Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 29

Politologai: G.Nausėdos reitingo kritimo priežastis akivaizdi, bet jam pasisekė

Prezidento Gitano Nausėdos nuslėptas ir neseniai atskleistas jo biografijos faktas apie stojimą į Komunistų partijos gretas sovietmečio pabaigoje yra akivaizdi ir pagrindinė ryškaus šalies vadovo reitingo kritimo priežastis, mano 15min kalbinti politologai. Naujausios „Vilmorus“/„Lietuvos ryto“ apklausos duomenimis pastarąjį mėnesį palankiai vertinančiųjų G.Nausėdą sumažėjo 10-čia procentinių punktų.
Gitano Nausėdos komunistų partijos nario pažymėjimas
Gitano Nausėdos Komunistų partijos nario pažymėjimas / Dovydo Pancerovo „Facebook“ paskyros nuotr.

Balandį prezidentą palankiai vertino 54,5 proc. apklaustųjų, kai kovą šalies vadovas sulaukė 63,9 proc. palankių vertinimų. Nepalankiai prezidentą vertino 22,1 proc. respondentų (16,8 proc. kovą).

„Dešimt procentinių punktų kritimas – labai daug, prezidento institucijai taip būna retai. Čia vienintelis paaiškinimas – istorija su naryste TSKP, kad nenurodė, kad buvo įstojęs, daug jis ten aiškino, nesakyčiau, kad sėkmingai“, – BNS sakė „Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys.

Eitvydo Kinaičio/Prezidento kanceliarija nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene aplankė palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos hospisą Vilniuje
Eitvydo Kinaičio/Prezidento kanceliarija nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene aplankė palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos hospisą Vilniuje

Šeštadienį 15min kalbintų Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologų Ramūno Vilpišausko ir Ainės Ramonaitės vertinimu, prezidento populiarumo nuopuolis dėsningas ir prognozuotas.

Jį galėjo nulemti ne tik „Laisvės TV“ žurnalisto Dovydo Pancerovo paviešinti faktai apie G.Nausėdos narystę Komunistų partijoje, bet ir nevykusi šalies vadovo reakcija į tai.

„Šita žinia apie nuslėptą faktą dėl narystės Komunistų partijoj buvo pagrindinė priežastis, kodėl maždaug dešimčia procentinių punktų krito reitingas, to ir buvo galima laukti. Turbūt šitos temos plėtojimo prasme, spėčiau, kad jau didesnių pokyčių neturėtų būti, nebet dar visiškai kažkas naujo paaiškėtų. Jei ne, tai, manau, kad kaip ir galima iš apklausos matyti, kad maždaug penktadalis respondentų neigiamai vertino G.Nausėdos narystę Komunistų partijoje. Bet dabar tai jau yra žinoma ir, manau, toliau plėtoti šios temos nebėra kaip, nebent atsiras kitų dalykų“, – svarstė VU TSPMI Jean Monnet profesorius R.Vilpišauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas

Anot jo, sunku vertinti, kas labiau nusvėrė neigiamus šios istorijos vertinimus – ar pats faktas apie G.Nausėdos stojimo į Komunistų partijos gretas aplinkybes, ar šalies vadovo bandymas jas nuslėpti, ar galbūt prezidento reakcija į viešumon iškilusius faktus.

„Reiktų tokią apklausą padaryti, ką žmonės kritiškiau vertina – ar patį faktą buvimo Komunistų partijoj, įstojant 1988 metais, ar tai, kad apie tai rinkėjai nebuvo informuoti prieš rinkimus. Ar galbūt tai, kaip po to prezidentas reagavo į fakto paviešinimą, kas irgi galėjo kai kam neigiamą nuomonę sudaryti. Kai nebuvo apsiribota vien tuo, kad tai buvo jaunystės klaida, bet buvo pradėta ieškoti, kas čia yra galimi užsakovai, ir moralizuota konservatoriams“, – kalbėjo R.Vilpišauskas.

Anot jo, šios aplinkybės gali turėti kažkiek reikšmės ir per būsimą prezidento rinkimų kampaniją, tačiau kažin, ar būtų lemiamas veiksnys.

„Priklausys, kas bus pagrindiniai konkurentai ir kaip jie bandys išnaudoti šią temą, kaip G.Nausėda reaguos ir toliau pristatinės savo poziciją šiuo klausimu“, – mano politologas.

A.Ramonaitė: G.Nausėdai savotiškai pasisekė

VU TSPMI profesorės A.Ramonaitės teigimu, būtų buvę labiau keista, jei paviešinti nauji G.Nausėdos biografijos faktai nebūtų paveikę jo reitingo. Tačiau šis poveikis, sociologės vertinimu, greičiau yra laikinas. Panašių reitingų nuopuolių yra patyrusi ir buvusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

A.Ramonaitė priminė, jog iškilus viešumon susirašinėjimo laiškams tarp tuometinės prezidentės ir rezonansinėje korupcijos byloje kyšininkavimu kaltinto Eigijaus Masiulio, D.Grybauskaitės reitingas buvo kritęs 11-ka procentinių punktų, tačiau po kelių mėnesių atsistatė.

„Spėju, kad čia bus panašus variantas, nes tie, kas labiausiai pasipiktino, tai turbūt nėra tie pagrindiniai G.Nausėdos rėmėjai. O tai, kas labiau rėmė, tai tas faktas, jei ir suerzino, nemanau, kad labai esmingai pakeitė nuomonę apie prezidentą. Turėčiau spėjimą, kad kažkokių tektoninių lūžių dėl to neįvyks“, – svarstė politologė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ainė Ramonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ainė Ramonaitė

Jos manymu, būsimai G.Nausėdos kovai dėl antrosios kadencijos prezidento poste ši istorija taip pat esminio poveikio neturės.

„Savotiškai pasisekė prezidentui, kad ta informacija išlindo būtent dabar, kai dar daug laiko iki prezidento rinkimų. Nes yra tokia dinamika, kad maždaug po pusės metų skandalai užsimiršta. O laiko iki rinkimų yra pakankamai daug, tai manau, kad jeigu tai būtų iškilę prieš pat rinkimus, tai būtų galėję pagadinti reikalus. Bet dabar, manau, kad didelio esminio poveikio turbūt nebus“, – šeštadienį sakė A.Ramonaitė.

Paties G.Nausėdos reakcija į paviešintus faktus taip pat galėjo sukelti neigiamų jo vertinimų. Bet jei neiškils naujų praeities faktų ar detalių, tikėtina, ilgainiui G.Nausėdos narystės Komunistų partijoje tema užsimirš.

„Matėsi, kad jam pačiam tas faktas pakankamai skaudus yra ir jis ne veltui jį norėjo nuslėpti, nes tai kertasi su jo piešiamu įvaizdžiu apie save. O tai, kad buvo pabandyta suversti oponentams kaltę, kad čia ieškoma priekabių prie jo, tai čia toks komunikacinis paslydimas. Išsidavė natūrali pakankamai reakcija, kai išlenda kažkas, ko tu nenorėjai, kad visuomenė apie tai žinotų“, – kalbėjo TSPMI profesorė.

„(...)Jei čia iškapstė, ką galėjo iškapstyti dabar ir daugiau jau nieko neliko, ką kapstyti, tai gal ir užsimirš čia viskas“, – pridūrė ji.

Balandžio pradžioje paaiškėjo, kad G.Nausėda 1988 metais buvo įstojęs į Komunistų partiją ir kandidatuodamas į prezidentus apie tai visuomenei nepranešė. Prezidentas narystę partijoje pavadino jaunystės klaida.

Kandidatuodamas į prezidentus 2019 metais G.Nausėda apie tai nenurodė Vyriausiosios rinkimų komisijos anketoje, tačiau pabrėžia nepadaręs pažeidimo, nes klausimas apie narystę partijose ar politinėse organizacijose buvo neprivalomas atsakyti. Visgi šalies vadovas sako galėjęs „morališkai tai padaryti“.

G.Nausėda tuo pačiu apkaltino oponentus politine medžiokle ir pareiškė, kad jo nuslėptų biografijos faktų atskleidimas susijęs su artėjančiais prezidento rinkimais.

Kitų metų pavasarį vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai, rudenį – Seimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius