Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 21

Politinę audrą sukėlęs karinis pirkinys: paaiškėjo, kas už jo slypi

Atsistatydinantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sukėlė politinę audrą, pranešdamas, kad su kai kuriais „ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus“ atvejais supažindino Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). Netrukus paaiškėjo, kad ministras turėjo galvoje parlamentaro Raimundo Lopatos laišką dėl antidronų pirkimo. 15min išsiaiškino, kad kalbama apie pirkimą, dėl kurio ginčas šiuo metu pasiekęs teismą.
Raimundas Lopata ir Arvydas Anušauskas
Raimundas Lopata ir Arvydas Anušauskas / LRP ir 15min nuotr.

Apie nederamą kišimąsi į viešuosius pirkimus A.Anušauskas paskelbė praėjusį šeštadienį.

Netrukus po to STT paskelbė, jog vasario 9 dieną iš Krašto apsaugos ministerijos gautas „informacinio pobūdžio raštas apie Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nario Raimundo Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų“.

Ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas, o STT apklausė abu politikus.

Ką rašė R.Lopata?

Sausio 11 dieną rašytame laiške, skirtame ministrui A.Anušauskui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete dirbantis R.Lopata giria „Lietuvos įmonę, gaminančią antidronines sistemas“, tačiau jos pavadinimo nenurodo.

Jis neigiamai pasisako prieš Vokietijos gamintojams atstovaujančią bendrovę „Euroelektronika“, kurios antidronai, anot R.Lopatos, yra identiški Kinijoje gaminamiems, tik su Vokietijos ženklu“.

Kaip šią savaitę skelbė delfi.lt, vienintelė antidronus Lietuvoje gaminanti įmonė yra Ukrainos paramos akcijai „Radarom“ antidronus pardavusi Kaune registruota bendrovė „NT Service“.

A.Anušauskas 15min sakė, kad Seimo nario susidomėjimas konkrečiu pirkimu sukėlė įtarimų.

„Perdavėm, nes norėjom informuoti apie tai, kas laiške išdėstyta, ir apskritai apie laišką, kurio turinys atitinka viešojo pirkimo sąlygas, reikalavimus, aplinkybes, kas buvo labai keista, nes dalies aplinkybių pašalinis asmuo negalėtų žinoti“, – teigė A.Anušauskas.

„Aš manyčiau, kad politikai turėtų vengti kištis tuo metu, kai jau vyksta pirkimai, mėginti bet kokiais būdais spausti pirkimo organizatorius, nes įspūdis gali susidaryti įvairus“, – kalbėjo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Per pastaruosius porą metų R.Lopata nėra deklaravęs susitikimų su lobistais gynybos pirkimų klausimais, rodo viešas registras.

Politikas 15min pripažino, kad praėjusių metų vasarą savo inciatyva lankėsi „NT Service“ gamykloje, tačiau nelaikantis, kad jam buvo padarytas lobistinis poveikis.

„Kaip NSGK nariai, lankomės visose gamyklose (...) Kai ukrainiečiai prašė pasižiūrėti šitą reikalą, tai turbūt praėjusių metų vasarą (...) Buvo aiškinamasi situacija, kai ukrainiečiai sakė, jog turime pasaulyje nr. 1 produktą, bet jis ukrainiečių prašymu neina į Ukrainą. Tiesiog buvo įdomu sužinoti, koks tai produktas ir kas čia vyksta“, – pasakojo R.Lopata.

Jis neigė palaikantis ryšį su „NT Service“ akcininkais, kategoriškai neigė protegavęs šią įmone savo laiške ministrui A.Anušauskui.

„Nieko aš neproteguoju, nė vieno gamintojo“, – pabrėžė Seimo narys.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata

Perkami antidroniniai šautuvai

15min išsiaiškino, kad R.Lopata savo laišką ministrui rašė vykstant kelių milijonų eurų vertės antidroninių šautuvų tarptautiniam pirkimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius