Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 29

Politologai įvertino V.Blinkevičiūtės socdemų šuolį ir konservatorių nuosmukį: ar tendencijos išsilaikys?

Naujai išrinkta Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pakilo į antrą vietą populiariausių šalies politikų reitinge, atsilikdama tik nuo prezidento Gitano Nausėdos, ūgtelėjo ir pačių socdemų reitingas. Politologų vertinimu, šalies gyventojai suteikė pasitikėjimo kreditą, kuris gali būti išbarstytas, jei V.Blinkevičiūtė deramai nepasiners į nacionalinę politiką. 15min kalbinti politikos ekspertai taip pat įvertino konservatorių reitingų smukimą.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atlikta bendrovės „Vilmorus“ apklausa parodė, kad V.Blinkevičiūtės iškilimas reikšmingai išaugino ir pačios socialdemokratų partijos populiarumą, tačiau ji dar atsilieka ir nuo „valstiečių“, iškopusių į pirmą vietą, ir nuo į antrąją nusmukusių konservatorių.

Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas teigia, kad apie ilgalaikes tendencijas kalbėti kol kas anksti.

„Dabartinis rodiklis iš esmės yra tam tikro svyravimo atspindys, kuris nelabai keičia situacijos – tiek konservatoriai, tiek „valstiečiai“ bus tos dvi partijos, kurios galiausiai varžysis dėl pergalės būsimuose rinkimuose“, – šeštadienį sakė politikos ekspertas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Tomas Janeliūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Tomas Janeliūnas

Politologo manymu, pernelyg džiūgauti dėl palankių reitingų Lietuvos socialdemokratų partijai dar ankstoka.

„Tai gali būti emocinis, laikinas pakilimas, susijęs su socialdemokratų pokyčiais – V.Blinkevičiūtės grįžimu į nacionalinę politiką. Ji išlaikė gana aukštą populiarumą net dirbdama Europos parlamente (EP).

Kol kas sunku pasakyti, ar jai pavyks išlaikyti ir nuosekliai auginti partijos reitingus, tačiau tai, kad yra toks matomas pokytis jau dabar rodo, kad socialdemokratų rinkėjų tarpe tie pasikeitimai buvo palankiai įvertinti“, – 15min sakė politologas.

T.Janeliūno teigimu, pastaruoju metu stebimas konservatorių reitingų kritimas susijęs su nepopuliariais sprendimais pandemijos valdymo metu.

„Svarbiau tai, kaip konservatoriams seksis išeiti iš tos krizės. Kaip jie imsis programinių dalykų, apie kuriuos kalbėjo po rinkimų. Ar jie apskritai grįš prie tos programos, o ne tik gaisrų gesinimo“, – prognozavo politologas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partijos suvažiavimas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partijos suvažiavimas

Parodys darbai

Politologas, humanitarinių mokslų daktaras Algis Krupavičius įsitikinęs, kad V.Blinkevičiūtės reitingai šovė į viršų, nes rinkėjai suteikė socialdemokratams pasitikėjimo kreditą.

„Didžiausia intriga ta, ar tas pasitikėjimo kreditas, kurį suteikė rinkėjai, išliks tvarus tiek partijai, tiek pačiai V.Blinkevičiūtei.

Šis epizodas gali tęstis net iki pusmečio, tačiau visuomenė ir partija po to apsipranta ir pradeda vertinti pagal darbus“, – 15min sakė politologas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Prof. Algis Krupavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Prof. Algis Krupavičius

„V.Blinkevičiūtė daug metų buvo vertinama palankiai. Geriau, nei dauguma kitų partijos politikų, net tų, kurie užėmė partijos vadovo postą“, – akcentavo A.Krupavičius.

Kaip pastebėjo A.Krupavičius, partijos lyderiui labai svarbu jausti nacionalinės politikos pulsą ir dalyvauti jos formavime.

„Jeigu lyderis liktų nuošalyje, atsirastų problemų. Jei V.Blinkevičiūtė bus aktyvi, jų bus mažiau.

Tam tikrą laiką bendras įvaizdis veikia, bet jį reikia nuolat stiprinti ryšiais su rinkėjais, visuomene. Tą geriausia daryti gyvai“, – vertino politologas.

Reitingų pokyčiai

Kaip skelbė BNS, opozicinė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) gegužę sugrįžo į populiariausių šalies partijų viršūnę, sparčiai auga ir naują pirmininkę išsirinkusių socialdemokratų reitingas. Tai rodo dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Jos duomenimis, jei sekmadienį vyktų Seimo rinkimai, už „valstiečius“ balsuotų 16,2 proc. rinkėjų, už valdančiuosius konservatorius – 14,8 proc. (balandį – atitinkamai 15,4 ir 17 proc.).

V. Blinkevičiūtės teigiamų vertinimų dalis gegužę siekė 49,7 proc. Tuo metu populiariausiu politiku liekančio G. Nausėdos reitingas pakilo iki 61,4 proc. (balandį buvo 53,8 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius