Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01

Politologai: užsidarydama Baltarusija nori įbauginti ir pasiųsti žinią Vakarams

Baltarusija antradienį paskelbė, kad laikinai uždraudžia beveik visiems šalies gyventojams išvykti iš šalies, įskaitant ir tuos, kurie turi teisę laikinai gyventi užsienyje. Politologai 15min sako, kad taip siekiama sukelti šalyje paniką ir didinti atskirtį tarp Baltarusijoje likusių ir į užsienį dėl humanitarinių priežasčių išvykusių šeimos narių, kolegų. Neatmetama versija, kad savo žmonėmis Minskas manipuliuoja dėl Vakarų rengiamų sankcijų.
Minsko oro uostas
Minsko oro uostas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip skelbia BBC, iš Baltarusijos išvykti leidžiama tik valstybės tarnyboje dirbantiems baltarusiams, kurie vyksta į oficialias komandiruotes, ir valstybinio transporto darbuotojams.

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas pridūrė, kad iš Baltarusijos galės išvykti tik žmonės, turintys leidimą nuolat – ne laikinai – gyventi kurioje nors užsienio šalyje. Esą tai daroma dėl pandemijos.

Siekia sukelti paniką

Politologas, žmogaus teisių organizacijos „Freedom House“ atstovas Lietuvoje Vytis Jurkonis pažymėjo, kad toks Baltarusijos valdžios bandymas priverti sienas – nėra pirmas.

„Baltarusijos valdžia šią praktiką yra taikiusi dar praėjusiais metais ir tos bangos, grasinimai, bandymas uždaryti sukeldavo paniką Baltarusijos žmonių pusėje, žmogaus teisių bendruomenėje.

Nes visi supranta, kad esamomis sąlygomis galimybė išvykti yra labai svarbi“, – 15min teigė politologas.

Tokių priemonių režimas imasi dėl kelių priežasčių, mano jis.

Viena tokių – „didinti kontrolę, Baltarusijos piliečiams kelti siaubią ir didinti atskirtį tarp tų, kurie šiuo metu yra išvykę į užsienį dėl humanitarinių priežasčių, ir tų, kas yra šalies viduje.“

Taip siekiama draskyti šeimas, kolegas, partnerius, skaldyti pilietines ir visuomenines iniciatyvas šalyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

„Įkaitų ėmimas“

Pasak politologo Lauryno Jonavičiaus, kol kas galime tik spėlioti, kokie yra tikrieji Aliaksandro Lukašenkos režimo motyvai užsidaryti nuo Vakarų.

Jo manymu, tai gali būti savotiškas atsakas į Europos Sąjungos rengiamas sankcijas dėl „Ryanair“ lėktuvo, kuriame buvo Baltarusijos opozicijos aktyvistas, Romanas Protasevičius, nutupdymo.

Esą toks žingsnis hipotetiškai gali būti vertinamas kaip „netiesioginis įkaitų ėmimas“ bei režimo žinutė: „veskit sankcijas ir matykit, kaip kenčia žmonės, kuriuos jūs kaip ir turite gelbėti“, – svarstė L.Jonavičius.

Kartu su šiuo motyvu, pasak politologo, Minskas galimai siekia tolesnio režimo izoliavimo – gyventojams neleidžiant išvykti iš šalies, siekia sustabdyti informacijos apie įvykius valstybėje nutekėjimą.

Jis pridūrė, kad pagal viešai paskelbtą informaciją, gyventojams išvykti neleidžiama tik į Vakarų valstybes, Lenkiją, Lietuvą, bet į Rusiją keliauti nėra draudžiama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius

„Ryšys su Rusija išlieka. <...> Tai irgi toks demonstracinis mechanizmas, kas yra jo akivaizdūs draugai ir jo priešai“, – 15min teigė L.Jonavičius.

Jis mano, kad žodinė reakcija, pasmerkimas iš žmogaus teises ginančių organizacijų ir atskirų valstybių yra tikėtinas, „bet tas pasmerkimas, kaip žinome, Lukašenkai nelabai rūpi.“

Gyventojai praranda viltį

Pasak V.Jurkonio, ankstesnė Baltarusijos valdžios logika būdavo aktyviausius žmones išleisti kitur, kad jie neva nekeltų problemų Baltarusijos viduje, o dabar imta taikyti hibridinį modelį, vienus iš šalies išleisti, kitus – pasodinti.

„Bandymas ir palaikyti, ir riboti judėjimą yra panikos kėlimas žmonių gretose, „jeigu dar lauksime, negalėsime, ši valstybė visiškai užsidarys ir mes būsime pasmerkti“. Tai yra skleidimas žinių, kad nėra perspektyvų, tikslo nėra.

Po to visas šis spaudimas bus atleistas ir bus leista išvykti visiems, kurie dar dėl kažkokių priežasčių neišvyko“, – 15min komentavo politologas.

Vakarų pasaulis, pasak V.Jurkonio, yra suinteresuotas, kad baltarusiai, kuriems rūpi šalies ateitis, kuri siekia pokyčio, liktų šalyje ir prie jų prisidėtų. Tačiau režimo gąsdinami gyventojai, dalyvavę taikiuose protestuose, jau praranda viltį.

Visi supranta, kad esamomis sąlygomis galimybė išvykti yra labai svarbi.

Jo manymu, atvėrus sienas bei atlaisvinus karantino ribojimus vakaruose, dar daugiau gyventojų išvyks iš šalies.

„Tai nėra tas pats, kas buvo 2006, 2007 ar 2010 metais po rinkimų, kai keletas šimtų žmonių, žurnalistų išvyko, mes kalbame apie 10 tūkst. O kai baigsis pandemija ir bus galima keliauti su Šengeno viza, tas srautas gali būti ir dar didesnis, nepaisant to, kad dauguma žmonių nenori išvykti, nori gyventi Baltarusijoje“, – teigė jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Palaikymo akcija Baltarusijai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Palaikymo akcija Baltarusijai

Išvykti iš šalies įmanoma

Politologas pridūrė, kad šiuo metu Europos Sąjungos valstybės nėra vienintelės, į kurias gali išvykti baltarusiai, todėl sakyti, kad tai yra visiškas uždarymas ir „iš Baltarusijos padaromas neva getas ar lageris, nėra visiškai tikslu“.

Jeigu situacija itin sudėtinga, mano jis, išvykti iš šalies būdų vis dar yra.

Valstybinis pasienio komitetas apie tokį kelionių taisyklių sugriežtinimą skelbia tarptautinėje erdvėje neslūgstant pasipiktinimui dėl Baltarusijos surengtos operacijos, kai pasitelkus naikintuvą buvo nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas ir suimtas žurnalistas R.Protasevičius. Sulaikyta ir jo partnerė Sofia Sapega.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius