Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 13 /15:35

Potvynio padariniai: kaimai negali prisijungti prie nuotekų siurblinių, meras paskelbė, ką darys

Vandens lygis Vakarų Lietuvos upėse pamažu slūgsta, vis dar dorojamasi su padariniais. O jų iš tiesų daug – pranešama, kad žmonės vis dar negali prisijungti prie nuotekų siurblinių, įspėjama negerti šulinių vandens. Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas teigė, kad po šio potvynio teks nemažai namų darbų: aukštinti pylimus, įsigyti naują techniką.

Reikės aukštinti pylimus

„Vandens lygis Minijoje nukritęs ties Priekule, ties Lankupiais, tačiau vis dar gerokai išėjusi iš savo vagos“, – teigė B.Markauskas.

Pirmadienio rytą vėl surengtas ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis.

Aptarta situacija rajone, taip pat įvertintos šio potvynio pamokos. B.Markauskas teigė, kad reikės paaukštinti pylimus. „Trūko kokių penkių centimetrų, kad vanduo nesiveržtų per viršų“, – pažymėjo rajono meras.

Renatos Kilinskaitės nuotr./Apsemtas Priekulės parkas
Renatos Kilinskaitės nuotr./Apsemtas Priekulės parkas

Anot jo, reikės įsigyti papildomos technikos, ypač vandeniui išsiurbti.

Klaipėdos rajono meras turėjo priekaištų Automobilių kelių direkcijai. Apsemtuose ir neišvažiuojamuose keliuose trūko informacinių lentelių, nurodančių, koks vandens gylis.

Taip pat jau planuojama, kaip bus valomi ir dezinfekuojami šachtiniai šuliniai. Šiuo metu primygtinai nerekomenduojama maistui naudoti vandenį iš šulinių, patekusių į potvynio zoną.

Anot mero, didžiausia bėda – pralaidos sugadintos medžių šaknų, tad teks juos kirsti, valyti šaknis, jog vandens pralaidumas padidėtų.

B.Markausko teigimu, milžiniški kritulių kiekiai ir potvyniai kartosis, nes vanduo tiesiog nebeturi kur nubėgti – kanalai pilni, upės pakilusios, o vanduo jose perkopęs stichinį lygį, todėl turi praeiti laiko, kol gamta „suvalgys“ tą perteklių.

„Tad tikrai ateina laikas ir gyventojams galvoti apie tai, kaip papildomai apsaugoti savo turtą, nes mūsų pagrindinė funkcija vis tik yra saugoti žmonių gyvybes ir prie kiekvieno namo tarnyboms budėti galimybių nebus“, – pabrėžia meras.

Anot jo, kol kas vanduo dar visiškai nepasitraukė, o visas žalos mastas pasirodys tik potvyniui visiškai nuslūgus.

Sutriko nuotekų išvežimas

AB „Klaipėdos vanduo“ informuoja, kad pakilęs vandens lygis Kulių kaime Klaipėdos rajone jau pamažu slūgsta.

„Visgi, kol kas buitinių nuotekų siurblinių, elektros įvadų ir pastočių veiklą atstatyti dar nėra galimybės. Buitinės nuotekos išvežamos gyventojams išreiškus poreikį.

Sekmadienį tokių prašymų buvo sulaukta 15. Šiandien iki pietų užregistruoti du pranešimai dėl sutrikdyto nuotekų nutekėjimo. „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai nedelsiant reagavo į šią informaciją ir užtikrino nuotekų išvežimą“, – informavo bendrovė.

Dėl potvynio taip pat vis dar sutrikdyta siurblinių veikla Priekulėje ir Stragnuose II.

Darbuotojai nuolat stebi situaciją šiose apsemtose teritorijose, esant galimybei vertina įrangos būklę ir kai tik vanduo nuslūgs, buitinių nuotekų sistemų veikla bus atkurta.

Upių lygis krenta

Kaip BNS sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos hidrologė Lina Žygaitė-Giedrienė, Minijos upės vandens lygis ties Priekule šiuo metu siekia pavojingą lygį – 556 centimetrus. Dar pirmadienio rytą stichinis vandens lygis upėje buvo viršytas dviem centimetrais – siekė 562 centimetrus. Didžiausią vandens lygio pakilimą upė ties Priekule buvo pasiekusi šeštadienį – 597 centimetrus.

Minijos upės vandens lygis ties Kartena per savaitgalį nukrito daugiau nei du metrus ir šiuo metu siekia 286 centimetrus.

Kitose vietose Vakarų Lietuvoje potvynis pasitraukė. Minijos upės vandens lygis ties Kartena per savaitgalį nukrito daugiau nei du metrus ir šiuo metu siekia 286 centimetrus. Praėjusios savaitės pabaigoje šioje vietoje Minijos vandens lygis siekė 532 centimetrus, stichinė riba – 520 centimetrų.

Klaipėdoje Danės upės praėjusios savaitės pabaigoje siekė 300 centimetrų, stichinė riba – 280 centimetrų. Šiuo metu, pasak hidrologės, upės vandens lygis ties 161 centimetru, tad per savaitgalį nukrito daugiau nei metrą.

Akmenos upės lygis ties Kretinga taip pat nukritęs ir siekia 268 centimetrus, kai praėjusią savaitę buvo trimis centimetrais viršytas stichinis lygis ir siekė 423 centimetrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius