Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 20

Politologas S.Šiliauskas: liberalų tvirtovės pamatai Klaipėdoje siūbuoja

Liberalų tvirtovės pamatai šiek tiek siūbuojantys, tačiau Liberalų sąjūdis Klaipėdoje išlieka populiarus, o mero pozicijos – tvirtos, LRT.lt sako Klaipėdos universiteto Politikos mokslų katedros docentas politologas dr. Saulius Šiliauskas. Vis dėlto, anot politologo, ir esant tokiai partijos situacijai nėra aišku, kiek miesto opozicija galėtų įsitraukti į rimtą politinę kovą.
Saulius Skvernelis ir Vytautas Grubliauskas
Saulius Skvernelis ir Vytautas Grubliauskas / Dariaus Janučio nuotr.

Kritikuoja sprendimų priėmimą ir uostą

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė Nina Puteikienė LRT.lt teigia, kad apsisprendė dalyvauti 2019 metais vyksiančiuose merų rinkimuose. 2015 metais N.Puteikienė taip pat bandė siekti merės pozicijos, tačiau tada liko penkta. Anot politikės, kol kas ji nėra įsitikinusi, kaip kandidatuos, tačiau tikina, kad svarbiausia – gera komanda.

„Dabar bandau sujungti tas jėgas, kurios yra oponuojančios dabartinei valdančiajai liberalų daugumai – motyvuotus ir iš esmės galinčius keisti padėtį – tiek politinę, tiek ekonominę. Svarbiausia turėti komandą, o su kuo eiti – ar su partija, ar su komitetu, tai jau vadinamieji techniniai dalykai, ant kurių taškus sudėsiu vėliau“, – kalba N.Puteikienė.

Pasak politikės, dabar didžiausia miesto problema yra tai, kad svarbūs sprendimai priimami labai siauroje žmonių grupėje: „Susiformavęs sprendimų priėmimo centras, kuriame yra politikai, verslininkai ir netgi juos aptarnaujantys kultūrininkai.“

Anot Tarybos narės, kol kas Klaipėdos miestas gyvena parodomąjį gyvenimą: ruošiamasi baseino ir stadiono statyboms, rengiamas Atgimimo aikštės projektas. N.Puteikienė mano, kad tai – dideli projektai, kuriais siekiama kurti norimą įvaizdį, o ne duoti realios naudos miestui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė

Politikė piktinasi, kad uosto įmonė šalia gyvenamųjų namų bei mokyklos krauna metalo rūdą, anglis. Anot N.Puteikienės, šių medžiagų dalelės patenka ne tik ant palangių, bet ir į gyventojų plaučius, dėl to ji akcentuoja dialogo su uostu rengimą.

„Klaipėda visiškai nieko nedaro tam, kad pagerėtų ekologinės sąlygos ir gyvenimo kokybė. Tai visiškas užsimerkimas. Kol kas tvarką diktuoja uostas, o miestas tik prisiderina. Šioje vietoje turi keistis pozicija“, – tikina N. Puteikienė.

Tarybos narė kalba, kad, nors uostas valstybei gyvybiškas svarbus, per 30 metų jis nepasikeitė, todėl reikia investuoti ne tik į verslą, bet ir į žmogų, gamtą bei ekologiją. Uostą N.Puteikienė įvardija kaip vieną interesų grupių, kurios daro įtaką sprendimų priėmimui.

Savo kandidatą TS-LKD leis rinkti miestiečiams

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) Klaipėdos sueigos pirmininkas Arūnas Barbšys LRT.lt sako, kad partija dar nenusprendė, kas bus jų kandidatas į merus. Anot jo, sprendimas bus priimtas lapkričio mėnesį bendru miestiečių apsisprendimu.

Kaip viena galimų kandidačių įvardijama Seimo narė Agnė Bilotaitė, kandidatavusi 2015 metais, tada ji liko antra. A.Barbšys taip pat sako žadantis kandidatuoti. Šiuo metu TS-LKD turi 8 siūlomus kandidatus, jie bus paskelbti rugsėjo 15 dieną.

A.Barbšys kalba, kad jam tapus meru labiau akcentuotų apleistų miesto rajonų tvarkymo svarbą. Anot jo, šiuo metu didesnis dėmesys skiriamas investicijoms į gatves, magistrales ar didelius objektus miesto centre, o ne švietimo skyriui – mokykloms, darželiams bei visam ugdymo procesui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Tarybos narys tikina, kad uosto reikšmė Klaipėdai – didžiulė, tačiau jis pabrėžia, kad miestas turėtų daryti didesnę įtaką uosto valdymui. Anot A.Barbšio, uostas šiuo metu yra tarsi atskiras miestas.

„Mes tuo ir skiriamės nuo kitų tarybų, kad turime uostą. Manau, kad mes taip ir neišsiskirtume, ir neturėtume tiek lėšų, pajamų darbo užmokesčio prasme, darbo vietų, jei čia nebūtų uosto. Čia tikrai nereikia ieškoti jokios priešpriešos, o tik rasti sprendimų, kad uostas galėtų dirbti, bet neblogėtų gyventojų sąlygos“, – svarsto A.Barbšys.

Meras: politiniai purslai – ne apie Klaipėdos liberalus

Klaipėdos meras V.Grubliauskas kalba, kad ateinančiuose rinkimuose sieks trečios kadencijos miesto mero kėdėje. 2015 metais politikas laimėjo pakartotinio balsavimo metu, surinkęs 75,20 proc. rinkėjų balsų.

V.Grubliauskas tikina, kad nori pabaigti pradėtus darbus, todėl pradeda galvoti ne tik apie rinkiminę strategiją, bet ir taktinius žingsnius. Anot mero, kol kas jis planuoja kandidatuoti kartu su Liberalų sąjūdžiu ir tokiai galimybei teikia prioritetą, tačiau, sako jis, situacija gali pasikeisti, todėl nėra visiškai užtikrintas.

„Stengiuosi būti nuosekliu politiku ir nesiblaškyti bent jau vertybiniame lauke, tai tikrai jokio blaškymosi nebus. Kalbant apie kitus taktinius žingsnius, kurioje platformoje ar su kuria vėliava rankose, tai čia klausimas, į kurį šiandien galutinio atsakymo niekas negali duoti“, – kalba V.Grubliauskas.

Politikas svarsto, kokią įtaką ateinantiems rinkimams gali padaryti „MG Baltic“ byla ir sąsajos su Liberalų sąjūdžiu. Anot jo, jokie įtarimai ar kiti „politiniai purslai“ Klaipėdos liberalų neliečia, tačiau nėra įsitikinęs, kaip ši byla gali paveikti ateinančius rinkimus.

Tomo Pikturnos nuotr./Vytautas Grubliauskas
Tomo Pikturnos nuotr./Vytautas Grubliauskas

„Kiek turės reikšmės nacionaliniame kontekste vykstantys procesai, sunku atsakyti. Bet, be abejo, turbūt tai neliks be pėdsako – tai irgi faktas,“ – kalba V.Grubliauskas.

Kaip vieną pagrindinių Klaipėdos problemų meras įvardija tvyrančią įtampą tarp miesto valdymo struktūrų – tiek administraciniame, tiek politiniame lygmenyje. Įtampa tvyro ir tarp uosto bendrovių – V.Grubliauskas svarsto, kad nors šie nesutarimai nėra esminiai, tačiau tokios kliūtys miestui nepadeda.

Meras taip pat sutinka, kad Klaipėdoje yra ir kitų iššūkių, pavyzdžiui, galėtų būti geresnė gatvių ar kitų viešų erdvių situacija. Anot V.Grubliausko, norėtųsi išspręsti ir automobilių parkavimo šalia daugiabučių bei transporto srautų reguliavimo klausimus, įrengti pietinį aplinkkelį. Nors šiems iššūkiams yra skiriama nemažai dėmesio, tačiau meras mano, kad galutiniai taškai dar nesudėlioti.

„Nesakau, kad viskas yra tobula ir nieko nėra tobulintino, tačiau galime pasidžiaugti vienomis geriausių Lietuvoje veikiančių viešojo transporto sistemų ar šildymo situacija, atliekų tvarkymo situacija, taip pat miesto ekonomine situacija“, – kalba V.Grubliauskas.

S.Šiliauskas: Klaipėdos mero pozicijos – tvirtos

Politologas S.Šiliauskas teigia, jog liberalų tvirtovės pamatai šiek tiek siūbuojantys, tačiau Liberalų sąjūdis Klaipėdoje išlieka populiarus, o mero pozicijos – tvirtos.

„Meras yra pakankamai populiarus, jo populiarumas netgi šiek tiek lemia ir liberalų populiarumą. V.Grubliauskas yra vienas iš favoritų, bet vėlgi neaišku, kokią įtaką „MG Baltic“ byla padarys visiems liberalams, kaip reaguos pati partija“, – svarsto S.Šiliauskas.

Politologo nuomone, Klaipėdos meras turi susikūręs savo politinį kapitalą, tačiau, anot jo, „MG Baltic“ bylos situacija gali pasikeisti ir tada V.Grubliausko autoriteto gali nebepakakti. Vis dėlto S.Šiliauskas įsitikinęs, kad mero kandidatūra bet kokiu atveju išliktų ryški.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„MG Baltic“ korupcijos bylos nagrinėjimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„MG Baltic“ korupcijos bylos nagrinėjimas

Anot politologo, tokia partijos situacija gali būti šiek tiek nepalanki, tačiau neaišku, kiek miesto opozicinės partijos galėtų įsitraukti į rimtą politinę kovą. S.Šiliauskas teigia, kad tiek A.Bilotaitė, tiek N.Puteikienė Klaipėdoje žinomos ir turi savo elektoratą. Jis mano, kad savo rinkimine taktika jos gali siekti parodyti, kad Klaipėdoje nevyksta pokyčiai, kad mieste jaučiamas sustabarėjimas ar matomas atsilikimas nuo Kauno.

S.Šiliauskas įsitikinęs, kad ir socialdemokratai, „valstiečiai“ bei „tvarkiečiai“ gali kelti savo kandidatus Klaipėdoje. Anot jo, „valstiečiai“ gali bandyti išnaudoti savo pasiekimų bangą po to, kai 2016 metų Seimo rinkimuose Klaipėdos vienmandatėse apygardose laimėjo dvi vietas. S.Šiliauskas teigia, kad į rinkimus gali įsitraukti ir visuomeniniai komitetai.

Pasak politologo, nors miesto taryboje yra įvairių vidinių nesutarimų, tačiau V.Grubliauskas stengiasi tarp jų laviruoti, o opozicijos veiksmai didesnės įtakos mero populiarumui nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius