Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 20

Politikai apie visuotinį šaukimą į kariuomenę: darbus galėtų pradėti jau šis Seimas

Lietuvos politikai neatmeta galimybės ateityje šalyje įvesti visuotinį šaukimą į kariuomenę. Premjero teigimu, dėl tokio modelio galimybės diskusiją galėtų pradėti jau šis Seimas.
Šauktiniai
Šauktiniai / KAM nuotr.

Priėmus tokį sprendimą, šalies karių gerokai padaugėtų, tad pabrėžiama, kad visuotiniam šaukimui kariuomenė privalo gerai pasirengti, nes šiuo metu trūksta ir karininkų, ir personalo, ir net mokymo laukų.

BNS naujienų agentūros užsakymu atlikta apklausa rodo, kad net trečdalis lietuvių pritartų jei Lietuvoje būtų įvestas visuotinis šaukimas. Tokį modelį jau kurį laiką svarsto ir politikai. Kiek anksčiau teigta, kad visuotinis šaukimas būtų įmanomas apie 2020 metus.

„Nebent į kadencijos pabaigą, jeigu realiai žiūrėtume pagal infrastruktūrą, nes tai susiję ir su karininkų, ir su seržantų korpuso didėjimu, kareivinėmis, uniforma, ginkluote ir visa kita. Tai, ko gero, būtų galima diskutuoti, šis Seimas galėtų pradėti“, – teigia ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Visuotiniam šaukimui pritaria ir kariuomenės vadas. Tik jo nuomone, tam reikia gerai pasirengti. Šiuo metu kariuomenė aprūpinti ir parengti yra pajėgi tik 3 500 šauktinių. Tad, vado teigimu, norint įvesti visuotinį šaukimą, jau dabar reikėtų formuoti dar 2 naujus pėstininkų ir vieną artilerijos batalionus, plėsti karinius poligonus ir mokymo laukus.

Net ir įvedus visuotinį šaukimą, tarnyba būtų privaloma tik vaikinams. Merginos kariuomenėje gali tarnauti tik savanoriškai. Dėl visuotinio šaukimo nesikeičia ir šalies vadovės nuomonė.

„Šiuo metu kariuomenės daliniams komplektuoti ir rezervui formuoti pakanka Valstybės gynimo tarybos numatyto ir įstatyme įtvirtinto šauktinių skaičiaus – kasmet nuo 3,5 iki 4 tūkstančių. Visuotiniam šaukimui reikia bendro politinio sutarimo ir tinkamo pasirengimo“, – mano prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Skaičiuojama, kad įvedus visuotinį šaukimą, karių gretos galėtų didėti iki 6 500.

„Jei vyriausybė eitų tuo keliu, kad teiktų visuotinį šaukimą, tai turėtų būti labai paaiškinta, kaip bus paruošta infrastruktūra – barakai, ginkluotė ir t.t., kad mes galėtumėm atlaikyti tokį krūvį. Tačiau, kita vertus, Lietuvos saugumo aspektu, tai yra vienas svarbiausių žingsnių“, – įsitikinęs Seimo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Šiais metais privalomąją karo tarnybą atliks daugiau kaip 3 500 karių. Dabar savanoriškai tarnauti jau yra užsirašę 1 400 jaunuolių. Jie galės pasirinkti ne tik tarnybos vietą, datą, bet ir gaus trečdaliu didesnes kaupiamąsias išmokas, kurios tarnybos pabaigoje sieks daugiau nei 3 tūkstančius eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius