Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08

Politika veržiasi į mokyklas: Tauragės mero ataskaitos dalijamos mokiniams

Tauragės rajono savivaldybės mero, vicemerės, administracijos direktoriaus metų darbo ataskaita – politikavimas ar ne? Kai kurie Žalgirių gimnazijos bendruomenės nariai mano, kad taip, mokyklos direktorius teigia, kad ne.
Šie leidiniai su politikų atvaizdais dovanojami mokiniams
Šie leidiniai su politikų atvaizdais dovanojami mokiniams / Ramunės Ramanauskienės nuotr.

Galbūt todėl šios mokyklos vadovas Jonas Jatautas be skrupulų, vykstant gimnazijos mokslo metų pabaigos renginiams, iškilmingai mokiniams teikė valdžios dovanas – iš savivaldybės administracijos pastato atvežtas knygeles „Tauragės rajono savivaldybės ataskaita 2016“. J.Jatautas teigia norėjęs jaunimui ištransliuoti, kiek daug gero nuveikė vietos valdžia.

Geriau gerą knygą dovanotų

Už mokesčių mokėtojų pinigus išleistose knygelėse, žinoma, tik geri vietos valdžios darbai. Publikuojamos mero, savivaldybės administracijos direktoriaus, vicemerės nuotraukos.

Skelbiama, kad pernai meras S.Mičiulis Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų buvo apdovanotas II laipsnio „Darbo žvaigžde“, kad Tauragė savivaldybių indekse iš 17-tos vietos pakilo į 12-tą, kad valdžios pastangomis sutaupytos lėšos pernai lėmė rekordiškai didelį rajono biudžetą, kad 30 proc. pigiau nei prie anos valdžios remontuojamos gatvės, kad 2016 m. jų suremontuota 14, kad šilumos kaina 15 proc. mažesnė, palyginti su 2014 m., kad meras rengia verslo pusryčius su verslininkais, kad savivaldybė remia verslą, remontuojamos mokyklos, tiesiami pėsčiųjų takai, rengiami privažiavimai prie daugiabučių ir kuriamos naujos darbo vietos.

Net suskaičiuota, kiek žmonių pernai atėjo į Tauragės miesto šventes – 8230. Kas šią apskaitą vedė ir kaip suskaičiavo, neaišku. Tačiau ne tai svarbu. Svarbu, kad visko daug ir viskas rožinėmis spalvomis. Beje, panašiai skalambijo ir ankstesnioji valdžia – jei tikėtume ir vienais, ir kitais, gyvenimas Tauragėje kasmet tik gerėja.

Taigi šias už mokesčių mokėtojų pinigus išleistas knygeles keletą dienų iš eilės savo vadovaujamos mokyklos mokiniams kartu su diplomais už gerą mokymąsi dalijo Žalgirių gimnazijos direktorius Jonas Jatautas.

Ši knygelė iš gimnazistų rankų netruko patekti į žurnalistų rankas. Pasak ją atnešusiųjų, meras geriau geriausiems mokiniams ne savo ataskaitą, o po gerą knygą dovanotų.

Vicemerė mokiniams dalyti nenurodė

Meras Sigitas Mičiulis, dar iki tapdamas rajono vadovu, ne kartą yra kritikavęs savo pirmtaką Praną Petrošių, kad šis, platindamas visuomenei už biudžeto lėšas atspausdintą savo metinę ataskaitą, tokiu būdu reklamuojasi, tai yra biudžeto pinigus naudoja savireklamai. Ketinome mero paklausti, kuo jo veiksmai skiriasi nuo P.Petrošiaus ir ar, jo nuomone, etiška tokius leidinius platinti mokyklose, tačiau, kaip dažniausiai, S.Mičiulis į skambutį neatsiliepė. Pasikalbėti pavyko su vicemere Virginija Eičiene, kurios portretas taip pat puikuojasi mokiniams dalijamame leidinyje.

Vicemerė patvirtino, kad savivaldybės ataskaitas iš tikrųjų nuspręsta padalyti savivaldybės įmonių ir įstaigų darbuotojams, mokyklose – mokytojams, tačiau gink Dieve ne mokiniams. Esą tokio nurodymo tikrai nebuvo.

Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas situacijos komentuoti nepanoro. Žinoma, iš šio valdininko jos tikėtis objektyvios neverta – savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis – tiesioginis E.Šteimanto darbdavys. Švietimo skyriaus vedėjas tik išsakė nuomonę, jei jau direktorius nusprendė ataskaitas dalyti mokiniams, toks buvo mokyklos administracijos sprendimas. Švietimo skyrius tokio nurodymo nedavęs.

Už mokesčių mokėtojų pinigus išleistose knygelėse, žinoma, tik geri vietos valdžios darbai. Publikuojamos mero, savivaldybės administracijos direktoriaus, vicemerės nuotraukos.

Mokyklos direktorius: „Aš tą labai aiškiai noriu ištransliuoti moksleivijai“

Atviriausias šioje situacijoje pats Žalgirių gimnazijos direktorius J.Jatautas. Pedagogas sutiko atvirai atsakyti į „Tauragės kurjerio“ klausimus ir sakė manantis, kad dabartinė Tauragės valdžia esanti labai puiki, o apie jos gerus darbus mokiniams žinoti būtina. Beje, J.Jatautas, kaip ir S.Mičiulis bei M.Petraitis, priklauso tai pačiai politinei partijai – Liberalų sąjūdžiui, J.Jatautas yra Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys.

„Tauragės kurjeris“: Jūsų mokykloje vyko metų užbaigimo šventės. Jų metu mokiniams dalijote mero ataskaitas. Ši kartu su klausimu, ar reikia politiką kišti į mokyklas, netruko pasiekti žiniasklaidą. Vicemerė sako, kad nurodymo dalyti šių leidinių mokiniams nebuvo. Gal iš tikrųjų geriau geriausiems mokiniams padovanoti po knygą, o ne mero ataskaitą?

Jonas Jatautas: Tą ataskaitą pamačiau tarp dovanų, kurios savivaldybėje dovanojamos įvairių progų metu. Ir ji man labai patiko dėl savo dalykiško ir tokio labai paprasto, aiškaus pasakymo, kas savivaldybėje vyksta, kokiose srityse progresas. O mes orientuojame vaikus taip, kad jie, dabar palikę Tauragę, sugrįžtų.

– Bet valdžia visada giriasi. Argi valdžia yra pasakiusi, kad jai nesiseka?

– Aš pats, kaip direktorius, kreipiausi į savivaldybę, sakau, aš šito leidinio noriu mokykloje ir noriu, kad mes džiaugtumėmės Taurage. Visiškai nesvarbu, kokia valdžia yra. Čia Lietuvos valdžia. Visiškai nereikia politizuoti tų dalykų. Čia jokio politinio aspekto nėra. Čia kūryba. Tauragė kuriasi, Tauragė gražėja, Tauragė auga. Aš dažnai Tauragę pateikiu kaip pavyzdį Šilutėje. Ir mokytojai susižavėję buvo, pamatę tą ataskaitos turinį, kaip dalykiškai, be žodžių gausos, be savęs eksponavimo skaičių ir faktų kalba šnekama apie tai, kur koks yra progresas. Aišku, kažkur yra ir regresas.

– Bet regreso neparodoma. Tik progresas rodomas.

– Tam yra žiniasklaida. Ir aš pats šiek tiek kritiškai vertinu Lietuvos tradicijas, kai išleidžiami milijonai miestų šventėms, kai išleidžiami milijonai pramogoms, renginiams, kur žmonės turėtų patys nusipirkti bilietus į spektaklius, į koncertus. Va čia aš esu kritiškas. Man labiau patiktų, kad tie pinigai ateitų į konkrečią sritį su konkrečia pagalba. Ir tai aš sakau atvirai, merui girdint ir visiems kitiems.

Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis
Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis

– O kaip jūs vertinate tai, kad už Marijono Mikutavičiaus koncertą miesto šventės metu nepagailėta 20 tūkstančių eurų?

– Va taip ir vertinu. Aš laukiu savivaldybės reakcijos į mūsų kreipimąsi dėl sporto salės rūbinių išplėtimo. Buvo girdėti savivaldybės tarybos Švietimo komitete kažkokie teigiami atsiliepimai, bet jokių finansinių sprendimų nėra.

– Tai valdžiai sprendžiant šį klausimą turėsite kontrargumentą – Mikutavičiui pinigų yra, o mokyklos rūbinėms ne?

– Tai čia Tauragėj tokie pinigai, o kokie pinigai liejasi Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje. Čia gi mokesčių mokėtojų pinigai. Juk mes, kaip bitutės, sunešam tą gerovę. Šiandien aš apskritai matau, kad daugelyje savivaldybių lėšos išleidžiamos ne pagal ekonomikos lygį.

– Kiek lėšų jums reikėtų rūbinių remontui?

– Mūsų skaičiavimu, 17 tūkstančių eurų. Tačiau aš manau, kad Tauragės savivalda yra padariusi labai didelį žingsnį į priekį daugelyje sričių ir aš tą labai aiškiai noriu ištransliuoti mūsų moksleivijai.

– Bet ar ištransliavote savo moksleiviams, kad jūs, Tauragės meras, savivaldybės administracijos direktorius esate tos pačios partijos nariai?

– Dievuliau, kam tai svarbu? Kam tai rūpi? Mes turime baigti šitą politinį žaidimą. Rinkimai praėjo. Po to visi turi sėsti ir dirbti bendra kryptimi. Ir čia jokie partiškumai neturi jokios reikšmės. Visiškai. Nulis. Man tai visiškai tolimas dalykas, kai aš esu mokykloje.

***

Kaip informavo savivaldybės atstovė spaudai Rasa Liorančienė, savivaldybės ataskaitos leidinys išleistas 3500 egzempliorių tiražu. Jo spausdinimas kainavo 5205 Eur, spausdino Tauragėje veikianti bendrovė „Marko dizainas“. Viešai nurodoma, kad šioje bendrovėje dirba vienas darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius