-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 07

Politologų verdiktas: kalbos apie konservatorių krizę perdėtos

Sėkmingai reitinguose raumenis auginusi Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pastaruoju metu susidūrė su rimtais politiniais iššūkiais. Partijos atsinaujinimo veidais tapę asmenys paliko partiją ar susidūrė su kaltinimais dviveidiškumu.
Gabrielius Landsbergis ir Mykolas Majauskas
Gabrielius Landsbergis ir Mykolas Majauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal sąrašą į Seimą išrinktas finansų analitikas Tadas Langaitis pasitraukė iš parlamento, pabrėžęs, kad nemato didelių perspektyvų dirbti opozicijoje. Savo ateitį jis sieja ne su tolesniu dalyvavimu partijos veikloje, o su verslu. Tuo metu kitas jaunasis konservatorių veidas Mykolas Majauskas sulaukė kaltinimų nederamu elgesiu.

„Info TV“ televizijos laidai „Info diena“ savo tapatybės nepaviešinusi mergina pasakojo, kad premjero Andriaus Kubiliaus patarėju buvęs M.Majauskas ne kartą vartojo alkoholinius gėrimus baruose su mokykloje dar besimokiusiomis merginomis, o kartą atsiviliojo ją į namus ir ten siūlė užsiimti lytiniais santykiais. Merginos teigimu, tokiais metodais viliotų ir į namus parsivestų jaunų merginų yra ir daugiau.

G.Landsbergis: „Turime tęsti partijos atsinaujinimo procesą“

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis, reaguodamas į M.Majausko istoriją kreipėsi į prokuratūrą, kad ši įvertintų partiečio veiksmus. Tiesa, labai abejotina, ar konservatorius sulauks nemalonumų iš teisėsaugos. Kaltinimai jam kelia daugiau klausimų dėl moralinio politiko veido ir jo idėjinio nuoseklumo.

VIDEO: Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas M.Majauskas: „Nakvojau pas mamą“

G.Landsbergio teigimu, didžiausias iššūkis kyla partijos atsinaujinimo idėjai. Jis pabrėžė, kad džiaugiasi tuo, jog apie problemas yra kalbama atvirai, nes atsinaujinimas yra svarbus visa politinei sistemai ir jis turi vykti pasitikėjimo atmosferoje.

„Be atsinaujinimo, kuris yra svarbus Lietuvos partinės sistemos procesas, be kurio ateities, normalios politikos, aš nematau“, – teigė jis. „Kaip ir kiekvienas procesas, jis susiduria su sunkumais, bet turime tęsti. Kito kelio aš nematau“, – filosofiškai kalbėjo G.Landsbergis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis

Jo manymu, kalbėti apie T.Langaitį ar M.Majauską, kaip nepakeičiamus partijos narius, be kurių sugriūtų partija, negalima.

„Man nepriimtinas nuomonės formavimas apie išeinančius žmones. Iki Tado Langaičio išėjimo aš beveik nebuvau matęs jį vadinant įtakingiausiu konservatoriumi. Nustebau perskaitęs tokias formuluotes. Kartais atrodo, kad jos bandomos primesti. Žmonės, kurie atėję su šia atsinaujinimo banga – Tadas Langaitis, Mykolas Majauskas, Monika Navickienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Navickas, kuris yra naujas žmogus mūsų bendruomenėje... Pusė frakcijos nauja. Taip kad nėra teisinga sakyti, jog partijos atsinaujinimas nepavykęs“, – teigė konservatorių lyderis.

Pasak G.Landsbergio, kovo 24-ąją dieną vyksiančiame partijos tarybos posėdyje bus visokių diskusijų.

„Neabejoju, kad klausimų kils. Bus mėginimų priversti pripažinti, kad atsinaujinimas nepavyko. Kad tuos procesus reikia stabdyti. Bet kaip juos stabdyti..? Ar jūs matote išsirikiavusias eiles žmonių, kurie norėtų ateiti į politiką?“, – retoriškai klausė TS-LKD lyderis, pabrėždamas, kad jauni žmonės labai atsargiai žvelgia į politinę veiklą, o tokie skandalai dar labiau paskatina abejones.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Langaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Langaitis

„Kiekvieną savaitę važinėju po mokyklas, tenka vesti pilietiškumo pamokas. Kalbu, kad politika yra visos visuomenės atsakomybė, kad reikia įsitraukti į sprendimus, kurie visai visuomenei svarbūs, kad tai bendro sutarimo reikalas. Tai yra Lietuvos ateities klausimas.

Ar jauna, nauja karta, išsilavinusi, besimokiusi užsienyje, ar ji prisiims atsakomybę už valstybės ateitį, ar ne? Jei gąsdinsime juos, kad štai vienas jaunas žmogus pasitraukė, kito klausimas dar sprendžiasi, tai čia yra pabaiga, tai beliks nuleisti rankas ir grąžinti Bronių Bradauską į Seimą“, – konstatavo G.Landsbergis.

Politologas A.Krupavičius: „Visuomenės pasitikėjimas gali susvyruoti“

Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas, politologas Algis Krupavičius teigė, kad šių istorijų negalima vadinti visos partijos krize, tačiau tam tikrą rinkėjų abejonę TS-LKD vertybiniu stabilumu ji gali sukelti.

„Tai yra problemos, kurias galima lokalizuoti, jos siejamos su konkrečiais asmenimis. Partija yra pakankamai didelė ir jokios tiesioginės grėsmės partijai nekyla. Aišku, visuomenės pasitikėjimas kurį laiką gali susvyruoti. Nenustebčiau, jei artimiausiose visuomenės nuomonės apklausose, TS-LKD reitingas liks toks pats arba mažės“, – prognozavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Krupavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Krupavičius

A.Krupavičius pabrėžė, kad negalima kalbėti apie jokią esminę partijos krizę, tačiau G.Landsbergiui teks prisiimti daugiau atsakomybės ir ieškoti naujų veidų frakcijoje ar partijos jaunimo gretose.

„Galbūt matomesnis bus Žygimantas Pavilionis, Paulius Saudargas“, – svarstė jis.

„Matyt dar daugiau reikės atsiverti jaunimui, jei mąstoma tęsti atsinaujinimo procesą. O šis procesas neišvengiamas, nes su kartų kaita susiduria visos partijos. Gal net reikėtų daugiau akcentuoti, kad ta kaita labiau veikia ne konservatorių, o socialdemokratų stovyklą“, – pažymėjo VDU akademikas.

Jo manymu, situacijos nereikėtų dramatizuoti, o T.Langaičio ir M.Majausko istorijos atsilieps tik trumpalaikiu reitingų įšalimu.

„Aišku, patraukti naujų rėmėjų bus sunkiau. Tikėtina, kad tai taps šansu liberalams, nes jų rinkėjas yra panašus. Jei liberalai patys išvengs naujų problemų, tai tas TS-LKD reitingo susvyravimas gali būti naudingas. Aišku, reikia palaukti apklausų, bet kad reitingas susvyruotų, tai tam yra logiškų argumentų“, – dėstė politologas.

Politologas K.Girnius: „Majauskas įklimpo“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Kęstutis Girnius pabrėžė, kad T.Langaičio ir M.Majausko istorijos skirtingos.

„Langaitis išėjo dėl nepatenkintų ambicijų, o Majauskas įklimpo“, – sakė K.Girnius. Jis stebėjosi, kad partijos lyderis suskubo kreiptis į prokuratūrą. K.Girniaus manymu, reikėtų visų pirma išsiaiškinti, ar partiečio veiksmai buvo nusikaltimas.

„Kalbėti apie krizę tikrai per anksti. Didesniu smūgiu laikyčiau Majausko istoriją, nes konservatoriams iki šiol pavykdavo išvengti tų skandalų, kurie krėtė valstiečius, socialdemokratus, liberalus. Jie galėjo atrodyti švaresne, doresne partija. Ši istorija tai apsunkins“, – kalbėjo politologas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Girnius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Girnius

K.Girnius pripažino, kad tai yra savotiškas smūgis konservatorių vertybiniam pagrindui.

„Visuomenė pamato, kad tai nėra vien riteriai. Majauskas pats pakišo sau koją, bandydamas būti šventesnis už Cezario žmoną“, – šmaikštavo K.Girnius.

Visuomenė pamato, kad tai nėra vien riteriai. Majauskas pats pakišo sau koją, bandydamas būti šventesnis už Cezario žmoną, – šmaikštavo K.Girnius.

„Majauskas, kažkuria prasme, buvo netgi partijos lyderio konkurentas. Ne vienas vyresnis konservatorių partijos atstovas yra prasitaręs, kad Majauskas gerokai daugiau susigaudė kai kuriais klausimais, gal net būtų labiau tikęs būti opozicijos lyderiu. Jo pasitraukimas gali sustiprinti Gabrieliaus Landsbergio rankas, leisti jam iškelti labiau ištikimą žmogų“, – svarstė VU TSPMI dėstytojas.

Jo teigimu, partiją į krizę gali atvesti nebent tolesnis M.Majausko istorijos vystymasis, jo melo ar kitokio nederamo elgesio įrodymai.

„Jei bus įrodymai, kad jis griebėsi tikro smurto... Bet kol kas atrodo, kad čia ne toks atvejis. Atrodo, kad berniukas buvo per daug optimistiškas“, – konstatavo K.Girnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius