-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 16

Politologas Vincentas Vobolevičius: „Valdantieji suteikia tiek peno ant jų varyti, kad pirmiausia turi susitvarkyti, ką patys spinduliuoja“

Priekaištų valdantiesiems dėl nuteistų „darbiečių“ pažėrusi prezidentė Dalia Grybauskaitė turi teisę kalbėti galvodama apie artėjančius rinkimus, o peno jos kritikai suteikia pati koalicija, tvirtina politologas Vincentas Vobolevičius. Jo kolega Vytautas Dumbliauskas įsitikinęs, kad socialdemokratams koją kiša susiskaldymas, o Darbo partija (leiboristai), nors įsivėlė į gerokai rimtesnę istoriją nei buvusios ūkio ministrės Birutės Vėsaitės skrydis privačios bendrovės lėktuvu, nesitrauks ir bandys iki galo žaisti „politinio susidorojimo“ žaidimą.
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialdemokratai prieš Dalią Grybauskaitę – 1:1

D.Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo poste toleruodama nuteistą „darbiečių“ vadovą Vytautą Gapšį, valdančioji centro-kairės koalicija kompromituoja save ir užtraukia gėdą valstybei.

Premjeras Algirdas Butkevičius nustebo dėl šios kritikos, nors sekmadienį posėdžiavusi socialdemokratų valdyba sutarė, kad politikas neturėtų eiti pareigų Seimo vadovybėje, kol vyks teisminiai ginčai Apeliaciniame teisme. Tiesa, po pirmadienį įvykusio valdančiųjų politinės tarybos posėdžio buvo paskelbta, kad koalicijoje niekas nesikeičia.

Antradienį valstybės vadovei atsikirto ir visa Socialdemokratų partija – esą nėra reikalo anksčiau laiko kaupti politinius dividendus kitais metais vyksiantiems rinkimams.

Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė

„Socialdemokratų nuomone, šalies vadovės aštrius pasisakymus galima būtų pateisinti prasidėjusia prezidento rinkimų kampanija, tačiau jausdami atsakomybę už šalies politinį stabilumą, norėtų tokio pobūdžio politinius debatus atidėti bent pusmečiui“, – rašoma socialdemokratų pareiškime.

Jie pažymėjo nuo pirmų koalicijos formavimo dienų jautę politinį spaudimą ir abejones, kad koalicija sudaroma iš netinkamų partnerių, nors rinkimų rezultatus lėmė piliečiai.

Peno kritikai duoda patys valdantieji

„Kiekvienas geras politikas turi visada – 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę – galvoti apie rinkimų kampaniją, – taip portalui 15min.lt socialdemokratų pasipiktinimą įvertino V.Vobolevičius. – Rinkimai prasideda pirmą dieną po rinkimų. Kiekvienas politiko žodis ir gestas yra nukreipti į rinkimus. Tai yra politikos tąsa.

Klausimas, kas tokiai D.Grybauskaitės pozicijai duoda medžiagos – ar tik ne pati valdančioji koalicija? Iš tiesų taip ir yra. D.Grybauskaitė nuo praėjusių Seimo rinkimų save visada pozicionavo kaip priešpriešą, jos žodžiais, neskaidriai, korumpuotai DP. Buvo aišku, kad tai yra strateginė pozicija, suprantama ir iš moralinės pusės. Net jei tik rinkimų taktika, tai yra normali politika.“

V.Vobolevičius: „Normalioje partijoje jau seniai, vos prasidėjus teismo procesams, būtų keičiama valdžia ir kitaip žaidžiamas žaidimas. Kadangi partija yra vieno žmogaus ir griežtai centralizuota, arba žlungi, arba laikaisi įsikibęs.“

Peno kritikai davė ir pats V.Gapšys, pasisakęs apie ilgamečio politiko, buvusio Seimo ir Europos Parlamento nario Aloyzo Sakalo amžių. „Kone suvaikėjusiu pavadino. Net žmonės, kurie prijaučia DP – o jie laikosi tradicinių vertybių – tokius komentarus, kai pienburnis aiškina garbaus amžiaus žmogui, kaip reikia elgtis, gali įvertinti neigiamai, – kalbėjo politologas. – Valdantieji ar Grybauskaitei, ar Petrauskaitei – ne taip svarbu – suteikia tiek medžiagos ant jų varyti, kad jie pirmiausiai turi susitvarkyti, ką patys spinduliuoja. Tik bėda, kad nelabai gali.

DP yra, kokia yra. Ji buvo sukurta kaip centralizuota vieno žmogaus, tegu labai žavingo, gudraus ir aktyvaus, partija. Šitą žmogų užsipuolus, jie neturi alternatyvos. Normalioje partijoje jau seniai, vos prasidėjus teismo procesams, būtų keičiama valdžia ir kitaip žaidžiamas žaidimas. Kadangi partija yra vieno žmogaus ir griežtai centralizuota, arba žlungi, arba laikaisi įsikibęs.“

Prieš gerą pusmetį V.Vobolevičius prognozavo, kad ši valdančioji koalicija stiprias pozicijas išlaikys bent metus – kol pirmininkausime Europos Sąjungos Tarybai. Prezidentei nenoromis teko pritarti DP dalyvavimui koalicijoje, iki 2014-ųjų koalicijai esą degs „žalia šviesa“ vizijoms įgyvendinti, bet vėliau D.Grybauskaitė turėtų perimti iniciatyvą.

Pasak politologo, kol pirmininkausime, politikai net be didelės meilės vieni kitiems bus priversti kooperuotis, vengti tokių išpuolių, kaip „reikalauju, kad atsistatydintų Seimo pirmininkas“. Bet tai, kas dabar vyksta, yra tik to, ką matysime kitais metais, tik dar aštriau, preliudija.

„Prognozė jau pildosi – premjeras jau truputį mažiau populiarus nei prezidentė. Jis – geras politikas, nors nebūtinai geras vadovas, švelniai kalba, nepamatuotai nedaro sprendimų, nors – ironiška – palieka, ką padarė Andrius Kubilius. Dėl tokio elgesio jo reitingas nesmunka, bet premjeras vis tiek jau pradeda buksuoti. Kuo didesnis bus atotrūkis tarp prezidentės ir jai priešiškų jėgų, tuo švelnesnis bus stumdymasis kitais metais, mažiau ką reikės nustumti.“

YouTube nuotr./Vincentas Vobolevičius
YouTube nuotr./Vincentas Vobolevičius

Socialdemokratai nenori konflikto koalicijoje?

Kitas politologas V.Dumbliauskas atkreipė dėmesį į socialdemokratų silpnumą – esą partijoje nėra sutarimo, todėl pirmiausiai jie pasiūlė V.Gapšiui trauktis, paskui apsigalvojo.

„Normalu, kad tokioje partijoje nėra vienos nuomonės, – portalui 15min.lt teigė jis. – Būtų keista, jei būtų viena, – tuomet būtų ne partija, o avių banda. O prezidentė turi teisę sakyti savo nuomonę. Bet kur dingti socialdemokratams? Eiti va bank, kelti reikalavimus „darbiečiams“? Šie gali sužaisti ir išeiti. Socdemai nenori konflikto koalicijos viduje. Jiems galbūt didesnė vertybė išvengti konflikto ir išlikti valdančiojoje koalicijoje.

Socialdemokratai jau užgrūdinti, įtampos periodą praėjo, kai buvo formuojama Vyriausybė. Manau, normalu, kai yra tam tikra trintis tarp Seimo daugumos ir prezidento. Tai atitinka konstitucines politinio žaidimo taisykles. Daugumos partijos priverstos laviruoti – prezidentė yra aktyvi, taigi, jos sukasi, vinguriuoja.“

Vytautas Dumbliauskas
Vytautas Dumbliauskas

Politika ir moralė nesuderinama

Kilus abejonėms dėl galbūt supainiotų interesų iš ūkio ministrės posto atsistatydinusi socialdemokratė B.Vėsaitė antradienį priminė V.Gapšio ir kitų įtakingų „darbiečių“ raginimus jai elgtis atsakingai. „Jo vietoje aš suspenduočiau savo veiklą, kaip Seimo vicepirmininko, kol bus priimtas galutinis teismo verdiktas. Tai, manyčiau, būtų sąžiningiausia ir geriausia. Juo labiau kad kitiems taikydami tokius aukštus moralinius standartus, patys elgiasi šiek tiek kitokiu būdu“, – BNS teigė ji.

Anot V.Dumbliausko, šios istorijos nelyginamos – „DP byla daug rimtesnė nei paskraidymas“. Formaliai „darbiečiai“ teisūs, mat turi teisę teikti apeliaciją ir toliau įrodinėti savo nekaltumą. „Jie – tikrai ne iš tų, kurie atsistatydins. Jei tokius „juodus“ pinigus suko – 25 mln. litų, dabar prisipažinti, susispenduoti, atsistatydinti nedera. O gal dar Viktoras Uspaskichas apskritai negrįš (iš Rusijos – red. past.). Gali būti tokių stebuklų.“

Į repliką, kad be įstatymo raidės yra ir moralė, pašnekovas priminė, kad DP bylą vadina politiniu susidorojimu, o įsivėlus į tokį žaidimą jį reikia žaisti iki galo.

„Jei atsistatydina, vadinasi, pripažįsta buvę neteisūs. Politikos ir moralės santykis yra pakankamai slidus ir neapibrėžtas, ypač turint omenyje mūsų politikos kultūrą ir nesenas tradicijas, galų gale visuomenę, kuri kyšius vertina normaliai.

Mano galva, V.Gapšys turėtų atsistatydinti, bet jis formaliai teisus. O padorumo, moralės prasme galima diskutuoti. Jei galutinai nuteis, tada tikrai turės atsistatydinti.

Girdėjau, kad Hel­mu­tas Koh­lis (buvęs Vokietijos kancleris – red. past.), su­mo­kė­jęs baudą (už ne­tei­sė­tą Vo­kie­ti­jos krikš­čio­nių de­mo­kra­tų są­jun­gos fi­nan­savimą – red. past.) ir pripažinęs kaltę, liko poste. O Silvio Berlusconis (buvęs Italijos premjeras – red. past.) ką išdarinėja… Politikoje yra interesas, valdžia, dideli pinigai, įsipareigojimai. Žmonės, kurie eina į politiką, netinka į vienuolyną ir atvirkščiai. Politikoje reikia ambicingų žmonių, meluoti, sakyti netiesą, apgaudinėti, žadėti. Šis darbas su morale nelabai...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius