Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 18

Politologas: V.Ušacko įvaizdis – aukšto lygio strategas, I.Šimonytė – arčiau žemės

Dėl konservatorių kandidato į prezidentus nominacijos kovojantys Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė kuria skirtingus įvaizdžius, bet jų pozicijos ir politika daugeliu atžvilgiu sutampa, sako politologas.
Vygaudas Ušackas, Ingrida Šimonytė
Vygaudas Ušackas, Ingrida Šimonytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Visi matė skirtumą įvaizdžio, kurį bandė pateikti kandidatai. Ponas Ušackas yra grand lygmens strategas, bent jau toks įvaizdis formuojamas, aukščiausiame lygmenyje globali politika formuojama. Ponios Šimonytės vykdoma politika yra arčiau žemės, atsižvelgiant į realybę, suvokiant savo apribojimus, trūkumus ir kitus dalykus“, – ketvirtadienio vakarą Vilniaus rotušėje pasibaigus pirmiesiems kandidatų debatams sakė užsienio politikos ekspertas Laurynas Jonavičius.

„Tai nereiškia, kad kuris nors įvaizdis geresnis, bet jis formuojamas skirtingai. Tačiau turinio prasme daug kas sutampa, neskaitant to, kad kalbama skirtingais lygmenimis“, – pridūrė jis.

L.Jonavičiaus vertinimu, labiausiai V.Ušacko ir I.Šimonytės pozicijos per debatus išsiskyrė dėl požiūrio į Rusiją, Baltarusiją.

„Skirtumas tas, kad ponios Ingridos politika būtų iš esmės tęstinumas to, kas vyksta dabar, pernelyg nieko nekeičiant ir suvokiant, kad yra labai realūs apribojimai. Pono Ušacko yra ambicija pakeisti politiką, įvesti tam tikrų naujovių. Kalbėta apie kalbėjimąsi su tuo pačiu A.Lukašenka, plius su Rusija, bet ne su režimu, o su Rusijos visuomene“, – skirtumus vardijo politologas.

Jis sukritikavo buvusio Europos Sąjungos ambasadoriaus Rusijoje V.Ušacko poziciją, kad būtina palaikyti ryšius, bendradarbiauti su demokratinėmis jėgomis kaimyninėje šalyje.

„Man iš karto kiltų klausimas, kaip į Lietuvą reaguotų Rusija, jeigu mes ir toliau skelbtume ten demokratijos plėtrą, remtume visus opozicionierius ir bandytume palaikyti pragmatiškus ekonominius santykius. (...) Tai galbūt skamba gerai, idealistiškai teisingai, bet realiai neįmanomas procesas šiuo metu. Bandydami investuoti į ateitį per tą demokratizaciją, mes tik užkirstume tiems veikėjams Rusijos viduje ką nors padaryti, pasiekti, nes jie būtų dar labiau persekiojami“, – sakė L.Jonavičius.

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Margarita Šešelgytė atkreipė dėmesį, kad neatitiko pretendentų kuriamas įvaizdis ir pažiūros.

„I.Šimonytė pasakė, kad jos vienas iš didelių privalumų yra drąsa (...). V.Ušackas sakė, kad jo didžiausias privalumas yra patirtis. Kai taip pasakoma, lyg ir norisi tikėtis, kad vienas bus racionalus išskaičiuojantis, o kitas drąsus remsis labiau emocija ir ambicija. Po šio pasakymo viskas apsivertė aukštyn kojomis“, – tvirtino M.Šešelgytė.

Karybos ekspertas Deividas Šlekys pažymėjo, kad kalbant apie gynybos finansavimą V.Ušackas pasirodė ambicingesnis, nes buvo už tai, jog anksčiau nei 2030 metais reikėtų pasiekti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto gynybai.

Kita vertus, ekspertas suabejojo, ar V.Ušacko siekis Lietuvoje nuolat dislokuoti JAV karius sustiprintų šalies saugumą.

I.Šimonytė ir V.Ušackas dalyvauja TS-LKD pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose. Partijos nariai ir kiti iš anksto užsiregistravę žmonės kandidatą galės rinkti lapkričio 3-4 dienomis. Lietuvos prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Naujausios apklausos rodo, kad abiejų politikų reitingai yra panašūs, už juos šiuo metu žada balsuoti po 10 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius