-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 16

Politikai nesutaria dėl šeimos maršo žinutės, o G.Nausėdos pozicija tampa traukoma paklode

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad savaitgalį įvykęs vadinamasis „Didysis šeimos gynimo maršas“ nesutrukdys pateikti lyčiai neutralios partnerystės įstatymo Seime dar pavasario sesijoje, nors dalis opozicijos politikų ragina valdančiuosius pristabdyti arklius. Įstatymo rengėjas Tomas Vytautas Raskevičius sako, kad vykęs mitingas skatina jį dar aktyviau diskutuoti su visuomene žmogaus teisių užtikrinimo klausimais.
Didysis šeimos gynimo maršas
„Didysis šeimos gynimo maršas“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeimos maršo dalyviai protestavo prieš liberalių politikų siūlymus ratifikuoti vadinamąją Stambulo konvenciją, priimti tos pačios lyties porų partnerystę reglamentuojantį įstatymą. Į mitingą, policijos duomenimis, susirinko apie 10 tūkst. žmonių.

Panašu, kad tai nedaro įtakos valdančiųjų politikų planams Partnerystės įstatymą apsvarstyti dar šį pavasarį. T.V.Raskevičius projektą ketina registruoti gegužės pabaigoje.

„Koalicijos sutarimu, Partnerystės įstatymo projektas yra įtrauktas į Seimo pavasario sesijos darbotvarkę. Manau, kad jo pateikimas įvyks, kaip ir buvo planuota“, – sekmadienį 15min persiųstame komentare sakė parlamento vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Maršo žinutę mato skirtingai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Agnė Širinskienė sakė, kad įvykusiu maršu visuomenė pareiškė nepasitenkinimą dėl liberalių politikų „prieverta primetamų vertybių“.

Valdantiesiems tikrai būtų metas susimąstyti, kokias reakcijas visuomenėje kelia jų beatodairiška politika.

„Už maršą reikia padėkoti ponui Raskevičiui ir Laisvės partijai. Jeigu ne jų drastiškas ir agresyvus elgesys, jis nebūtų įvykęs“, – 15min sakė Seimo narė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad nuogąstavimai, jog mitingo metu gali kilti riaušės ar neramumai, neišsipildė, o protesto metu neapykanta nebuvo kurstoma: „Maršas įvyko, visi pamatė, kad pasaulis nesugriuvo, o Seimo langai liko sveiki“.

„Valdantiesiems tikrai būtų metas susimąstyti, kokias reakcijas visuomenėje kelia jų beatodairiška politika, kai bandai stumti kažką nežiūrėdamas aplinkybių ir tardamasis slaptai. Tokie dalykai ir nedaro garbės, ir neprideda sutarimo visuomenėje“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Partnerystės įstatymą rengiantis Laisvės partijos atstovas T.V.Raskevičius teigė mitingą vertinantis kaip dalies visuomenės nuomonės pasireiškimą, o tai yra normalu demokratijoje diskutuojant jautriais vertybiniais klausimais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Matau maršą kaip paskatą toliau aktyviai diskutuoti su visuomene šiais klausimais, nes iš ten ir kitur skambėjusios dezinformacijos akivaizdu, kad turime labai daug padirbėti šioje srityje“, – 15min sakė politikas.

Jis teigė nepritariantis, kad turėtų pristabdyti su žmogaus teisių užtikrinimo susijusias iniciatyvas.

„Politikai 30 metų nesprendė labai svarbių visuomenei problemų, įskaitant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą“, – tvirtino parlamentaras.

Prezidento poziciją vertina savaip

Panašu, kad skirtingoms barikadų pusėms priklausantiems politikams prezidento Gitano Nausėdos pozicija dėl Partnerystės įstatymo tampa traukoma paklode ir yra vertinama taip, kaip patogu.

Perdavęs vaizdo sveikinimą vadinamojo „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviams prezidentas pareiškė, kad valstybė privalo sureguliuoti vienos lyties asmenų bendro gyvenimo klausimus, gerbiant jų teisę gauti informaciją apie partnerio sveikatos būklę, teisę į paveldėjimą ir kitus dalykus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Vis dėlto jis tvirtino, kad tai turi būti daroma laikantis Konstitucijos, kur teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

A.Širinskienė sakė, kad stebėjusiųjų G.Nausėdos politinę kelionę dar iki prezidento rinkimų toks pareiškimas stebinti neturėtų.

Ji feisbuke pasidalijo 2016 metų vaizdo įrašu su G.Nausėdos komentarais apie santuoką ir šeimą.

„Jo išsakyta vertybinė pozicija buvo visiškai tokia pati, kokią ją išgirdome vakar“, – teigė Seimo narė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Aš supratau, kad jis remia tą modelį, kuris siekia sureguliuoti vienos lyties asmenų santykius kaip ūkinę veiklą, nepriskiriant partnerystei šeimos santykio. Panašu, kad čia mūsų nuomonės sutampa“, – pridūrė ji.

Tuo metu T.V.Raskevičius prezidento pasisakymą suprato kaip paramą jo rengiamam įstatymui.

„Aš renkuosi interpretuoti taip. Matyt, prezidento užmanymas ir buvo formuluoti poziciją taip, kad ji būtų perskaitoma įvairioms visuomenės grupėms taip, kaip joms norisi“, – kalbėjo Laisvės partijos atstovas.

„Kai registruosime Partnerystės įstatymą, neabejoju, kad nė vienas teisės ekspertas negalės pasakyti, kad jis prieštarauja Konstitucijai“, – pridūrė jis.

Atskirčiau organizatorių užmačias sau krautis politinį kapitalą ir žmones, kuriems iš tikrųjų rūpi tradicinės šeimos reikalai.

Parlamentaras tvirtino, kad rengiant ir konsultuojantis dėl įstatymo projekto jau padarė kompromisus „su tam tikrais visuomenėje egzistuojančiais požiūriais“, pavyzdžiui, partneriams nebus galima įsivaikinti.

Konservatorius Jurgis Razma irgi pabrėžė manantis, kad G.Nausėda neprieštarauja vienos lyties žmonių partnerystei.

„Aš tik pastebėsiu, kad prezidento kalbos įrašas, kuriame buvo aiškiai pasakyta, kad reikia partnerystės įstatymo, susilaukė plojimų. Iš to galiu spręsti, kad net ir tie žmonės, kurie radikaliai nusiteikę ginti tradicinę šeimą, nėra kategoriškai prieš tai, kas rengiama Seime“, – 15min sakė Seimo vicepirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma

Jis taip pat tvirtino, kad mitingas neturėtų sutrukdyti planų įteisinti partnerystę, nors maršo organizatoriai pasisakė prieš bet kokį LGBT bendruomenės santykių pripažinimą.

„Atskirčiau organizatorių užmačias sau krautis politinį kapitalą ir žmones, kuriems iš tikrųjų rūpi tradicinės šeimos reikalai“, – kalbėjo J.Razma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius