Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 26

Politologai dėl D.Grybauskaitės nesutaria

Eurokomisarės Dalios Grybauskaitės galimybes laimėti prezidento rinkimus politologai vertina labai skirtingai. Vieni mano, kad D.Grybauskaitė nušluos visus, kiti primena, jog Lietuvoje visuomenės nuomonės apklausų rezultatai per rinkimus jau ne sykį yra nepasitvirtinę.
Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė pateikė pareiškinius dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai
Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė pateikė pareiškinius dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pagal tuos reitingus, kuriuos žinome šiandien, D.Grybauskaitė rinkimus laimės, – sakė naujienų portalui 15min.lt  Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Raimundas Lopata. – Tačiau per rinkimų kampaniją situacija dar gali pasikeisti. Galbūt atsiras kandidatas, kuris laimės dar lengviau. Kol kas nežinome, ką pasakys socialdemokratai su Vilija Blinkevičiūte ar konservatoriai su Vytautu Landsbergiu.“

Anot R.Lopatos, žinant  tik šios dienos reitingus, sunku komentuoti, ar rinkimų sėkmė D.Grybauskaitę lydės visą rinkimų kampaniją.

Žiūri kaip į globėją

„Geri šansai“, – paklaustas apie D.Grybauskaitės šansus rinkimuose, buvo lakoniškas politologas Alvidas Lukošaitis.

A.Grybauskaitės sėkme rinkimuose neabejojantis politologas Vytautas Dumbliauskas naujienų agentūrai BNS teigė, esą kiti kandidatai gali net pinigų rinkimų kampanijai neeikvoti, nes eurokomisarė visus vis tiek nušluos. Politologo nuomone, po Algirdo Brazausko vėl atsirado žmogus, kurį rinkėjai vertina kaip „savotišką globėją“. „D.Grybauskaitė, matyt, žmonėms suteikia saugumo jausmą – dėl to ji ir yra tokia populiari“, – sakė BNS V.Dumbliauskas.

Tačiau jo, nuomone, jei prezidentė bus per daug veikli, gali kilti problemų su Seimo dauguma, nes Lietuvoje šalies vadovas  neturi daug galių. „Kita problema – kadangi mūsų koalicija iš 4 partijų, gali būti taip, kad dalis partijų prezidentę palaikytų, dalis – ne, tad suklibėtų koalicijos pamatai“, – aptarė galimas permainas, susijusias su D.Grybauskaitės atėjimu, politologas.

Apklausos apgauna

Ne toks optimistiškas D.Grybauskaitei buvo politologas Algis Krupavičius. „Rinkimai laimimi ne pagal visuomenės nuomonės apklausas. Jie laimimi rinkimų dieną rinkėjų balsais“, – sakė A.Krupavičius.

Rinkimai laimimi ne pagal visuomenės nuomonės apklausas, – sakė A.Krupavičius.Pasak politologo, Lietuvoje apklausų rezultatai su rinkimų baigtimi nesutapo jau ne kartą. Esą tik 1993-iaisiais, kai prezidentu buvo išrinktas A.Brazauskas, jo kandidatūra abejonių nekėlė. Vėliau pirmojo rato lyderiai rinkimus antrajame rate pralaimėdavo. Taip nutiko 1998 metais Artūrui Paulauskui, 2003 metais – Valdui Adamkui. „Dabar situacija visiškai kitokia bei buvo 1993-iaisiais, kai užteko vieno rinkimų rato“, – sakė politologas.

Vis dėlto, A.Krupavičiaus nuomone, D.Grybauskaitė greičiausiai bus rinkimų favoritė ir į antrąjį ratą pateks. „Nors nesu tuo tikras 100 proc., ji turi labai daug šansų, be to, labai gerai, kad pačią pirmą dieną aiškiai pasakė apie savo apsisprendimą“, – teigė A.Krupavičius. Politologas nesiryžo pasakyti, kas galėtų būti rimčiausias D.Grybauskaitės varžovas. Anot jo, „pasjansas dar gali būti sudėliotas labai įvairiai“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius