-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 13

Politikai susirūpino narkotikų vartojimu Visagine: priklausomi žmonės palikti be pagalbos

Seimo Priklausomybių prevencijos komisija penktadienį savo posėdį organizavo Visagino savivaldybėje, kur opi narkotikų, ypač švirkščiamųjų, vartojimo problema. Su ja susiduriantys žmonės savivaldybėje pasigenda gydymo paslaugų, trūksta psichologinių, psichiatrinių paslaugų.
Reidas čigonų tabore
Švirkštas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Posėdžio metu Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė teigė sulaukusi daug signalų iš tėvų, kitų pilietiškų žmonių, kurie Visagine pastebi narkotikų vartojimo problemą ir tai, kad šiems žmonėms trūksta pagalbos.

Nėra pakaitinės terapijos

„Tai buvo susiję su paslaugomis, tiksliau jų trūkumu žmonėms, kurie naudoja švirkščiamuosius narkotikus“, – pažymėjo M.Danielė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė

Ji teigė, kad savivaldybėje nėra prieinamos pakaitinės terapijos paslaugos, kai priklausomybę turintiems asmenimis skiriamas tęstinis gydymas ir santykinai stabilios opioidinių vaistinių preparatų dozės, siekiant normalizuoti pacientų būseną, skatinti pozityvius elgesio ir socialinės adaptacijos pokyčius.

„Mano žiniomis, ir šiandien pakaitis gydymas nėra prieinamas“, – teigė M.Danielė.

Jos žiniomis, įkalinimo įstaigose yra nemažai priklausomybę turinčių žmonių iš Visagino, kurie įkalinimo įstaigose gauna pakaitinės terapijos paslaugas.

„Visagino žmonės nerimauja, kad išėję namo susidurs su problema, kad nebus priėjimo prie gydymo savo mieste“, – kalbėjo politikė.

Žmonės nerimauja, kad išėję namo susidurs su problema, kad nebus priėjimo prie gydymo savo mieste.

„Pagal mūsų įstatymus, Lietuvoje kiekvienam psichikos sveikatos centre turėtų būti priėjimas prie pakaitinės terapijos, bet [žmonėms] tenka važiuoti į kitus miestus“, – pridūrė ji.

Perdozavimo rizika

Posėdyje dalyvavusi Lietuvos raudonojo kryžiaus draugijos Visagino skyriaus vadovė Olga Novičkova pasakojo, kad mieste nuo 2009 metų veikia žemo slenksčio kabinetas.

Čia švirkščiamųjų narkotikų vartotojai, kurie nenori ar yra nepasirengę atsisakyti švirkščiamųjų narkotikų vartojimo, gali naudotis žalos mažinimo paslaugomis bei priemonėmis.

„Pandemija padarė daug žalos, kabinetui irgi, mano kolegė sakė, kad prarado daug klientų, bet dabar situacija gerėja“, – pasakojo O.Novičkova.

Ji užsiminė, kad Visagino mieste yra namas, kur gyvena ir narkotikų platintojai, ir vartotojai.

Šią savaitę, pasak Raudonojo kryžiaus draugijos atstovės, viena iš jos bendradarbių išgelbėjo du asmenis, kurie vos neperdozavo nuo narkotinių medžiagų.

Dėl to, anot O.Novičkovos, svarstoma, kas tokių situacijų galėtų padėti išvengti.

Kabineto darbuotojos galvoja apie tai, kaip sukurti programą perdozavimo prevencijai.

„Kabineto darbuotojos galvoja apie tai, kaip sukurti programą perdozavimo prevencijai“, – teigė ji.

Trūksta psichiatrų

Visagino savivaldybės duomenimis, Visagino pirminės sveikatos priežiūros centre narkologinėje įskaitoje yra 193 asmenys, turintys priklausomybių, iš kurių 76 turi priklausomybę narkotinėms medžiagoms.

2022 metų pirmo ketvirčio duomenimis, atvejų, kai nusikalstamos veikos buvo susijusios su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis, Visagino savivaldybėje fiksuota 21, 2021 metais – 65, 2020 metais – 26, 2019 metais – 15, o 2018 metais – 83.

Pastaruoju metu pagal šį rodiklį, lyginant su kitomis aplinkinėmis savivaldybėmis, Visagino savivaldybė lyderiauja.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolita Zabulytė teigė, jog mieste yra įsteigtas priklausomybės nuo opioidų pakaitinio gydymo kabinetas, tačiau jis nevykdo veiklos.

Susiduriame su gydytojų-psichiatrų trūkumu mieste.

„Realiai jis turėjo pradėjo veikti 2021 metais, tačiau susiduriame su gydytojų-psichiatrų trūkumu mieste“, – kalbėjo J.Zabulytė.

Taip pat, anot jos, įrengtas ir veikia žemo slenksčio kabinetas, kuris dalija dezinfekcijos priemones, švirkštus, prezervatyvus, tvarsliavą, renka švirkštus, teikia konsultavimo paslaugas ir kitas.

Ankstyvosios intervencijos programa nepopuliari

Savivaldybėje, be kita ko, vykdoma ankstyvosios intervencijos programa, skirta nereguliariai vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas ar eksperimentuojantiems jaunuoliams nuo 14 metų.

Bet ji, savivaldybės duomenimis, nėra populiari – 2021 metais programoje dalyvavo tik 6 asmenys.

Savivaldybė siūlo leisti šioje programoje dalyvauti jaunesniems asmenims nuo 12 metų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Švirkštas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Švirkštas

Kita paslauga – konsultacijos pas priklausomybių konsultantus – mieste populiari.

„2021 metais šias paslaugas gavo 81 asmuo, suteiktos 207 konsultacijos, 2022 metų I ketvirtį – 60 asmenų, 126 konsultacijos“, – nurodė Visagino savivaldybė.

Mokyklose psichikos sveikatos stiprinimo ir žalingų įpročių prevencijos užsiėmimuose, savivaldybės duomenimis, dalyvauja 38,4 proc. visų savivaldybės moksleivių, neformalaus švietimo programose – 70,43 proc. visų moksleivių.

Vaikų psichiatrui siūlo priedą

J.Zabulytė tikino, jog mieste trūksta psichologų, psichiatrų.

„Aišku, mieste trūksta psichologų, trūksta psichiatro ir vaikų psichiatro neturime. Dėl konsultacijų pas vaikų psichiatrą kreipiame į Ignalinos savivaldybę, nes ten, atrodo, vieną kartą per savaitę atvažiuoja psichiatras“, – teigė ji.

Pasak J.Zabulytės, svarbiausia, kad savivaldybėje veiktų pakaitinio gydymo kabinetas.

„Kad [žmonės] paslaugas gautų vietoje nevykdami į Švenčionių savivaldybę“, – pridūrė ji.

Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguzas pasakojo, jog savivaldybė, siekdama surasti vaikų psichiatrą, siūlo šią profesiją pasirinkusiam ir vėliau savivaldybėje dirbsiančiam asmeniui kompensuoti studijų kainą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erlandas Galaguzas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erlandas Galaguzas

Vaikų psichiatras, anot mero, taip pat gautų konkurencingą darbo užmokestį, priedą būsto nuomai, degalams ar kitoms išlaidoms.

Bet tokie specialistai nenori dirbti Visagine, nes, anot mero, nemoka rusiškai ir susiduria su kalbiniu barjeru, be to, šioje vietoje nemato galimybių vystyti karjerą.

Pagal projektą su Europos socialinio fondo agentūra, numatyta, kad žemo slenksčio kabinetas Visagino savivaldybėje veiks iki 2023 metų kovo. Vėliau kabineto veiklą žada finansuoti Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius