Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 22 /16:41

Popiežius Pranciškus: Gailestingumo Motina kužda kiekvienam į ausį: „Ieškok savo brolio“

Lietuvoje viešintis popiežius Pranciškus šeštadienio pavakarę atvyko į Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčią. Pasimeldęs tyloje popiežius kreipėsi į susirinkusiuosius, ragindamas dalinti save kitiems, tuo pačiu priimant kitus su jų skirtumais kaip dovaną, atrasti brolystės vertę.
Popiežius lankosi Aušros vartuose
Popiežius lankosi Aušros vartuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prie Aušros Vartų Katalikų Bažnyčios vadovą pasitiko minia žmonių. Popiežius Pranciškus į koplyčią neskubėjo – spaudė susirinkusiesiems rankas, laimino juos, sutiko duoti autografą.

VIDEO: Popiežius Pranciškus prie Aušros Vartų sveikino susirinkusios ir meldėsi koplyčioje

Prieš atvykstant Popiežiui susirinkusiesiems grojo trimitininkas Dominykas Vyšniauskas su savo seserimi Maija Villar de Rohde, buvo giedamos Šv. Rašto Psalmės.

Popiežiaus Gailestingumo Motinos koplyčioje laukė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir palyda.

Katalikų Bažnyčios galva pakilo į koplyčią, kur trumpai meldėsi tyloje.

„Brangūs broliai ir seserys, – po maldos kreipėsi į susirinkusiuosius popiežius Pranciškus. – Esame prieš Aušros Vartus, tiksliau, prie to, kas liko iš šio miesto sienų, tarnavusių apsigynimui nuo visokių pavojų ir provokacijų, kuri 1799 metais užpuolikų kariuomenės buvo visiškai sugriauta ir liko tik šie vartai, kuriuose jau tada buvo Gailestingumo Mergelės atvaizdas, Šventosios Dievo Motinos, kuri visuomet yra pasiruošusi mums pagelbėti.“

Anot jo, jau nuo tų dienų ji norėjo mus pamokyti, kaip apsiginti be puolimo, kad galima būti išmintingais, be liguisto nepasitikėjimo niekuo.

„Ši motina paveiksle yra pavaizduota be kūdikio, auksu karūnuota, yra visų mūsų motina, kiekviename, kurie čia atvyksta, ji mato tai, ko labai dažnai net mes patys nepajėgiame suvokti: ji įžvelgia savo sūnaus Jėzaus veidą, įspaustą mūsų širdyse“, – teigė jis.

Katalikų bažnyčios vadovas pridūrė, kad nuo tos akimirkos, kai Jėzaus atvaizdas buvo įspaustas kaip antspaudas kiekvieno žmogaus širdyje, kiekvienas vyras ir kiekviena moteris mums suteikia galimybę susitikti Dievą. Anot jo, kai mes užsidarome savyje iš baimės, kai statome sienas ir užtvaras, galiausiai užkertame kelią Jėzaus gerajai naujienai, kuri istoriją ir gyvenimą veda pirmyn.

„Praeityje statėme per daug tvirtovių, bet šiandien mes jaučiame poreikį pažvelgti vieni į kitus kaip brolius, kad eitume kartu su džiaugsmu ir taika atrasdami ir patirdami brolystės vertę. Kiekvieną dieną šioje vietoje Gailestingumo Motiną aplanko daugybė žmonių iš įvairių šalių: lietuviai, lenkai, baltarusiai ir rusai – katalikai ir stačiatikiai. Šiandien tai įmanoma komunikacijų ir tarp šalių esančios judėjimo laisvės dėka. Būt nuostabu, kad kartu su šia judėjimo laisve augtume ir tarpusavio susitikimo laisvėje, kad galėtume dalintis dovanomis, kurias dovanai gavome, kad išeitume iš savęs pačių ir dovanotume save kitiems, tuo pačiu perimdami ir kitus su jų skirtumais kaip dovaną ir mūsų gyvenimo turtą“, – kalbėjo jis.

Gailestingumo Motina, kaip ir kiekviena gera motina, mėgina suvienyti šeimą ir kužda kiekvienam į ausį: „Ieškok savo brolio.“

Popiežius pripažino, kad kartais atrodo, jog atsivėrimas pasauliui mus įmeta į konkurencijos kovą, kur žmogus žmogui yra vilkas, kur vietos yra tik mus skaldantiems konfliktams, įtampai, kuri mus išsunkia, neapykantai ir priešiškumui, kurie mūsų niekur neveda.

„Gailestingumo Motina, kaip ir kiekviena gera motina, mėgina suvienyti šeimą ir kužda kiekvienam į ausį: „Ieškok savo brolio.“ Taip mums atveria duris į naują pradžią, į naują aušrą. Mus veda prie slenksčio, atsistojame tarsi prie Evangelijoje minimo turtuolio rūmų slenksčio, prie kurio mūsų laukia vaikai ir šeimos aptekę kraujuojančiomis žaizdomis. Ir tai nėra Lozoriaus žaizdos, kaip kad palyginime, tai yra Jėzaus žaizdos, kurios yra tikros. Jie iš savo skausmo gelmių, iš savo tamsos šaukia, kad mes jiems atneštume gailestingos meilės gydančią šviesą. Nes gailestingoji meilė yra raktas, kuris atrakina dangaus vartus“, – kalbėjo popiežius.

Popiežius paragino nuolankiai žvelgti į kitų trūkumus, neaukštinant save prieš kitus.

„Te Marija būna Aušros Vartais visam šiam palaimintam kraštui“, – sakė jis.

Paliko dovaną Aušros Vartų Marijai

Popiežius taip pat padėjo dovaną Aušros Vartų Marijai – auksinį rožinį ir palaimino naują karūną, kuri buvo pagaminta iš suaukoto aukso papuošalų.

Susitikime su popiežiumi dalyvavo apie 1 tūkst. našlaičių, taip pat 10 neįgalumą turinčių asmenų.

Po apsilankymo Aušros vartuose popiežius papamobiliu išvažiavo Vilniaus gatvėmis Katedros aikštės link: M.Daukšos g., Žiuprionių g., Subačiaus g., Maironio g., B.Radvilaitės g. ir Šventaragio g. Papamobilyje popiežius važiavo stovėdamas – kad geriau galėtų matyti susirinkusiuosius. Žmonės jį pasitikdavo džiaugsmo šūksniais ir plojimais.

Vėliau Popiežius Pranciškus dalyvaus susitikime su jaunimu.

Prieš tai popiežius lankėsi pas prezidentę Dalią Grybauskaitę, kur pareiškė, jog megzdami dialogą, būdami atviri ir supratingi, lietuviai gali tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius