Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 07

Politikai VSD užvertė kreipimaisis: R.Juknevičienė M.Puidoką kaltina šmeižtu

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rasa Juknevičienė antradienį pranešė kreipusis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) „dėl galimai Rusijos žvalgybų koordinuojamo puolimo ir šmeižto“.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kovą R.Juknevičienė tapo NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidente. Anot parlamentarės, tuomet „sustiprėjo Kremliaus darbotvarkę Lietuvoje remiančių jėgų puolimas“. Esą „vienas pirmųjų signalą davė portalas „Sputnik“, pasipylė negatyvūs straipsniai ir televizijos laidos“.

„O netrukus Seimo valdančiosios partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pradėjo viešai grasinti skundais ne tik NATO Parlamentinei asamblėjai, bet ir NATO Generaliniam sekretoriui. Po keleto dienų tuos grasinimus įvykdė ir skundus parašė tos pačios politinės jėgos atstovas Seimo narys Mindaugas Puidokas“, – rašoma konservatorių frakcijos žiniasklaidai išplatintame pranešime.

R.Juknevičienė: J.Subotino šmeižtą platina Seimo dauguma

R.Juknevičienė teigia galinti paliudyti, kad tokiais veiksmais buvo padaryta žada ne tiek jai, kiek Lietuvai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

„Akivaizdu, toks Lietuvos juodinimas yra labai naudingas Kremliui, kadangi dirbtinai kurti iš piršto laužtus kompromatus ir yra Rusijos hibridinio karo prieš Lietuvą sudėtinė dalis. Lygiagrečiai pradėta vėl eskaluoti mano brolio Gintaro Urbono verslo tema. Ši tema prieš mane Rusijos interesus transliuojančioje žiniasklaidoje (taip buvo įvardinta VSD pranešimuose Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui dar praėjusiose kadencijose) pradėta eskaluoti dar 2015 metais. Ypatingu aktyvumu šmeižiant mano brolį ir siekiant padaryti politinės žalos man, pasižymėjo atvirai Kremliaus politiką remiantis veikėjas Jurijus Subotinas. Kol šis puolimas buvo „Respublikos“, R.Janutienės ir J.Subotino lygmenyje – tai buvo viena, tačiau dabar šių veikėjų šmeižtus pradėjo platinti Seimo daugumos atstovai“, – aiškina R.Juknevičienė.

Kreipimesi į VSD konservatorė prašo ištirti, „ar puolimas prieš ją nėra koordinuotas Kremliaus žvalgybų veikimas per savo tinklą dėl kritiškų R.Juknevičienės pasisakymų Kremliaus politikos ir galimų politinių įrankių Lietuvoje atžvilgiu“.

Siekia baudžiamosios bylos

Parlamentarės brolis G.Urbonas, kaip rašoma išplatintame pranešime, taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo po praėjusią savaitę Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nario M.Puidoko paskleistos esą melagingos informacijos.

„Pabrėžiu, kad mano brolis neturi ir niekada neturėjo jokio verslo Rusijoje. Jo įmonė geležinkeliais perveža Lietuvoje nupirktus automobilius į Vidurinę Aziją. Tai rodo ir tipinės sutartys su privačiomis Rusijos kompanijomis – vagonų savininkėmis – dėl vagonų padavimo pakrovai, kurių įmonė turi dešimtis su Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Uzbekijos, Kazachstano privačiomis kompanijomis. Tokių Lietuvos įmonių, kurios naudojo ar naudoja Rusijos, ar kitų šalių vagonus yra šimtai, ar net tūkstančiai. Į Rusiją kroviniai nebuvo vežami ir jokių reikalų su Rusijos federalinėmis struktūromis įmonė niekada neturėjo“, – pranešime cituojama R.Juknevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Jame taip pat priduriama, kad Seimo narės brolio verslas esą niekaip nėra susijęs su jos darbu, o „LVŽS atstovo M.Puidoko metami kaltinimai, neva įmonės pajamos pradėjo didėti, kai R.Juknevičienė tapo ministre – melagingi“.

„Atvirkščiai, kaip rodo duomenys Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, pajamos ir pelnas per krizę ženkliai krito“, – argumentuojama pranešime.

Dėl R.Juknevičienės įrašų socialiniame tinkle – skundas NATO vadovui

Dėl R.Juknevičienės pareiškimų apie LVŽS M.Puidokas į NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą ir NATO Parlamentinės Asamblėjos narius kreipėsi balandį.

„Valstiečio“ laiške teigta, kad R.Juknevičienė, „nepaisydama LVŽS indėlio į Lietuvos krašto apsaugą ir nuoseklų įsipareigojimų NATO vykdymą“, LVŽS vadina prorusiška, kaltina darbu Rusijai, o šios valdančiosios partijos vadovus apšaukė Kremliaus agentais.

„Manyčiau, kad toks Rasos Juknevičienės, kaip NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentės, elgesys nesiremia aukštais elgesio standartais, kuriuos kelia NATO, diskredituoja NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidento pareigas ir yra naudingas tik bendriems NATO ir Lietuvos priešams“, – laiške rašė M.Puidokas.

Jis taip pat pacitavo R.Juknevičienės įrašus socialiniame tinkle „Facebook“, kur LVŽS lyderis R.Karbauskis vadinamas Kremliaus agentu, ir tvirtino, kad tokie teiginiai – politiškai nekorektiški ir neatsakingi tarptautinėje diplomatijoje.

„Tokiais tikrovės neatitinkančiais p. Rasos Juknevičienės pasisakymais tiek Lietuvoje, tiek ir tarptautinėje bendruomenėje kuriama nepasitikėjimo Lietuvos politine valdžia ir nestabilumo atmosfera, platinama dezinformacija, kurstoma neapykanta“, – tvirtino „valstietis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

M.Puidokas: R.Juknevičienės brolio verslas – glaudžiai susijęs su Rusija

M.Puidokas liepos pabaigoje pranešė inicijavęs kreipimąsi į VSD dėl papildomos informacijos apie verslo bei politikų ryšius. Kreipimesi minimos ir konkrečios pavardės, tarp jų – R.Juknevičienės.

„Jau nestebina, kad tiek konservatoriai, tiek R.Juknevičienė, kada yra užduodami klausimai, kurie jiems galbūt nepatinka ir yra nepatogūs, visus oponentus ar net ir tuos pačius žiniasklaidos atstovus įvardija, kaip susijusius su Kremliumi ar jo agentais. Manau, šie klausimai labai logiški, labai aiškūs.

Kalbant apie R.Juknevičienės situaciją, jos brolio G.Urbono verslas yra glaudžiai susijęs su Rusija, nes tam, kad turėtum pervežimus per Rusijos geležinkelius į Vidurinės Azijos valstybes, tu bendrauji su tokiais žmonėmis kaip KGB generolas V.Jakuninas, kuris yra artimas V.Putino aplinkos žmogus, ilgą laiką, daugybę metų tokiu žmogumi buvo. Kas dar įdomiau – galiu net parodyti dokumentą iš R.Juknevičienės brolio tinklalapio, įmonės tarptautiniai kontaktai. Čia juodu ant balto parašyta, kad 2009 m. šios įmonės veiklos apimtys ir pelnas išaugo keleriopai. Būtent tuo metu R.Juknevičienė buvo ministre. Manau, yra normalu užduoti klausimą apie tai ir tikėtis atsakymo“, – LRT televizijai dėstė M.Puidokas.

Seimo nario išsakytus teiginius R.Juknevičienė pavadino kosmosu. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius