-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 05

Politologas Kęstutis Girnius: „Vladimiro Putino partijos pralaimėjimas nereiškia Rusijos modernėjimo“

Rusijos premjero Vladimiro Putino partija patyrė aiškų pralaimėjimą parlamento rinkimuose, tačiau jokių esminių pokyčių tikėtis neverta, nebent didesnio populizmo artėjant kitų metų prezidento rinkimams, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / BFL nuotr.

Politikos ekspertas atkreipė dėmesį, kad V.Putino partija nusivylę rusai atsisuko ne į pažangiąsias liberalias partijas, bet į Genadijaus Ziuganovo komunistus ir Vladimiro Žirinovskio partiją.

„Manau, kad V.Putino partijos pralaimėjimas rodo, kad žmonės nepatenkinti, jog V.Putinas ir „Vieningoji Rusija" nusibodusi. Bet šis V.Putino partijos pralaimėjimas nereiškia pažangesnių jėgų laimėjimo, nes žmonės nusigręžė nuo V.Putino, bet apkabino V.Žirinovskį su komunistais", – BNS pirmadienį sakė K.Girnius.

„Viską sudėjus, komunistai V.Žirinovskis ir V.Putinas turi beveik 80 procentų balsų ir turės daugiau nei 80 procentų mandatų Dūmoje. Pažangesnieji liberalai „Jabloko" surinko apgailėtiną skaičių – vos apie 3–4 proc. Taigi nusigręžimas nuo „Vieningosios Rusijos", nereiškia, kad Rusija eina į  kokią modernesnę, liberalesnę, vakarietiškesnę politinę sistemą", – kalbėjo K.Girnius.

Politologo vertinimu, jokių permainų, ypač užsienio politikoje, tikėtis neverta, tačiau pokyčių gali vykti vidaus politikoje, nes gali didėti spaudimas dėl blogėjančios ekonominės padėties.

Politologo vertinimu, jokių permainų, ypač užsienio politikoje, tikėtis neverta, tačiau pokyčių gali vykti vidaus politikoje, nes gali didėti spaudimas dėl blogėjančios ekonominės padėties.

„Kokių nors pokyčių užsienio politikoje tikrai nebus, nes ir G.Ziuganovas, ir V.Žirinovskis – abu yra tiek pat kovingi, gal net labiau pasiilgę Sovietų Sąjungos nei pats V.Putinas. Bet bus daugiau pokyčių vidaus politikoje, nes ir „Teisingoji Rusija" gerokai padidino balsų skaičių, tad bus reikalavimai labiau atsižvelgti į vargingųjų žmonių padėtį, gal padidinti atlyginimus, gal bus priversti truputį pažaboti naujuosius oligarchus ir korupciją", – svarstė K.Girnius.

Valdančiosios „Vieningosios Rusijos" rinkimuose patirti nuostoliai, politologo manymu, gali paskatinti V.Putiną ir jo šalininkus labiau mobilizuotis prieš artėjančius prezidento rinkimus kitų metų kovą, pirmiausia imantis įvairų populistinių sprendimų rinkėjų palankumui papirkti, nors V.Putino pergalė bet kuriuo atveju neabejotina.

„Vieningoji Rusija" laikoma V.Putino kūdikiu, tad kai nusigręžiama nuo šios partijos, nusigręžiama nuo V.Putino. Bet man nėra abejonės, kad V.Putinas vis tiek laimės prezidento rinkimus, nes tikrų kitų kandidatų prieš jį nėra, ir aš manau, kad gali būti, kad bus dar didesnis mobilizavimas, teisėtas ar ne, užtikrinti gerus prezidento rinkimų rezultatus. Bus uoliau kovojama, ir nenustebčiau, kad V.Putinas imtųsi populistinių žingsnių iki rinkimų, pavyzdžiui, suteikiant įvairias finansines lengvatas, priemokas eiliniams žmonėms. V.Putinas gal surinks mažiau balsų prezidento rinkimuose, bet kad bus lengvai išrinktas prezidentu – neabejoju", – kalbėjo K.Girnius.

Dūmos rinkimų organizavimas, rinkimų kampanijos eiga, ypač lošiant patriotine korta, pabrėžiant kovą su potencialiais išorės priešais, organizacijos „Golos“, kaip tariamos Vakarų „agentės“, puolimas, trukdžiai internetinėje erdvėje, K.Girniaus manymu, būdingi rinkimų Rusijoje bruožai, patvirtinantys, kad Rusija dar labai toli nuo demokratijos.

Pirminiais duomenimis, per sekmadienį vykusius parlamento rinkimus Rusijoje premjero Vladimiro Putino vadovaujama partija „Vieningoji Rusija“ gavo 49,54 proc. balsų. Tokiu būdu valdančioji partija prarado vadinamąją konstitucinę daugumą, kurios reikia norint netrukdomai keisti Konstituciją.

2007 metais „Vieningoji Rusija“ buvo surinkusi net 64,3 proc. rinkėjų balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius