Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

Politologė apie A.Armonaitės kuriamą partiją: teks įrodinėti, kad su skandalu jie nesusiję

Steigiamasis naujos liberalios partijos suvažiavimas turėtų įvykti po visų šiemet vyksiančių rinkimų. Apie tai portalą LRT.lt informavimo naujos partijos kūrimo besiėmusi parlamentarė Aušrinė Armonaitė. Politologė Rima Urbonaitė komentuodama naujos politinės jėgos kūrimą teigė, kad vietos jai yra, tačiau kai kuriems partijos veidams gali tekti dar kartą įrodinėti, kad su užvirusiu skandalu jie neturi nieko bendro.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prisijungti nori 1,8 tūkst. žmonių, taip pat ir R.Šimašius

Pati A.Armonaitė portalui LRT.lt sakė, kad šiuo metu partija yra „telkimo procese“. Ji teigė, kad jau kiek daugiau nei 1,8 tūkst. žmonių pareiškė norintys prisidėti prie iniciatyvinės komandos, prie jos jungiasi ir užsienyje gyvenantys tautiečiai. Partiją kurianti A.Armonaitė sakė vyksianti į susitikimus, o po poros savaičių planuojamas pirmasis renginys. Tiesa, tai dar nebus steigiamasis partijos suvažiavimas, bet politinės programos gairių ir siekių aptarimas. Politikė sakė, kad partijos steigiamasis suvažiavimas gali įvykti po visų šiemet vyksiančių rinkimų.

„Tikslas yra sukurti nuosekliai, nuoširdžiai dirbančią, gerai organizuotą politinę jėgą, kuri galėtų dalyvauti Lietuvos politikoje ir atstovauti laisviems, atviriems žmonėms ilguoju laikotarpiu. Dėl to neskubame, mums svarbu pakloti tvirtą pamatą ilgalaikei politinei veiklai. Mąstome ir apie artimiausius Seimo rinkimus, bet tikslai aukštesni.

Mes norime iš naujo atgaivinti laisvės idėją Lietuvoje, svarbu, kad keltume sau tikslą tai daryti nuosekliai, nedaryti kompromisų su sąžine“, – portalui LRT.lt kalbėjo A.Armonaitė.

Kaip sakė politikė, kone visi kol kas apie norą prisijungti prie partijos pareiškę asmenys anksčiau nėra buvę politinių partijų nariais. Tačiau ji neslėpė ir to, kad yra žmonių, kurie perėjo iš Liberalų sąjūdžio, kurio nare buvo ir pati A.Armonaitė. Visgi ji teigė, kad į Liberalų sąjūdžio skyrius neskambina ir jungtis į partiją žmonių neagituoja.

A.Armonaitė neslėpė ir to, kad yra žmonių, kurie perėjo iš Liberalų sąjūdžio, kurio nare buvo ir ji pati.

Aiškėja, kad prie naujos partijos ketina jungtis ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Jis ir A.Armonaitė paliko Eugenijaus Gentvilo vadovaujamą Liberalų sąjūdį po to, kai R. Šimašius nusprendė savivaldos rinkimuose dalyvauti ne su partija, o su rinkimų komitetu. Liberalų sąjūdžio valdybai panaikinus partijos Vilniaus skyriaus sprendimą leidžiantį jam tai daryti, A.Armonaitė ir R.Šimašius paliko partijos gretas.

„Mes esame bendražygiai, aptarėme politinę ateitį, kaip toliau ją konstruosime. Bendražygiai buvome ir Liberalų sąjūdyje, dabar būsime naujoje partijoje“, – sakė A.Armonaitė.

Niša naujai partijai yra

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė komentuodama naujos liberalios partijos kūrimą portalui LRT.lt sakė, kad įsteigti naują politinė jėgą nėra taip paprasta, nes keliamas 2 tūkst. narių reikalavimas. Tai, kad šiuo metu norą prisijungti prie A.Armonaitės steigiamos partijos yra išreiškę 1,8 tūkst. narių, anot politologės, rodo du galimus scenarijus.

„Panašu, kad arba forsavimo jie patys nenori ir daro tai tikslingai, arba greitai įjungti aukštesnės pavaros nepavyksta. Reikia labai gerai atrinkti žmones į partiją, nes priešingu atveju galima pridaryti klaidų atsirenkant žmones, kurie bus partijoje, o paskui nutiks, kad lyderiams teks aiškintis, kaip sąraše atsirado tokie žmonės“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Politologė svarstė, kad įkurti naują liberalią partiją, kurios pirmose pozicijose stovi buvę ryškūs Liberalų sąjūdžio veidai, gali būti sudėtinga. Anot jos, tiek A.Armonaitė, tiek R.Šimašius sugebėjo atsiriboti nuo Liberalų sąjūdį ištikusių sunkumų, taip nusimesdami šešėlį, kritusį po kilusio politinės korupcijos skandalo – jų pavardės nefigūravo pažymose, apie juos nebuvo pasirodžiusios jokios nepalankios informacijos. Tačiau, pasak R.Urbonaitės, jiems vis tiek teks įrodinėti, kad jie nesusiję su kilusiu skandalu.

„Kiek rinkėjui kils klausimas, ar jie kaip nors susiję – gali būti įvairių interpretacijų. Jiems šiek tiek teks vėl įrodinėti, kad jie su tuo nesusiję. Tai, kad apie juos nebuvo informacijos, jiems yra gerai“, – LRT.lt sakė MRU politologė.

Ji taip pat kalbėjo, kad svarbu, kokia bus A.Armonaitės komanda bei kokie žmonės prie jos jungsis, kiek stipriai ji bus sulipdyta. Pasak R.Urbonaitės, partijai iššūkių kils nemažai, todėl reikia, kad jos nariai palaikytų „variklio degimą“.

Paklausta, kaip vertina tai, kad didžioji dalis prie partijos besijungiančiųjų yra anksčiau nebuvę politinių partijų nariais, R.Urbonaitė teigė, kad tai daug nereiškia. Pasak jos, žmonės galėjo būti aktyviais visuomenininkais, priklausyti organizacijoms ar tiesiog dirbti šalia politikos. Ji taip pat kalbėjo, kad anksčiau politinėje veikloje nedalyvavusius žmones partija gali ugdyti ir užsiauginti.

„Kad tai nauji žmonės, savaime nėra gėrybė. Klausimas, kokios jų biografijos, patirtys, kiek jie supranta apie politiką. Jei tai žmonės, kurie neturi supratimo apie politiką, ir atėjo, nes kas nors paprašė, nebuvimas politikoje tampa yda. Tačiau jei tai žmonės, buvę šalia politikos ar ja besidomintys, galvojantys apie ją, tai jau visiškai kitas, pozityvesnis momentas“, – komentavo R.Urbonaitė.

Politologė taip pat teigė, kad tarp naujos partijos ir Liberalų sąjūdžio virs konkurencija. Anot jos, jei naujoji partija savo veiklos pradžioje nepadarys klaidų ir demonstruos stiprias pozicijas ir asmenybes, tai gali tapti problema seniesiems liberalams.

„Reikia pasakyti, kad nors liberalų rinkėjų yra mažai, niša atsirasti naujam dariniui buvo. Tai, kad jie pradeda nuo naujo lapo, atsiriboja, jiems gali suveikti į naudą“, – LRT.lt sakė politologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius