-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16 /10:41

Politiniai žaidimai: Artūro Skardžiaus tyrimo išvados išmestos iš Seimo darbotvarkės

Artūro Skardžiaus bendražygis, Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis bando užkirsti kelią parlamentinio tyrimo dėl A.Skardžiaus išvadų svarstymui. Ketvirtadienio rytą A.Skardžiaus tyrimo išvados dėl A.Palionio veiksmų pašalintos iš Seimo posėdžio darbotvarkės.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Išvados turėjo būti pateiktos rytiniame ketvirtadienio posėdyje. Tačiau procesui sukliudyti bando A.Palionis, pats dalyvavęs A.Skardžiaus veiklą tyrusios Antikorupcijos komisijos veikloje ir balsavęs už, anot komisijos vadovo Vitalijaus Gailiaus, „kompromisinių“ išvadų priėmimą. A.Palionis išvadas su savo parašu apskundė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Tai 15min patvirtino šios komisijos vadovė Rita Tamašunienė. Anot jos, A.Palionis etikos sargams skundžiasi, esą komisijos išvadų tekste – 80 puslapių dokumente – yra detalių, kurios ten esą pateko nederintos su komisija. 15min žiniomis, politikui užkliuvo Specialiųjų tyrimų tarnybos informacijos įtraukimas į išvadų tekstą – A.Palionis siekia būtent šią dalį iš dokumento pašalinti.

R.Tamašunienės teigimu, etikos sargai kol kas nepradėjo tyrimo dėl A.Palionio skundo ir dėl to spręs kitą savaitę. Anot komisijos vadovės, etikos sargai kol kas nemato pagrindo stabdyti A.Skardžiaus tyrimo išvadų svarstymo Seime. Toks pagrindas atsirastų, jei komisija nutartų pradėti tyrimą A.Palionio skundo pagrindu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis

Tačiau darbotvarkė vis tiek pakoreguota, Seimo seniūnų sueigai galbūt nežinant tokios etikos sargų pozicijos.

R.Tamašunienė neslėpė kiek nustebusi dėl A.Palionio skundo. Politikė užsiminė tokioje veikloje galbūt matanti ir politinio proceso vilkinimo požymių.

Tuo tarpu tyrimui vadovavęs V.Gailius 15min informavo, kad komisijos išvadų svarstymą siekiama pašalinti iš ketvirtadienio posėdžio darbotvarkės. Esą tam pateikiami du argumentai – nebaigtas teksto redagavimas ir A.Palionio skundas.

Būtent tokį sprendimą ketvirtadienį ryte priėmė Seimo seniūnų sueiga. A.Skardžiaus veiklą tyrusios komisijos išvados braukiamos iš Seimo darbotvarkės laukiant etikos sargų išvados, nors patys etikos sargai pateikimui neprieštarauja ir tyrimo dar net nepradėjo. Tokį seniūnų sueigos sprendimą 15min patvirtino konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prieš ketvirtadienio posėdį žurnalistams pareiškė manantis, kad A.Skardžiaus tyrimo komisijos išvados be etikos sargų įvertinimo svarstomos būti negali. „Politinių nėra jokių priežasčių. (...) Nežinau, kas ten ką pakeitė, išsiaiškins Etikos ir procedūrų komisija“, - kalbėjo V.Pranckietis.

Jis tvirtino, esą darbotvarkės braukymas nesusijęs su biudžeto tvirtinimu, kuriam A.Skardžiaus ir jo frakcijos bendražygių balsai gali būti labai reikalingi. „Net slaptose, nematomose jums diskusijose, nebuvo toks klausimas keliamas. Svarbūs yra visi balsai biudžete, ir tų balsų biudžetui tikrai yra“, - teigė Seimo pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Baškienė ir Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Baškienė ir Viktoras Pranckietis

A.Palionis: išvados neatitinka posėdžio turinio

A.Skardžius prieš posėdį, iš kurio darbotvarkės pašalintos komisijos išvados, su žurnalistais bendrauti nepanoro ir nuskubėjo į posėdžių salę. Tuo tarpu išvadų išbraukimą inicijavęs A.Palionis tvirtino, esą dokumentas skiriasi nuo komisijos priimtų sprendimų.

„Tikrai nevilkinam. Paprasčiausiai norisi, kad viskas būtų teisinga ir taip, kaip subalsavo komisija ketvirtadienį. O užregistruotose išvadose kai kurie punktai yra... kurie buvo patvirtinti kaip vienas, yra išskirti į du atskirus punktus“, - subtilybes aiškino A.Palionis.

STT teiktą informaciją jis tikina matantis kaip perteklinę – esą „lentelės“ dubliuojasi su teksto turiniu, ir dėl to išvadų tekstas turi būti koreguojamas.

„Tas, kas buvo (...) surašyta tekstu – ir STT, ir Energetikos ministerijos, mes permetėm į konstatuojamąją dalį. Ir dabar, jeigu taip žiūrėti į išvadą, tas pats tekstas yra lentelėse, tas pats – po lentelėmis. Tai ar verta turėti du tekstus ir dvigubinti tą pačią informaciją?“ – retotiškai klausė A.Skardžiaus bendražygis.

G.Landsbergis: išvadas siekiama dar labiau sušvelninti

Konservatorių lyderis G.Landsbergis atvirai sieja darbotvarkės keitimą ir biudžeto tvirtinimą.

„Akivaizdu, kad socdemų-darbo frakcija deda visas pastangas, kad tas klausimas būtų arba dar švelninamas kokiu nors būdu, arba apskritai nebūtų svarstomas. Na, A.Skardžių mėginama išgelbėti visais būdais. (...) Nesant valdančiosios daugumos, kiekvienas balsas yra auksinis“, - kalbėjo politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pasak jo, jei Antikorupcijos komisijos išvados bus dar apkarpytos, tai smarkiai palengvins gyvenimą A.Skardžiui.

„Jeigu Etikos ir procedūrų komisija priimtų A.Palionio teiginius, kad turi sutapti išvados griežtai su tekstu, iš teksto turėtų būti išbraukiami visi dalykai, kurių dabar nėra išvadose. Na, iš dėstomosios dalies. Dėstomoji dalis tada dar sušvelnės. Ir tada apskritai kitų žingsnių negali būti“, - sakė jis.

Konservatoriai siūlo tyrimą dėl A.Skardžiaus pratęsti Seimo Nacionalio saugumo ir gynybos komitete. Anot G.Landsbergio, „valstiečiai“ tokios iniciatyvos paremti nenori.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius