-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 12 /11:03

Posto dalybos: R.Karbauskis prie stalo bandys sodinti R.Žemaitaitį ir „tvarkiečių“ atskalūnus

Seimo vicepirmininko postą šiuo metu užima koalicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis, be frakcijos likęs Remigijus Žemaitaitis. Ar jis ir toliau eis šias pareigas, kai Seime susikūrė nauja „tvarkiečių“ atskilėlių frakcija – neaišku. Valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio manymu, dėl to naujos frakcijos nariai „tvarkiečiai“ bei R.Žemaitaitis turės tartis. O R.Žemaitaitis trauktis nežada, nebent prašys valdantieji.
Ramūnas Karbauskis ir Remigijus Žemaitaitis
Ramūnas Karbauskis ir Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal Seimo statutą, Seimo dauguma yra laikomos tos parlamento frakcijos, kurios pasirašė bendrą veiklos deklaraciją arba sutartį dėl koalicinės vyriausybės. Kai Seime neliko koalicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos, iškilo klausimas ar koalicijos sutartis galioja.

„Be abejonių, o kodėl turėtų negalioti?“ – į jį atsakė R.Karbauskis.

Spręs koalicija

„Gali nebūti dviejų frakcijų [...], vis tiek ji galioja.

Tiktai klausimas vienas, jeigu pasikeistų aplinkybės, pavyzdžiui, išnyktų frakcija, partija, kuri turi postus, tokiu atveju, reikėtų kažką perdaryti. Dabar gi situacija susiklostė taip, kad partija „Tvarkos ir teisingumo“ pagal koalicijos sutartį nebuvo gavusi jokių pozicijų Vyriausybėje ir čia nekyla jokių problemų“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Priminus, kad „tvarkiečių“ atstovas R.Žemaitaitis užima Seimo vicepirmininko postą, R.Karbauskis teigė, kad apie tai reikės kalbėtis.

„Mes visi turim šnekėtis ir su ta naujai besikuriančia frakcija, ir su pačiu R.Žemaitaičiu. Nes sutartis koalicinė yra tarp partijų, o šiuo atveju kuriasi frakcija, kurioje taip pat yra tos partijos žmonių. Aš galvoju, gal pavyks juos susodinti kartu ir kartu apsitarti“, – reiškė viltį jis.

R.Žemaitaitis sakė nematantis pagrindo, kodėl turėtų trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų.

„Nematau kol kas pagrindo toje vietoje, nes yra koalicinė sutartis, yra aptartos visos pozicijos. Jeigu koalicijoje mes nuspręsime, kad reikia šitą daryti, tai ir padarysiu. Tai spręs koalicija“, – teigė politikas.

Šiuo metu be partijos frakcijos likęs R.Žemaitaitis teigė dirbsiantis Mišrioje Seimo narių grupėje, prie nieko nesijungs.

Atskilėlių elgesį vertins partijos vadovybė

R.Žemaitaitis savo padėtį Seime lygino su Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio – šis paliko „valstiečių“ partiją, bet liko Seimo vadovu, nors partijai pagal koalicijos sutartį postas nepriklauso.

„Seimo vicepirmininkas atiteko partijai „Tvarka ir teisingumas“. Ne frakcijai, o partijai“, – pabrėžė politikas.

„Negalime naikinti kvotų, kai atsiranda nauja frakcija ir frakcijos bendradarbiavimas. Kaip žinome, visi naujai sukurtos frakcijos nariai visą laiką palaikydavo Vyriausybę ir valdančiąją daugumą. Nieko naujo neįvyko“, – pridūrė R.Žemaitaitis.

Anot jo, kitą savaitę į posėdį rinksis partijos vadovybė ir spręs dėl naują frakciją įkūrusių „tvarkiečių“ – Juozo Imbraso, Vytauto Kamblevičiaus ir Algimanto Dumbravos – likimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Mūsų įstatuose yra aiškiai parašyta, kad partijos nariai priklauso frakcijai „Tvarka ir teisingumas“, ir turi būti tokia frakcija. Yra pakankamai didelis, grubus pažeidimas, nes trys partijos nariai prisidėjo prie kitos frakcijos“, – paaiškino R.Žemaitaitis.

Susitarimas tarp naujos frakcijos ir valdančiųjų

Su naujai susikūrusia frakcija „Lietuvos gerovei“, jei ši bus pasiryžus bendradarbiauti, valdantieji žada pasirašyti susitarimą. Ką valdantieji siūlys naujajai frakcijai, anot R.Karbauskio, spręs derybinės grupės, o pokalbiai gali prasidėti jau ketvirtadienį.

Anksčiau, prieš pasirašant naują koalicijos sutartį, „tvarkiečiai“ su „valstiečiais“ ir „socialdarbiečiais“ buvo pasirašę frakcijų bendradarbiavimo sutartį.

Teiraujantis, ar buvo prasmė pasirašyti koalicijos sutartį, jei vėl grįžtama prie bendradarbiavimo, R.Karbauskis tikino, kad tokie dalykai priklauso ne nuo valdančiųjų.

„Kažkaip tai išsispręs, galbūt visi sugrįš į tą pačią [frakciją] po tam tikro laiko – aš negaliu pasakyti. Bet čia – ne mūsų valia“, – kalbėjo jis.

Nauja septynių narių Seimo frakcija „Lietuvos gerovei“ susikūrė ketvirtadienį, po to, kai antradienį iširo „tvarkiečių“ frakcija. Formaliai Vyriausybė liko be daugumos, bet naujai susibūrę Seimo nariai žada palaikyti valdančiųjų sprendimus, bendradarbiavimą įteisinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius