-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 28

Politologė R.Urbonaitė: šie rinkimai gali būti paskutiniai, kai visuomeniniai komitetai yra tokie populiarūs

Savivaldos rinkimuose ketinantys dalyvauti kandidatai baigė teikti pareiškinius dokumentus. To nepadariusieji kovo 3 d. savivaldos rinkimuose dalyvauti negalės. Kandidatų sąrašus be 15 partijų pateikė 96 visuomeniniai komitetai – trečdaliu daugiau, nei 2015 m. Nors dėl kritusio populiarumo partijas paliekantys politikai valdžios siekia su komitetais, šie pasak politologų, rinkėjų lūkesčių gali nepateisinti, nes kaip atsirado, taip ir išnyks.
Rima Urbonaitė
Rima Urbonaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paskutinius dokumentus Vilniaus rinkimų komisijai pristatę Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso atstovai sako, kaip ir studentams prieš egzaminus, politikams taip pat galioja paskutinės nakties taisyklė.

Valstiečių žaliųjų atstovai ir jų kandidatas į merus, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius taip pat paskutinę dieną, kai dar leidžiama, rinkimų komisijai atnešė kandidatų į tarybos narius ir merus dokumentus.

Vilniaus miesto rinkimų komisijos pirmininkė Eugenija Ibianskienė sako, kad laiku pristatyti dokumentus kandidatams koją galėjo pakišti daug šventinių dienų.

„Daugumoj visi dokumentai yra tikrai tvarkingi, ir tie, kurie jau nepateikę, gal jie jau ir neateis“, – teigė E.Ibianskienė.

Savivaldybių rinkimų komisijos per tris dienas tikrins, ar visi dokumentai tvarkingi, ir tada bus išduoti parašų rinkimų lapai, o surinkus parašus – registruojami kandidatais. Iš viso pareiškinių dokumentų dalyvauti rinkimuose yra pateikę apie 14,5 tūkst. asmenų. Rinkimų sąrašus pateikė 15 partijų ir 96 visuomeniniai rinkimų komitetai.

„Matome, kad ir didžiuosiuose miestuose, ir Vilniuje, ir Klaipėdoje, ir kituose miestuose tų rinkimų komitetų iš tiesų yra nemažai. Ir kai kur net po 6–8 kiekvienoje savivaldybėje yra komitetų“, – pasakojo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Politologas Vytautas Dumbliauskas sako, kad partijų populiarumas ir iki šiol nebuvo didelis, o pastaruoju metu jis dar labiau krito, kai kelioms pareikšti įtarimai dėl galimos korupcijos. Nepaisant kritusio partijų populiarumo, pasak politologų, komitetai gali nepateisinti rinkėjų lūkesčių,

„Įsitikinom, kad valdžia yra, matyt, kaip narkotikas. Žmogus negali be to narkotiko, pabuvęs valdžioje, matom iš merų. Palieka merai partijas, neminėsim pavardžių, jos žinomos, ir kuria komitetą. Reiškia, valdžia labiau buria, negu kažkokie partiniai dalykai, ideologijos, vertybės ir t. t.

Turim suvokti ir tai, kad komitetai tai yra laikini, jie iš esmės kuriami tik rinkimams, tai ar mes norėtumėm samdyti firmą savo buto remontui, kuri yra laikina, kuri atliks remontą ir išnyks kaip dūmas. Ta pasitikėjimo problema, garantijos, atsakomybės kažkokios bent kolektyvinės – partija atsako už savo, bent jau kažkiek tai gali nukentėt per rinkimus. O komitetas atsirado ir išnyko“, – kalbėjo MRU docentas, politologas dr. V.Dumbliauskas.

„Kai kurių visuomeninių rinkimų komitetų merai turi jau reikalų su spec. tarnybomis, tokiomis kaip STT, tai kai kur jau galėjo būti tas nusivylimas, bet manau, kad šie rinkimai dar bus tie, kuriuose bus visuomeniniai komitetai ant bangos. Iš kitos pusės, jeigu jie turės daugiau vietų, daugiau tų pačių merų, kadangi pačių visuomeninių rinkimų ta vadinamoji sudėtis yra ne ką geresnė, negu partijų, tai bijau, kad labai greitai ateis nusivylimas ir tais pačiais rinkimų komitetais.

O kokį naują saldainį paskui sugalvos mūsų sprendimų priėmėjai, kaip tą rinkėją patraukti, čia yra klausimas. Aš labai tikiuosi, kai suprasim, kad šis visuomeninių rinkimų komitetų saldainis yra ne ką skanesnis nei politinių partijų saldainis. Tai kaip tik gal bus grįžtama prie politinių partijų, kuriose yra ir struktūros, ir daugiau atsakomybės. Tai, kad aš manau, kad gali būti, kad šie rinkimai gali būti netgi paskutiniai, kai visuomeniniai rinkimų komitetai yra tokie populiarūs, o paskui tas populiarumas gali smukti“, – sakė MRU Politikos mokslų instituto lektorė, politologė Rima Urbonaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius