-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 29

Politologas Ramūnas Vilpišauskas: daug gyventojų pilietinę poziciją išreiškė nebalsuodami

Didelė dalis Lietuvos piliečių išsakė savo pilietinę poziciją neateidami į referendumą, kuriame sekmadienį užfiksuotas rekordiškai mažas aktyvumas, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius profesorius Ramūnas Vilpišauskas.
prof. Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Manau, kad didelė dalis buvo tokių, kurie manė, jog jų pilietinė pareiga yra nedalyvauti šiame referendume – tiek dėl to, kad jame užduodami klausimai formuluojami netinkamai, tiek dėl to, kad pati diskusija jiems pasirodė nekonstruktyvi“, – BNS sekmadienio vakarą sakė politikos ekspertas.

Manau, kad didelė dalis buvo tokių, kurie manė, jog jų pilietinė pareiga yra nedalyvauti šiame referendume – tiek dėl to, kad jame užduodami klausimai formuluojami netinkamai, tiek dėl to, kad pati diskusija jiems pasirodė nekonstruktyvi, – sakė R.Vilpišauskas.

Pasak R.Vilpišausko, pasyvumą taip pat lėmė referendumo laikas, nes daug žmonių šiuo metu atostogauja ar savaitgalius praleidžia ne namuose, bei didelės dalies piliečių menkas domėjimasis politika ir pozicija nedalyvauti jokiose rinkimuose.

300 tūkst. rinkėjų parašų surinkę iniciatoriai siūlė Konstitucijos pataisas, kuriomis būtų uždrausta parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims. Jie taip pat siekė nustatyti, jog referendumui paskelbti ateityje pakaktų surinkti 100 tūkst. parašų.

Referendumo kritikai teigė, kad uždraudus parduoti žemę užsieniečiams būtų pažeisti Lietuvos įsipareigojimai Europos Sąjungai (ES), taip pat kritikavo, kad balsavime vienodai reikia pasisakyti už skirtingus, tarpusavyje nesusijusius klausimus.

Sekmadienį, likus valandai iki balsavimo pabaigos, savo valią buvo pareiškę 10,92 proc. rinkėjų, dar 3,17 proc. rinkėjų balsavo iš anksto.

Tam, kad referendumas įvyktų, jame turėjo balsuoti pusė visų Lietuvos rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius