-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 27

Politologai: kurdamas partiją Artūras Zuokas ieško užnugario arba proteguoja verslo grupę

Artūro Zuoko LTV laidoje „Savaitė“ išsakyti ketinimai kurti naują politinę partiją, kuri dalyvautų Seimo rinkimuose, politologų vertinami gana skirtingai. Lauras Bielinis įsitikinęs, kad tokiu būdu Vilniaus meras stengiasi užsitikrinti sau, kaip sostinės vadovui, politinį užnugarį. Tuo tarpu Vytauto Dumbliausko teigimu, tai tėra verslo grupuotės, kuriai atstovauja A.Zuokas, interesų gynimas.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

L.Bielinis 15min.lt teigė, kad, jo manymu, siekis kurti naują politinę jėgą yra logiškas ir natūralus A.Zuoko politinės veiklos tęsinys. „Pakankamai efektingai laimėjus rinkimus Vilniuje A.Zuokui neišvengiamai tampa reikalinga turėti daug rimtesnį politinį instrumentą tam, kad galima būtų veikti politiniame lauke ir Vilniuje, ir Lietuvoje. Jeigu kažkoks judėjimas yra politikoje, vieną dieną jis taps pernelyg silpna struktūra tam, kad galėtų daryti tolesnius politinius sprendimus, susietus su politika, ekonomika ir pan.“, – sakė politologas.

Koją kiš įvaizdis

Anot L.Bielinio, pats A.Zuokas greičiausiai į Seimą neis, nes ten jau buvo, tačiau į parlamentą jis deleguos savo kolegas, draugus, taip sukurdamas aukščiausiuose valdžios sluoksniuose savo politinę-lobistinę struktūrą.

Tačiau prognozuoti, kaip šiai politinei jėgai galėtų sektis jau kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose, L.Bielinis nebuvo linkęs, nors teigė manąs, kad didelės sėkmės A.Zuokui tikėtis, ko gero, nevertėtų.

„Yra keletas veiksnių: visų pirma, yra dar dvi liberalios pakraipos partijos, konkurencija tarp jų jau laužo šių partijų likimą, nes jos atiminėja viena kitos balsus. O kai bus trys partijos, kurios dalinsis ta pačia niša, skaldys rinkėjus, bus blogai visoms trims. Kitas dalykas yra įvaizdžio uodega, kuri seka paskui A.Zuoką jau ilgą laiką ir yra susijusi su įvairiais skandalais Vilniuje“, – aiškino L.Bielinis.

„Buvimas meru tėra verslo dalis“

V.Dumbliauskas A.Zuoko atžvilgiu nusiteikęs kur kas kritiškiau. Anot jo, noras kurti dar vieną politinę partiją tėra verslo struktūrų, su kuriomis siejamas Vilniaus meras, siekis stiprinti savo įtaką.

„A.Zuokas yra verslininkas, kurio svajonė tapti Vilniaus meru išsipildė. Bet buvimas miesto meru tėra verslo sudėtinė dalis, nes A.Zuokas akivaizdžiai susijęs su viena verslo grupe, kuri keičia pavadinimus, nors jos įvardinti jau ir nereikia – ir taip visi viską žino. Gal ta verslo grupė turi platesnių interesų ne tik Vilniuje, todėl, matyt, A.Zuokas gavo užduotį sukurti partiją ir bandyti patekti į Seimą“, – sakė V.Dumbliauskas.

Politologas pripažįsta, kad A.Zuokas yra populiarus politikas, turintis šarmo, mokantis kalbėti, protingas žmogus, todėl tinkamas tokiems dalykams. „Bet Vilniaus mero posto net negalima lyginti su Seimo nario postu. Yra toks vaizdingas pasakymas, kad Vilniaus meras yra ketvirtas žmogus valstybėje, jeigu ne trečias, nes jis galingesnis net už Seimo pirmininką, kuris tik vadovauja Seimo darbui. O pinigai, įtaka, postai – įsivaizduojate, kiek Vilniaus meras gali? Todėl A.Zuokui būti Seimo nariu nėra jokios prasmės, kai jis yra meru“, – teigė V.Dumbliauskas.

Rinkėjai pavargo nuo naujų partijų

Jis taip pat neskubėjo prognozuoti naujai susikursiančiai jėgai greitos sėkmės, kadangi rinkėjai jau pavargo nuo naujų partijų, todėl gali neskubėti remti ir A.Zuoko partijos. Tačiau Vilniaus mero ryžtas išplaukti į platesnius vandenis, anot V.Dumbliausko, nėra kerštas Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspakichui, kuris prieš kelias savaites pagrasino, kad Darbo partija trauksis iš valdančiųjų sostinėje.

„Vinstonas Čerčilis yra pasakęs žodžius, kuriuos dažnai cituoja: „politikoje nėra nei amžinų draugų, nei amžinų priešų, politikoje yra amžini interesai.“ Todėl jeigu interesai sutampa, politikai draugauja, tada konservatoriai draugauja su „tvarkiečiais“ ir pan. Visų interesas yra valdžia – bet kokia partija, nesanti valdžioje, parlamente, yra niekas, nulis, diskusijų klubas. V.Uspaskichas irgi yra verslininkas, turi savo verslą, A.Zuokas atstovauja verslo grupei, o tos grupės kartais tarpusavyje varžosi, konkuruoja. Bet kiek iš to gerai mums, eiliniams piliečiams, didelis klausimas“, – teigė V.Dumbliauskas.

A.Zuokas sekmadienio vakarą atskleidė, kad jau netrukus visuomenė gali sulaukti informacijos apie naujos politinės jėgos atsiradimą, kuri „vienys centro dešinės pakraipos politikus, kuriems bus nesvetima atsakingo liberalizmo idėja ir krikščioniškosios vertybės“. Esą parengiamieji darbai steigti naują partiją jau vyksta, o rudenį bus priimti ir formalūs sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius