Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 15

Politologas K.Girnius: reformos buvo skaudžios žmonėms, bet krizę stabilizuoti Vyriausybei pavyko

Vyriausybės veiksmai pernai skaudžiai atsiliepė vietos gyventojams, tačiau Ministrų kabinetui pavyko stabilizuoti krizę, mano politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) dėstytojas BNS sakė sutinkantis su ketvirtadienį Seimui pristatytoje Vyriausybės ataskaitoje išdėstytais teiginiais, kad 2009 metais galimų didžiausių neigiamų pasekmių, ilgalaikių politinių bei socialinių krizių pavyko išvengti.

„Nors ir buvo imtasi skausmingų priemonių, kaip bebūtų, ta finansinė krizė buvo stabilizuota. Reikalai būtų galėję baigtis gerokai gerokai blogiau, ir tai pripažįsta tarptautinės organizacijos“, – kalbėjo K.Girnius.

Anot jo, nepaisant kai kurių trūkumų, alternatyvų Andriaus Kubiliaus vadovaujamo ministrų kabineto veiksmams nebuvo.

„Aiškiai pablogėjo gyvenimas, daug žmonių palieka Lietuvą, pensininkams sunku, reformos sukėlė daug skausmo, apsunkino gyvenimą, to negalima neigti. Bet kokia buvo alternatyva? Jeigu būtų likusi socdemų Vyriausybė, veikiausiai nieko nebūtų dariusi, ir šiuo metu mes būtume tik pradėję grumtis su tomis problemomis“, – sakė apžvalgininkas.

K.Girnius teigė sutinkantis su tuo, kad, kaip teigia pati Vyriausybė, pernai pasiekta gerų rezultatų išjudinant energetikos sektorių, užtikrinta parama mažiausiai uždirbantiems, imtasi kovoti su korupcija.

Socialinio teisingumo srityje, pasak apžvalgininko, Vyriausybė padarė ne viską, ką buvo galima padaryti, pavyzdžiui, įvesti progresinius mokesčius, tačiau atliko daugiau nei jos pirmtakės.

„Buvo kreipiamas šioks toks dėmesys į socialinį teisingumą – iš tiesų labiau uždirbančių, ypač valstybės sektoriuje, algos buvo proporcingai mažinamos, buvo stengiamasi, kad mažiau uždirbantiems liktų didesnė dalis jų uždarbio. Manau, kad buvo galima dar toliau žengti ta linkme, pavyzdžiui, įvedant progresinius mokesčius, bet padaryta daugiau nei kitos Vyriausybės padarė“, – kalbėjo jis.

Pasak VU TSPMI dėstytojo, kovos su korupcija srityje Ministrų kabinetas taip pat dar padarė nepakankamai, tačiau to ėmėsi tvirtai.

„Vyriausybė pradėjo kovoti su korupcija, kas labai svarbu, jei norima laimėti žmonių pasitikėjimą. Čia dar nežengta pakankamai žingsnių, vis tiek tokia tvirta pradžia“, – kalbėjo jis.

Jeigu būtų likusi socdemų Vyriausybė, veikiausiai nieko nebūtų dariusi, ir šiuo metu mes būtume tik pradėję grumtis su tomis problemomis, – K.GirniusK.Girnius atkreipė dėmesį ir į pasiekimus energetikos srityje. „Išjudintas energetikos sektorius, „Leo LT“ uždarytas, susitarta dėl tilto į Švediją, Ignalinos klausimas šiek tiek išjudintas“, – vardino apžvalgininkas.

Kita vertus, jis pripažino, jog kai kuriais klausimais Vyriausybė, vertindama savo veiklą, suteikė daugiau teigiamo atspalvio nei jo būta iš tiesų – pavyzdžiui, apžvalgininko žodžiais, per anksti didžiuotis prieštaringai vertinama aukštojo mokslo reforma.

„Per anksti didžiuotis, ji prasidėjo prieš metus. Tai, kad reforma pajudėjo, yra teigiamas dalykas, bet ar konkretus reformų turinys yra pats geriausias, ar mokėjimas, paskolų sistema teisingai sutvarkoma, dar ne visiškai aišku“, – sakė K.Girnius.

Premjeras A.Kubilius 2009 metų Vyriausybės ataskaitą ketvirtadienį pristatė Seime.

15–oji po Nepriklausomybės atkūrimo centro–dešinės partijų „Permainų koalicijos“ suformuota A.Kubiliaus Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti 2008–ųjų gruodžio 9–ąją, kada Seimas patvirtino Vyriausybės programą ir Seime prisiekė naujojo ministrų kabineto nariai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius