Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 18

Politologas L.Kasčiūnas: šį kartą Rusija taikiniu išsirinko Lietuvą

ES su nerimu laukia, ar Ukraina, Gruzija ir Moldova po 10-ies dienų Vilniuje pasirašys asociacijos sutartį, kuri palengvintų šalių bendradarbiavimo galimybes. Kodėl šiuo klausimu turėtų būti suinteresuota ir Lietuva?
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus vedėjo Lauryno Kasčiūno nuomone, tam yra du aspektai.

Ukraina užima 10-tą vietą Lietuvos prekybos sąraše. Asociacijos susitarimas būtų geras impulsas ir toliau plėsti tuos ryšius

„Tai yra to pačio likimo draugės, tautos, kurios buvo tam pačiam sovietiniame kalėjime, tik mes iš jo ištrūkome lengviau ir  greičiau, greičiau integravomės į Europos struktūras. Na, aišku, mums tai iššūkis, bet mes išlaikėme savo savitumą ir nepriklausomybę, bet visvien esame kitoje erdvėje. Na, o Ukraina ir Gruzija yra tarsi užstrigusios toje erdvėje ir natūralu, turi būti tam tikras solidarumas tautų, noras padėti joms iš ten išlįsti“, – aiškino L.Kasčiūnas.

Caro / Scanpix / Postimees.ru/Ukraina lipp
Caro / Scanpix / Postimees.ru/Ukraina lipp

Antras dalykas, kodėl Lietuvai gali būti aktuali sutartis, kurią ketina pasirašyti šios šalys su ES, susijęs su ekonominiais dalykais. Pasak pašnekovo, kuo daugiau bus europietiškų taisyklių, juk asociacijos susitarimas reiškia ir laisvos prekybos susitarimą, tuo mūsų šalies verslininkams bus lengviau prekiauti ir patekti į šių šalių rinkas, investuoti į jas.

„Ir dabar Ukraina užima 10-tą vietą mūsų prekybos sąraše. Asociacijos susitarimas būtų geras impulsas ir toliau plėsti tuos ryšius“, – pridūrė pašnekovas.

Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas

Ar tokiu atveju nepablogės ES santykiai su Rusija? Pasak L.Kasčiūno, jei Ukraina ir pasirašys asociacijos sutartį, viskas priklausys nuo to, kaip jį ją žada įgyvendinti. Politinė ir ekonominė šalies sankloda labiau primena Rytų erdvę, Rusijoje galiojančią tvarką, tad nereiškia, kad pasirašius sutartį, keisis ir neformalūs ryšiai.


„Visgi pati Ukraina mato save kaip savarankišką Europos valstybę (...). Ukrainiečiai pagal įvairias socialines apklausas save mato labiau  kaip europietišką valstybę, o ne kaip buvusią postsovietinę šalį“, – laidoje „Ryto espresso“ teigė pašnekovas.

Politologo teigimu, pablogėję Lietuvos ir Rusijos santykiai mūsų šaliai pradėjus pirmininkauti ES neturėtų stebinti.

„Dažniausiai Rusija mėgsta tokį žaidimą, ji geru laikotarpiu išsirenka po vieną Baltijos šalį  ir vieną jų padaro blogiete, kaip kad dabar yra Lietuva, o kitą – geriete. Tu periodų čia būdavo visokių: 2007 m. buvo bronzinio kareivio skandalas Estijoje, latviams buvo daromas spaudimas dėl tautinės mažumos. Žodžiu, tai yra nuolatinis žaidimas ir dabar ta tikslinė šalis yra Lietuva“, – tvirtino pašnekovas.


Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6 iki 9 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius