Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 10

Politologas G.Vitkus: L.Kaczynskio žūtis – didelis praradimas Lietuvai

Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio žūtis – didelis praradimas Lietuvai, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Gediminas Vitkus.
Lechas Kaczynskis
Lechas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dėl santykių su Lietuva, man atrodo, kad prezidentas L.Kaczynskis buvo labai palankus Lietuvai. Turbūt viena iš dažniausiai jo lankomų valstybių buvo Lietuva. L.Kaczynskis tikrai buvo geras Lietuvos draugas“, – šeštadienį sakė G.Vitkus.

Pasak politologo, kiek leido Lenkijos prezidento įgaliojimai, jis tikrai bandė plėtoti ir palaikyti strateginę partnerystę su Lietuva.

„Kita vertus, Lenkijos prezidentas yra pagal įgaliojimų kiekį panašus į Lietuvos, jis – ne visagalis. Ir tai, ką L.Kaczynskis sutardavo su V.Adamkumi, daug kas likdavo neįgyvendinta vien todėl, kad vykdomoji valdžia, Vyriausybė, interesų grupės, nebuvo suinteresuotos. Prisiminkime elektros tiltą, įvairius transporto projektus. Visada aukščiausiu lygiu mūsų prezidentai sutardavo dėl šitokių dalykų, bet jie taip ir likdavo nerealizuoti daugelio kitų stebėtojų nuostabai“, – kalbėjo TSPMI profesorius.

Anot politologo, po pastarųjų Lenkijos parlamento rinkimų, kai Vyriausybę sudarė kairieji, L.Kaczynskiui teko sutarti su politiniais oponentais, jo padėtis Lenkijoje buvo pasikeitusi, bet jis liko palankus Lietuvai.

„Jo situacija po pastarųjų Seimo rinkimų Lenkijoje buvo pasikeitusi. Vyriausybę, kaip žinome, sudarė kitos politinės jėgos, kurios turi kitokį požiūrį (...) Bet prezidentas L.Kaczynskis tikrai buvo mums palankus“, – dėstė G.Vitkus.

Jis teigė, kad Lenkijoje ši tragedija gerokai sujauks politinę sceną.

„Jau artėjo rinkimai Lenkijoje. Man atrodo, kad kandidatas iš kairiųjų pusės irgi žuvo šitoje katastrofoje. Kiek žinau, yra dar vienas kandidatas – užsienio reikalų ministras R.Sikorskis, kuris, priešingai negu L.Kaczynskis, niekada neskubėjo daryti palankių pareiškimų Lietuvai“, – sakė politologas.

Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir daug kitų žmonių žuvo šeštadienį, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos vakarinio Smolensko miesto oro uoste.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad tame laineryje buvo mažiausiai 80 žmonių, o pagal kai kuriuos pranešimus juo skrido iki 132 žmonių. Pirminiais duomenimis, per šią katastrofą niekas neliko gyvas.

L.Kaczynskis skrido į Smolenską, netoli kurio esančiame memoriale turėjo vykti Katynės žudynių 70–ųjų metinių minėjimo ceremonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius