-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 13

Politologė Jūratė Novagrockienė: Darbo partija tikriausiai nesitrauks iš koalicijos net jei jos lyderiams koalicijos partnerių balsais būtų panaikinta neliečiamybė

Politologai didžiausiu politiniu iššūkiu naujai Vyriausybei laiko Darbo partijos teismą, dalykiniu – energetinių ir socialinių klausimų sprendimą.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Politologai teigia, kad didžiausiu politiniu iššūkiu naujajai Vyriausybei bus Darbo partijos teismo procesas, kurio baigtis kels klausimų dėl centro-kairės valdančiosios daugumos stabilumo.

Tuo metu didžiausiais dalykiniais iššūkiais naujam ministrų kabinetui ekspertai laiko atominės elektrinės statybos klausimų sprendimą ir pažado didinti minimalų atlyginimą įgyvendinimą.

„Koalicijos stabilumas, sprendimo priėmimo efektyvumas gali iškilti šitai koalicijai todėl, kad nežiūrint to, kad Darbo partija įsipareigoja remti, ji yra kritinėje situacijoje, nes neaišku, koks bus teismo sprendimas. Dar neaišku, kaip balsuos dėl imuniteto (trijų teisiamų Darbo partijos parlamentarų – red.) panaikinimo, bet, aš manau, kad gali balsuoti už imuniteto panaikinimą. Nebent socialdemokratai apsigalvotų paskutinę sekundę“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Jūratė Novagrockienė.

Jos nuomone, Darbo partija tikriausiai nesitrauks iš koalicijos net jei jos lyderiams koalicijos partnerių balsais būtų panaikinta neliečiamybė, tačiau grėsmė daugumos stabilumui kils dėl galimų teismo sprendimų „darbiečių“ byloje.

Darbo partija tikriausiai nesitrauks iš koalicijos net jei jos lyderiams koalicijos partnerių balsais būtų panaikinta neliečiamybė.

„Jei teismo sprendimas būtų nepalankus Darbo partijai, jei kraštutinis, tai gali ją naikinti kaip juridinį asmenį. Tai nereiškia, kad partiečiai neliks Seime, aišku, kad jie liks, bet tada nebus vienijančios jėgos, statuso, priklausomybės, kuri juos verstų elgtis disciplinuotai, nes paprastai tai iš tikrųjų buvo labai drausminga partija. Jeigu būtų neigiamas sprendimas tiems trims pagrindiniams teisiamiems, tada situacija būtų palankesnė, tiek neišbalansuotų “darbiečių„, nes jie vis tiek turėtų galimybę žiūrėti, kaip elgtis toliau“, – kalbėjo J.Novagrockienė.

Taip pat, pasak jos, partijoje yra daug „vidinių problemų, nes ji tikėjosi labai daug iš rinkimų, o gavo labai mažai“.

„Joje yra daug žmonių, kurie jaučiasi nuskriausti, kaip Loreta Graužinienė su Virginija Baltraitiene, pavyzdžiui“, – pažymėjo politologė.

Politikos ekspertės vertinimu, dalykine prasme naujajai Vyriausybei didžiausiais iššūkiais artimiausioje ateityje bus pažadų įgyvendinimas didinti minimalią algą ir socialines išmokas, tačiau tuo pačiu neleisti augti biudžeto deficitui. J.Novagrockienės teigimu, sunkiu išbandymu taps ir energetikos bei švietimo klausimų sprendimas.

TSPMI taip pat dėstantis Alvidas Lukošaitis nebuvo linkęs komentuoti politinių naujosios Vyriausybės veiklos aplinkybių ir pažymėjo, kad „čia rebusų, dviprasmybių ir visokių problemų yra daugiau negu reikia“. Pasak jo, „darbiečių“ neliečiamybės klausimo sprendimas „daug ką pasakys apie atmosferą koalicijoje, partnerių santykius ir standartus, kuriuos prisiims naujoji valdančioji dauguma“.

Politologo teigimu, svarbiausias dalykinis naujo ministrų kabineto veiklos prioritetas turėtų būti atominės jėgainės statybos klausimo sprendimas.

„Darbine, dalykine prasme klausimas numeris vienas darbotvarkėje yra atominės elektrinės ir apskritai energetikos reikalai. Čia yra paprasčiau negu dukart du, žinant visus pasisakymus, visas pozicijas, referendumo rezultatą. Šito klausimo sprendimas jau tris kartus vakar turėjo būti. Karštesnio klausimo darbotvarkėje tikrai nematau“, – sakė A.Lukošaitis.

„Tie vilkinimai ir politinių reikalų pynimai yra ne kas kita kaip savęs įsivarymas į kampą. Jei mes to patys nesuprantame, tai žodžiu ir veiksmais mums tikrai primins tie patys latviai, tie patys estai, tie patys lenkai ir kas tik nori“, – teigė jis.

Ketvirtadienį Seime prisiekė šešioliktoji Vyriausybė, sudaryta iš socialdemokratų, Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų. Šios partijos turi 85 balsų daugumą Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius