Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 09

Popiežių džiugintų Šv. Brunono gatvė

Iniciatyva suteikti šv. Brunono vardą vienai Vilniaus senamiesčio gatvių nudžiugino popiežių Benediktą XVI. Tačiau Lietuvos vardo tūkstantmečio renginiams einant į pabaigą mūsų valstybės sostinėje vis dar neskubama įamžinti žinomo vienuolio atminimo.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentaras Emanuelis Zingeris prieš kelias dienas sulaukė malonios staigmenos. Per Šventojo Sosto nunciatūrą, įsikūrusią Vilniuje, Seimo nariui buvo perduotas popiežiaus Benedikto XVI Valstybės sekretoriato laiškas. Jame džiaugiamasi E.Zingerio siūlymu vieną Vilniaus gatvių pavadinti šv. Brunono Kverfurtiečio vardu.

Šiai politiko iniciatyvai Vilniaus taryba pritarė prieš du mėnesius, bet iki šiol reikalas nė nepajudėjo iš vietos. Tikimasi, kad vienai gatvių šv. Brunono pavadinimą pavyks suteikti artimiausiu metu.

Vertina pastangas

Prieš kurį laiką Benediktą XVI apie savo siūlymą informavęs E.Zingeris gavo iš Vatikano laišką, kurį pasirašė arkivyskupas Fernando Filoni. Jis popiežiaus vardu padėkojo Seimo nariui už gražią iniciatyvą. "Jo Šventenybė su dėkingumu suvokia atsidavimą, kurį išreiškiate siekdami išsaugoti krikščioniškąsias vertybes, kurių pagrindu buvo kuriama Lietuvos visuomenė tūkstančio metų, praėjusių nuo šv. Brunono kankinystės, laikotarpiu", - Benedikto XVI žodžius perdavė F.Filoni. Laiške taip pat rašoma, kad popiežius meldžia Dievo palaimos, taikos ir klestėjimo mūsų šalies piliečiams.

Rūpime Šventajam Tėvui

LŽ kalbintas E.Zingeris pabrėžė, jog popiežiaus Benedikto XVI dėmesys įrodo, kad Vatikanui nesvetimi Lietuvoje vykstantys procesai.

Idėja pavadinti gatvę šv. Brunono - Vilniaus arkivyskupijos globėjo, kankinio ir Katalikų bažnyčios šventojo - vardu politikui kilo dėl šiemet minimo Lietuvos vardo tūkstantmečio. "Ši data privalo turėti išskirtinę reikšmę, ne tik eilutę kronikoje. Šv. Brunonas į mūsų kraštą atvyko su kilnia dvasine misija. Užsienio valstybėse pirmieji krikštytojai labai gerbiami, manau, taip turėtų būti ir mūsų šalyje", - įsitikinęs parlamentaras.

E.Zingerio nuomone, šv. Brunoną turėtume prisiminti kaip krikščioniškos civilizacijos skleidėją ir dabartinės savo kultūros dalį. Šio vienuolio vardu pavadinta Vilniaus senamiesčio gatvė būtų tarsi simbolis, rodantis, kad lietuviai vertina jo misiją.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinio sekretoriaus padėjėjas Ričardas Doveika LŽ aiškino, jog popiežius daug dėmesio skiria įvairiems reikalams ir mandagiai reaguoja į jį pasiekusią informaciją. R.Doveika pritaria siūlymui, kad viena Vilniaus senamiesčio gatvių būtų pavadinta šv. Brunono vardu, nes jis - mūsų valstybei labai svarbi asmenybė. "Lietuvos vardo tūkstantmečio data neatsiejama nuo šv. Brunono ir jo iki mūsų krašto atneštos krikščionybės žinios. Šio vienuolio misija buvo ir pirmasis Lietuvos sąlytis su Vakarų pasauliu bei europietiška kultūra", - pažymėjo R.Doveika.

Svarbi misija

Istorikas Alfredas Bumblauskas taip pat mano, kad šv. Brunono atminimas turėtų būti įamžintas Vilniaus gatvės pavadinime. Jo teigimu, visi Europos miestai pagerbia šventuosius misionierius, skleidusius krikščionybės idėjas.

Šv. Brunono misija, anot A.Bumblausko, turėjo ypatingos svarbos mūsų kraštui. Būtent dėl šio vienuolio Vakarų pasaulis sužinojo, kad yra Lietuva. Be to, jo suteiktas krikštas buvo pirmas mūsų šalies istorijoje.

Retkarčiais girdimos kalbos, esą nereikėtų pagerbti šv. Brunono atminimo, nes jis buvo svetimšalis įsibrovėlis, A.Bumblausko teigimu, tėra "liaudies istorijos pavyzdžiai". "Manau, apie tai kalbėti nerimta. Tai pajuoka viso pasaulio akyse, barbariškai nuvertinanti jo misijos svarbą", - sakė A.Bumblauskas.

Bažnyčios kaimynystėje

Apsispręsti dėl gatvės, kuri vadinsis šv. Brunono vardu, Vilniaus tarybai bus siūloma artimiausiu metu. Sostinės savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentas siūlys pasirinkti nedidelę gatvelę, vinguriuojančią pro Šv. Onos bažnyčią ir Vilnios krantą. "Šį variantą jau esame pateikę, žiūrėsime, ką pasakys tarybos nariai. Tikimės, kad reikalas bus išspręstas jau šią savaitę", - LŽ sakė departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė.


Vatikanas, 2009 metų rugpjūčio 5 diena

Jūsų Ekscelencija,

Jo Šventenybė popiežius Benediktas XVI gavo Jūsų laišką ir paprašė manęs Jums už jį padėkoti. Jis supranta ir vertina požiūrį, paskatinusį Jus parašyti jam dėl pasiūlymo pavadinti vieną Vilniaus gatvių ar aikščių šv. Brunono Kverfurtiečio vardu, minint Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktį.

Jo Šventenybė su dėkingumu suvokia atsidavimą, kurį Jūs išreiškiate siekdami išsaugoti krikščioniškąsias vertybes, kurių pagrindu buvo kuriama Lietuvos visuomenė tūkstančio metų, praėjusių nuo šv. Brunono kankinystės, laikotarpiu. Jis palaiko Jūsų ir Jūsų kolegų parlamente pastangas prisidėti prie žmonių, kuriems tarnaujate, bendros gerovės kūrimo skatinimo ir maldauja Dievo palaimos, taikos bei klestėjimo visiems Jūsų šalies piliečiams.

Naudodamasis šia proga reiškiu Jums savo didžiausią pagarbą.

Arkivyskupas Fernando Filoni

Pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius