Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 30

Politologė R.Urbonaitė: bijau, kad po NSGK tyrimo politikai pasielgs primityviai

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tiriantis neteisėtą interesų grupių įtaką valstybei ir politinėms institucijoms, pristatys savo išvadas. Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė LRT RADIJUI sakė nerimaujanti, kad politikai, kurie išvadose nebus minimi, situacija trumparegiškai pasinaudos.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tyrimas – gerai, bet yra grėsmių

„Jau dabar matome politikus, kurie nori pasinaudoti iškylančiomis aplinkybėmis ir faktais. Kitaip tariant – „labai gerai, kad manęs toje informacijoje nėra ir aš tuo naudojuosi“. Dabar visi bando vieni kitus apkaltinti kažkokiais ryšiais, jų ieškoti. Man labai nesinori kad tai taptų asmeninių politikų interesų tenkinimo instrumentu“, – LRT RADIJUI pasakojo R.Urbonaitė.

Pasak jos, NSGK tyrimo išvados gali atsispindėti ir tolimesnėse rinkiminėse kovose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Bijau, kad politikai pasielgs gana primityviai, vadovaudamiesi trumparegiškais asmeniniais tikslias, ambicijomis, nuoskaudomis ir pan. Ir tai bus politizuojama ir naudojama rinkimuose. Tai priklausys ir nuo turinio, bet kol kas [tyrimas] labai parankus tiems, kurių pavardės ten nešmėžuos – jie turbūt naudosis tuo“, – spėjo politologė.

Patį tyrimą iš esmės ji vertina teigiamai, nes jis esą pakelia uždangą nuo procesų, kurie tikrai kelia klausimų. Žinoma, pasak politologės, neaišku, kiek išvados bus išsamios ir ar jose atsispindės ne tik kai kurių verslo grupių įtaka.

Trūksta lobizmo sampratos

Verslas ir politika, anot politologės, negali būti atskirti, nes natūralu, kad verslas turi interesų, kad politikai priimtų vienus ar kitus įstatymus: „Bet klausimas, kokiais būdais tai daroma: jeigu verslas naudoja savo pinigus tam, kad politikus nupirktų, tai jau yra daug rimčiau. Kitaip tariant, kol neįsigalios normali lobizmo samprata, kaip teisėtai atstovauti savo interesams, tol mes šitą problemą turėsime.“

Tačiau kaltinti vien tik verslo negalima, nes ir politikams pritrūksta principingumo, pabrėžia R.Urbonaitė, o ryšiai su verslu dažnai nėra viešinami, pavyzdžiui, politikų darbotvarkėse nenurodoma, kada susitinkama su verslo atstovais.

Labiausiai domina NSGK pasiūlymai

Politologė LRT RADIJUI kalbėjo, kad ją išvadose labiausiai domina ne pats faktas (esą jau nenustebins faktas, kad, kabant apie politinę korupciją, turime labai rimtų problemų), o komiteto pasiūlymai, ko imtis, kad tokia situacija nepasikartotų.

„Man norisi, kad ši [pasiūlymų] dalis būtų ta stiprioji, nes klausimas, ar patys politikai ir visuomenė pasidarys tam tikras išvadas iš to ir kokios jos bus, kad tokių reiškinių ateityje neturėtume arba kad jie būtų ne tokio masto“, – sakė R.Urbonaitė.

Ji pabrėžė, kad netgi ir paviešinus išvadas pilno verslo ir politikų ryšių vaizdo nepamatysime: „Matyt, tai bus tik kelių grupių išsamesnis tyrimas“.

NSGK pirmininkas Vytautas Bakas LRT RADIJUI sakė, kad trečiadienį komiteto posėdyje bus galutinai sutarta dėl išvadų formuluočių ir pasiūlymų Seimui, vyriausybei ir kitoms institucijoms, ką daryti, kad galima būtų išvengta problemų, kurios paaiškėjo tyrimo metu.

Išvados bus skelbiamos trečiadienio pavakarę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius