigūnai nebeoperatyvūs

Niūrią dabartinę policijos pareigūnų padėtį pabrėžė Panevėžio apskrities policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Laimutė Narkienė.

„Sostinėje pareigūnai gal ir geriau gyvena. Tačiau Panevėžyje trūksta pareigūnų – sustabdyti visi nauji priėmimai dėl lėšų stokos. Nėra žmonių, kurie dirbtų tokiomis sąlygomis ir gaudami tokius atlyginimus. Bedarbių skaičius didėja, nusikalstamumas auga. Bet žmonių saugumas neužtikrinamas – išsikvietus pareigūną jo gali tekti laukti porą valandų, o kuo toliau – tuo baisiau. Savaitgaliais gali tekti laukti visą parą – ar taip užtikriname saugumą?“ – kalbėjo L.Narkienė.

Pasak jos, komisariatai grimsta į skolas už šildymą, elektrą bei kurą.

Į Seimą – su treningais

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Robertas Pranskūnas teigė, kad valstybės institucijos visiškai nesiskaito su juos saugančiais pareigūnais. Esą jie dirba viršvalandžius, už kuriuos yra nemokama, taip pat, be sumažėjusio atlyginimo, sumažinti priedai už stažą bei priemokos.

„Konkrečiai rėžiama per atlyginimus. Maža to, labai didelį sumažėjimą jaučiame per priemokas ir nuompinigius. Nemaža dalis mūsų pareigūnų gyvena ne Vilniuje, todėl sumažintos išmokos nuomai labai jaučiasi. Maksimaliai žmonės nebegauna 600–700 litų“, – dėl sunkios padėties guodėsi R.Pranskūnas.

Pasak jo, sumažintos ir reprezentacijai skirtos išlaidos. R.Pranskūnas neatmeta galimybės, kad ilgainiui Seimą ar užsienio svečius saugantys pareigūnai į darbą eis su treningais – esą neužteks pinigų kostiumams nusipirkti.

Tikimybė padidinti atlyginimą – nulinė

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius pirmadienį pareiškė, kad darbo užmokesčio fondas vidaus reikalų sistemoje yra sumažėjęs tik 3 proc. Tai, pasak jo, palyginti su kitomis sritimis, jau yra didžiulė parama iš Vyriausybės pusės.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis taip pat sakė, kad esant dabartinei situacijai  statutiniams pareigūnams padidinti atlyginimus „tikimybė yra nulinė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius