-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 06

„Politico“: Prancūzija svarsto ES atsaką Kinijai dėl spaudimo Lietuvai

Pirmininkavimą Europos Sąjungai perėmusi Prancūzija svarsto inicijuoti bendrijos atsaką į Kinijos taikomą spaudimą Lietuvai, tačiau konkrečios priemonės kol kas nėra aiškios, ketvirtadienį pranešė Briuselio interneto svetainė „Politico“.
Taivaniečių atstovybė
Taivaniečių atstovybė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Europos Sąjungos (ES) institucijos šiuo metu svarsto sukurti teisinį mechanizmą, kuris leistų ES imtis atsakomųjų priemonių į trečiųjų šalių spaudimą.

Vadinamąja „kovos su prievarta“ priemone Europos Komisijai būtų suteikti įgaliojimai taikyti prekybos, investicijų ar kitus apribojimus bet kuriai ES nepriklausančiai šaliai, kuri nederamai kišasi į ES ar jos valstybių narių politikos sprendimus.

Tačiau derybos dėl jo turbūt užtruks ne vienus metus. Anot „Politico“, Prancūzija svarsto, kad atsako galėtų būti imtasi ir nepriėmus šio teisės akto.

Paklaustas, ar Prancūzija sieks ES veiksmų prieš Pekiną prieš šio instrumento įsigaliojimą, aukšto rango Prancūzijos vyriausybės atstovas sakė: „Taip. Imsimės priemonių labai greitai“.

„Dėl kovos su prievarta priemonės vis dar vyksta derybos, bet galbūt kas nors gali būti padaryta iš anksto paremti Lietuvą“, – teigė jis.

Konkrečių galimų priemonių leidinys nenurodo.

Kinija diplomatinio ir prekybinio spaudimo prieš Lietuvą ėmėsi, kai Vilniuje leista įsteigti taivaniečių atstovybę, pavadinime naudojant Taivano vardą.

Kitose Europos Sąjungos šalyse ir JAV tokios įstaigos veikia Taipėjaus vardu, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį. Komunistinė Kinija Taivaną laiko šalies dalimi ir siekia jį izoliuoti tarptautinėje bendrijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius