-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 04 /15:04

Popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje programa: kur ir kada jį bus galima pamatyti

Iki popiežiaus Pranciškaus vizito likus truputį daugiau nei dviem savaitėms paskelbta oficiali jo vizito programa Vilniuje. Paaiškėjo, kur ir kada bus galima pamatyti Šventąjį Tėvą – tikslios valandos ir vietos. Be Lietuvos, Pranciškus aplankys ir Latviją bei Estiją, todėl oficialiai tai yra vizitas ne Lietuvoje, o Baltijos šalyse.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Rugsėjo 4-ąją, kai minimos 25-osios popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje metinės, paskelbta oficiali popiežiaus Pranciškaus vizito programa.

Galimybių pamatyti yra

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas specialiai surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo, kad laukiant vizito, iki kurio liko mažiau nei trys savaitės, išplatintas Lietuvos vyskupų kreipimasis į visus tikinčiuosius Lietuvoje ir už jos ribų.

„Ką reiškia toks svarbus istorinis momentas Lietuvai? Pirmiausia – tai nuostabi Dievo dovana. Mūsų nedidelis kraštas, palyginti su kitomis pasaulio tautomis, sulauks tokio svarbaus svečio atvykimo! Antra, mus visus pasieks šv. Petro įpėdinio žodis, kuris ilgiems metams taps kelrodžiu stiprinant mūsų tikėjimą ir pasitikėjimą maloninga Dievo apvaizda. Trečia, į visą pasaulį pasklis žinia apie mus ir mūsų kraštą. Tai suteiks galimybę daugeliui žmonių pasaulyje susipažinti su Lietuva ir kitomis Baltijos šalimis ir, be abejonės, padrąsins vis daugiau piligrimų ir turistų mus aplankyti“, – rašoma šiame laiške.

Kreipimasis baigiamas raginimu atvykti susitikti su popiežiumi Pranciškumi.

„Popiežius aplankys mus čia, Lietuvoje, bus tiek Vilniuje, tiek Kaune, yra didelės galimybės susitikti su Šventu Tėvu, nors registracija eina į pabaigą. Bet galimybių yra tiek didesniuose renginiuose, tiek kelyje“, – sakė arkivyskupas G.Grušas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kun. Saulius Rumšas (k.) ir arkivyskupijos Gintaras Grušas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kun. Saulius Rumšas (k.) ir arkivyskupijos Gintaras Grušas

Jis kalbėjo ir apie tai, kad prieš 25 metus su popiežiumi Jonu Pauliumi II susitikę žmonės ir dabar kartoja, jog įspūdis liko širdyse iki šios dienos. „Todėl labai raginame ir ateiti į susitikimus, ir įsiklausyti į popiežiaus žodžius. Šis vizitas mus padeda į dėmesio centrą“, – kalbėjo G.Grušas.

Ragina rinktis kuo anksčiau

LVK pasiruošimo popiežiaus vizitui generalinis sekretorius kun. Saulius Rumšas OP, pristatydamas programos detales, paragino žmones į visas susitikimų vietas atvykti daug anksčiau. Jaunimo susitikime numatyta ir pasirodymų.

Paklaustas apie tai, kodėl programa yra tokia, arkivyskupas G.Grušas paminėjo, kad Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje popiežius lankysis neatsitiktinai – pernai Lietuvoje švęsta palaimintojo Teofiliaus Matulionio beatifikacija, jis kalintas ten, taip pat šiame pastate sušaudytas vyskupas Vincentas Borisevičius.

„Popiežius tokias vietas aplanko ir kitose šalyse“, – teigė G.Grušas.

Paklaustas, ar turės įtakos vizito organizacijai Vyriausybės sprendimas sumažinti finansavimą, G.Grušas tikina, kad ne – ir taip bandoma sutaupyti, nes bus apmokama pagal tai, kam ir kiek buvo išleista.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizito programos pristatymas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizito programos pristatymas

Visas naktis vizito Baltijos šalyse metu popiežius Pranciškus nakvos Vilniuje. Taip, kaip sako arkivyskupas G.Grušas, yra todėl, kad Apaštalinė nunciatūra yra tik Lietuvoje, o tai popiežiaus namai. Tad jis grįš nakvoti į savo namus. „Mes tik džiaugiamės tuo“, – šyptelėjo arkivyskupas.

Yra tokia praktika pasaulyje, kad, jeigu susirenka žmonių, popiežius išeina ir prie nunciatūros.

Anot G.Grušo, apie 100 tūkst. žmonių yra užsiregistravę atvykti į Šv. Mišias Kauno Santakoje ir apie 30 tūkst. į susitikimą su jaunimu.

Programa

Kaip nuolat akcentuoja vizito organizatoriai, Šventasis Tėvas atvažiuoja pas Lietuvos žmones į svečius, todėl jį sutikti, pamatyti galimybę turi visi. Renginius transliuos LRT televizija.

Registracija būtina tik į susitikimą su jaunimu Vilniuje ir Šv. Mišias Kaune. Tikslus dalyvių skaičius, kaip pajuokavo kun. S.Rumšas, priklausys nuo oro, bet ruošiamasi susitikimams bet kokiu oru – ar saulė švies, ar lietus lis. „Tikimės, nesnigs“, – geros nuotaikos nestokojo kun. S.Rumšas.

Į Vilnių Pranciškus atskris šeštadienį, rugsėjo 22 d., prieš vidurdienį – 11.30 val. numatoma oficiali Popiežiaus pasitikimo ceremonija, per kurią jį pasveikins prezidentė Dalia Grybauskaitė, arkivyskupas G.Grušas ir kiti Lietuvos bažnyčios vadovai.

Iš oro uosto popiežius vyks į prezidentūrą, kur 12.10 val. įvyks susitikimas su prezidente. Po pusvalandžio, 12.40 val., įvyks pirmasis Pranciškaus susitikimas su visuomene S.Daukanto aikštėje. Numatoma, kad čia į susirinkusiuosius kreipsis ir popiežius, ir prezidentė.

Nurodoma, kad ateinantiems į susitikimo vietą numatoma patikra, todėl svarbu atvykti anksčiau. Įspėjama į aikštę nesinešti aštrių, metalinių daiktų (pvz., peilių, metalinių lazdų, kotų, didelių raktų ryšulių ir pan.). Atsinešti bus galima skėčius, nešiojamas kėdutes, vandenį (pageidautina, plastikinėje taroje), vėliavas (ne metaliniais kotais).

16.30 val. popiežius Pranciškus Vilniuje apsilankys Aušros vartų Gailestingumo Motinos koplyčioje ir joje melsis Rožinio dalį. Maldoje drauge dalyvaus Aušros Vartų gatvėje susirinkusios šeimos, globojančios ar įvaikinusios vaikus, siekiančios įsivaikinti. Visi norintys drauge melstis, kviečiami atvykti nuo Rotušės a. pusės.

Nuo Aušros vartų popiežius papamobiliu važiuos Vilniaus gatvėmis Katedros aikštės link: M.Daukšos g., Žiuprionių g., Subačiaus g., Maironio g., B.Radvilaitės g. ir Šventaragio g. Pasveikinti šiame kelyje jį galės visi norintys, tačiau atvykti į nurodytas gatves prašoma iki 16.45 val.

Susitikimo su jaunimu renginiai suplanuoti Katedros aikštėje nuo 14.30 val., numatomi meniniai pasirodymai, giesmės, jaunų žmonių liudijimai, o kulminacija – paties popiežiaus Pranciškaus kalba jaunimui. Numatoma, kad popiežius į susitikimą su jaunimu atvyks 17.30 val.

Į šį susitikimą kvietimai buvo išgraibstyti vos apie juos paskelbus. Manoma, kad čia gali susirinkti apie 30 tūkst. jaunų žmonių nuo 14 iki 35 metų, o Katedros aikštės prieigose laukiami visi, nepaisant amžiaus. Į pačią aikštę bus galima ateiti ne vėliau kaip iki 14 val.

Po susitikimo popiežius apie 18.30 val. keliaus nuo Katedros link Apaštalinės nunciatūros, T.Kosciuškos gatvėje, tad papamobilis važiuos T.Vrublevskio, Arsenalo ir T.Kosciuškos gatvėmis. Į nurodytas gatves kviečiama atvykti iki 18.30 val.

Sekmadienį, rugsėjo 23 d., popiežius Pranciškus lankysis Kaune, kur Santakos parke 10 val. aukos Šv. Mišias, po jų – Viešpaties Angelo malda. Norintieji ateiti irgi turėjo registruotis iš anksto, ant kvietimų jiems nurodytas rekomenduojamas atvykimo laikas. Vėliausiai reikėtų būti iki 8 val.

Kauno katedroje taip pat numatomas popiežiaus susitikimas su kunigais, vienuoliais, pašvęstaisiais ir seminaristais. Iš ten popiežius grįš į Vilnių, apie 17.15 val., numatoma tyli popiežiaus malda prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti, o 17.30 – Šventojo Tėvo apsilankymas ir malda Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje. Tada jis važiuos Gedimino prospektu iki nunciatūros.

Pirmadienį, rugsėjo 24-ąją, popiežius Pranciškus išvyks į Latviją, lankysis Rygoje ir Agluonoje, kur aukos Šv. Mišias. Vakare jis grįš į Vilnių, nakvos Apaštalinėje nunciatūroje, o antradienį išvyks į Estiją. Iš Talino antradienio vakarą pakils lėktuvas į Romą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius