Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 12

Politologas Alvidas Lukošaitis apie nuosprendį Darbo partijos byloje: tokios aukštos gaidos su konkrečiomis bausmėmis politikams dar neturėjome

Penktadienį Darbo partijos byloje paskelbtas nuosprendis yra teisėsaugos sistemos ženklas politikams, kad su jų įstatymų pažeidimais nebus taikstomasi, teigia politologas Alvidas Lukošaitis.
Alvidas Lukošaitis
Alvidas Lukošaitis / VU TSPMI nuotr.

„Tai skambiausia ir iškalbingiausia prevencinė užkarda politikoje dalyvaujantiems asmenims, partijoms, veikėjams pagalvoti, kaip elgtis susidūrus su tam tikromis korupcinėmis pagundomis. Tokios aukštos gaidos su konkrečiomis, realiomis pasekmėmis, ko gero, dar neturėjome“, – BNS penktadienį sakė A.Lukošaitis.

Jo nuomone, priimtas nuteisiamasis nuosprendis čia atlieka lemiamą vaidmenį ir tai, kad paskirta reali laisvės atėmimo bausmė vaidina ne tokį svarbų vaidmenį.

„Labai gerai, kad buvo paskelbti nuosprendžiai, paskirtos bausmės. Ne tiek svarbu, kokios bausmės“, – teigia jis.

Politologo teigimu, nuosprendis partijos lyderiui ir pirmininkui dar nebūtinai reiškia pokyčius valdančiojoje koalicijoje.

Politologo teigimu, nuosprendis partijos lyderiui ir pirmininkui dar nebūtinai reiškia pokyčius valdančiojoje koalicijoje.

„Vienokios ar kitokios pasekmės priklauso nuo Darbo partijos lyderių apsisprendimo, kaip toliau elgtis, dalyvauti ar nedalyvauti valdančiojoje koalicijoje. Be abejo, sprendimui įtakos turės išoriniai spaudimai ir pirmas to spaudimo šaltinis neabejoju bus parlamentinė opozicija ir antras – valstybės vadovė“, – svarsto A.Lukošaitis.

Vis dėlto, jo nuomone, „dabartinė koalicija, nepaisant to nuosprendžio, gali išlikti, gebėdama dirbti“.

Kalbėdamas apie tolesnį Darbo partijos likimą, politologas prisiminė „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, vadovaujamą nušalinto prezidento Rolando Pakso.

„Darbo partija iš esmės susidurs su lyderystės partijoje problema ir galima žiūrėti į asociacijas su „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Manyčiau, kad jeigu nebus racionalių, įtikinančių pokyčių, deja, visa tai partinę sistemą ir toliau veiks neigiamai, delegitimuojančiai“, – mano jis.

Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą penktadienį teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Pagal nuosprendį, parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus. Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o dabartiniam partijos vadovui Vytautas Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Pati partija kaip juridinis asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po šiemet įvykdytos reorganizacijos – susijungimo su dukterine Leiboristų partija – atsirado naujas juridinis asmuo.

Teismo nuosprendis dar neįsigaliojo, jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. V.Uspaskichui teismas suėmimo neskyrė, todėl iki apeliacinės instancijos pabaigos jis liktų laisvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius