Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 11

Potvynio pabaigos Rusnėje nematyti: eilės prie traktoriaus – po 1,5 valandos

Tiek ilgai besitęsiančio potvynio ir tokio ilgo apsemto kelio ruožo rusniškiai nepamena jau senokai. Nuo spalio, kai čia pradėjo darbuotis automobilius kelianti technika, ši paslauga teikiama iki šiol. Apsemtame kone pusės kilometro ruože darbuojasi trys traktoriai, nepasaint to, rytais gyventojams eilėje tenka palaukti ir pusantros valandos.
Nuo antradienio ryto automobilius kelia technika.
Nuo antradienio ryto automobilius kelia technika. / 15min

Savo dienotvarkę rusniškiams planuoti itin sudėtinga, mat ji itin priklauso nuo eilės, besidriekiančios ties apsemtu kelio ruožu, kur kelia speciali technika.

Pasak Šilutės rajono savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjo Remigijaus Rimkaus, kelias Šilutė-Rusnė lengviesiems automobiliams pravažiuojamas, kuomet vandens lygia siekia iki 15 cm. Šiuo metu čia vandens yra apie 40 cm.

„Nuo rugsėjo 20 dienos, kai buvo paskelbta ekstremali situacija, taip ekstremaliai ir gyvename. Tuomet ant kelio vandens dar nebuvo, kitose teritorijoje buvo buvo ekstremali situacija dėl išsiliejusių upių.

Kai pradėjo slūgti vanduo, Nemunas į Kuršių marias vandenį stūmė, uraganinis vėjas sustabdė ir vanduo pasirodė ant kelio. Kilo kilo, lyg savaitė kita buvo ramesnė, vanduo nukrito, telkšojo keli centimetrai ir vėl pliūpsnis lietaus, vėl pakilo. Paskutiniu metu vandens yra apie 40 cm, – kalbėjo R.Rimkus. – Tai nebūdinga šiam laikotarpiui, pagal sezoniškumą žvelgiant. Turėtų būt žiema, užšalti, tačiau jos nėra. Prieš šventes, Kalėdas, Kūčias buvo lietūs, sukėlė vandens lygį.

Matosi, kad upėse vanduo krenta, bet labai pamažu, po centimetrą, du, laukai, žemė prisisotinę vandens. Kada galėtų ženkliai nukristi, kad būtų sausas kelias, negalime prognozuoti. Perkėlimo periodas iš tiesų dabar ilgiausias ir potvynis besitęsiantis ilgiausias, neaišku kada užsibaigsiantis“.

Automobiliai Rusnėje traktoriais per apsemtą ruožą pradėti kelti spalio 17 dieną. Būta kiek ramesnių periodų, tačiau vanduo vis sugrįžta.

„Būna savaitė ramesnė, vėl mėnesį, tris savaites keliam. Paskutiniu metu prieš Kalėdas jau pradėjome kelti ir nenustojome“, – sakė vedėjas.

Ilgas laukimas

Anot šilutiškio, mašinų gausu ryte, kuomet visi vyksta į darbą. Kol bus perkeltas transportas tenka laukti ir pusantros valandos.

Įdomiausia, kad šio krašto žmonės kantrūs, nesipiktina. Juk nuo to nepagreitės procesas, jau priprato, – sakė R.Rimkus.

„ Vienu metu dirba trys traktoriai, vienas nuvažiuoja į vieną kraštą, kitas į kitą. Po vieną automobilį telpa ant traliuko, tad trys traktoriai tempia po mašiną.

420 metrų atkarpa, tad beveik pusė kilometro, per vandenį didelio greičio neišvystys, tai užtrunka. Įdomiausia, kad šio krašto žmonės kantrūs, nesipiktina. Juk nuo to nepagreitės procesas, jau priprato“, – sakė R.Rimkus.

Vedėjas juokauja, jog gimtadienius ir kitas šventes rusniškiai turi švęsti tik namie, nes traktoriai kelia iki 22 valandos, paskui jau tektų plaukti. Sudėtinga ir planuojantiems statybas, užsisakantiems prekių pristatymą.

Vandens gausiai pritvinkę rajono laukai. Prognozuojama, jog vanduo trauksis tik pavasarį. Pasak R.Rimkaus, ne veltui šis regionas vadinamas lamatos žeme – žemuma. Vanduo čia laikosi tarsi lėkštėje, neturėdamas, kur nutekėti.

„Sprendžiami reikalai dėl estakados ir kelio rekonstrukcijos. Matyt, norima, kad Rusnės gyventojai ilgai prisimintų, kaip viskas buvo, – juokauja vedėjas. – Tačiau net ir pastačius estakadą, susisiekimas su Rusne bus geras, tačiau potvynis niekur nedings, sodybos ir toliau bus semiamos. Komfortą pajus Rusnės gyventojai, kuriems nereikės laukti eilėse norint išvažiuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius