Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

Potvynio savo kiemuose išsigandę gyventojai pyksta ant verslininko: sniegą išvežė, bet ne ten, kur reikėjo

Vilniaus pašonėje esančių Nemėžio ir Kuprioniškių kaimų gyventojai jau kelerius metus nesutaria su greta įsikūrusiomis verslo įmonėmis dėl čia neįrengtos lietaus nuotekų sistemos. Naujausias konfliktas kilo dėl tirpstančio sniego. Verslininkas tvirtina, kad pakluso kaimynų norui ir sniegą išvežė, už tai sumokėdamas keliolika tūkstančių eurų, tačiau gyventojai nepatenkinti, kad tas sniegas tirpdamas vis tiek upeliais atitekės į jų kiemus. Į konfliktą įsikišti teko ir Vilniaus rajono savivaldybei.
Sniego kalnai Kuprioniškėse
Sniego kalnai Kuprioniškėse / 15min skaitytojos nuotr.

Apie tai, kaip susikirto verslo ir gyventojų interesai Vilniaus rajone, Kuprioniškėse, 15min rašė dar 2019 metų lapkritį. Čia šalia sparčiai besiplečiančio individualių gyvenamųjų namų kvartalo kyla ir verslo objektai – sporto centras, sandėliavimo paskirties pastatai ir t.t.

Kuprioniškių gyventojai tuomet teigė turintys ne vieną priekaištą dėl tokios plėtros jų gyvenvietėje.

Esą „įgyvendinote svajonę – pasistatėte namą ir su šeima apsigyvenote gamtos apsuptyje ramioje gyvenvietėje? Nebūtinai: netrukus medžius iškirs, o priešais langus pastatys 15 metrų aukščio, didesnį nei futbolo aikštė, logistikos sandėlį!“

Tuo metu bendruomenė piktinosi būsimu „AD REM“ logistikos sandėliu bei toliau jau pastatytu gamybinės ir sandėliavimo paskirties pastatu M7, nes esą dėl jo padaugėjo nelaidžių dangų, todėl vanduo nebegali susigerti į žemę, o iš šio sklypo atvestu iki kelio vamzdžiu tekėjo vanduo.

Vilniaus rajono savivaldybė (VRSA) teigė, kad lietaus nuotekyno šioje vietoje nėra, tik galvojama valstybiniame sklype įrengti vandens surinkimo tvenkinį.

O pastato projektas buvo įgyvendintas pagal visus reikalavimus. Kaltas nesijautė ir „Minsko 7“ vadovas M.Dolženko.

Plačiau skaitykite čia: Gyventojai ir verslininkai susikirto dėl lietaus nuotekų Vilniaus rajone: gatvė tampa upe, o kiemai – purvo baseinais.

15min skaitytojo nuotr./Užlieta gatvė Kuprioniškėse
15min skaitytojo nuotr./Užlieta gatvė Kuprioniškėse

Gąsdina sniegas

Šiuo metu, kai sparčiai tirpsta sniegas, Kuprijoniškių ir šalia esančio Nemėžio gyventojai vėl baiminasi potvynių savo kiemuose.

Jie surašė raštą Vilniaus rajono savivaldybei, teigdami, kad dar vasario 1 dieną „kreipėsi į sklypų ir pastatų, esančių adresais Vilties g. 11, Ąžuolyno g. 47, Topolių g. 29 ir 31, savininkus, su prašymu išvežti jų teritorijoje susikaupusį sniegą“.

Savo prašymą jie grindė tuo, kad šiose gyvenvietėse nėra įrengtos jokios paviršinių nuotekų sistemos ir kad „visi sklypai savo paviršinį kritulių vandenį turi tvarkyti taip, kad paviršinis vanduo iš jų teritorijų nepatektų į gretimus kaimyninius sklypus ar VRSA administruojamus vietinius kelius/gatves/pėsčiųjų zonas ir t.t. bei nedarytų žalos tretiesiems asmenims“.

Tačiau esą UAB „Minsko 7“ nuosavybės teise priklausančiuose sklypuose Kuprioniškės nuo 2018 metų nėra išspręsta paviršinių nuotekų infrastruktūra ir iki šiol visas nuo šių teritorijų susikaupęs kritulių vanduo per vamzdį ir suformuotą pralaidą išleidžiamas tiesiai į Ąžuolyno gatvę bei gyventojų sklypus.

Užlies gyventojų sklypus, naikins įrengtą gerovę, užterš geriamo vandens gręžinius bei darys kitą žalą gyventojų turtui ir sveikatai.

„Dėl 2021 m. sausio-vasario mėn. iškritusio gausaus kritulių (sniego) kiekio Nemėžio ir Kuprioniškių k. gyventojai pagrįstai baiminasi, kad tinkamai netvarkant susikaupusio sniego UAB „Minsko 7“ teritorijoje (šiuo metu sniegas suvežtas ir išpiltas už tvoros greta M7 pastato, Vilties g. 11), ištirpusio sniego vanduo vėl bėgs jų išvestu vamzdžiu į Ąžuolyno bei Topolių gatves, ardydamas jų dangą, apsunkindamas pravažiavimą/praėjimą, sukeldamas riziką patirti žalą pravažiuojančioms autotransporto priemonėms bei pėstiesiems.

Toliau užlies gyventojų sklypus, naikins įrengtą gerovę, užterš geriamo vandens gręžinius bei darys kitą žalą gyventojų turtui ir sveikatai“, – skundėsi rašte Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui vietos bendruomenė.

VIDEO: M7 savo teritorijos sniegą išveža keli metrai už tvoros

Kreipėsi pagalbos į viešąją tvarką

Jie tvirtina, kad į gyventojų pretenziją bendrovė „Minsko 7“ ir kitos įmonės neatsakė, tad jie nusprendė kreiptis ir į savivaldybę:

„Matydami verslininkų nenorą susitarti gražiuoju ir nuo 2021-02-10 pastebėjus, kad gretimame sklype adresu Vilties g. 15, Kuprioniškėse, pradėti sniego stumdymo darbai ir sniego iš UAB „Minsko 7“ sklypų bei pastatų stogų išvežimas į gretimą sklypą, priklausantį UAB „AD Rem“ gyventojai 2021-02-11 kreipėsi į VRSA viešosios tvarkos skyrių.“

Pastarojo prašoma užtikrinti, kad iki atlydžio susikaupęs sniegas būtų tinkamai sutvarkytas/išvežtas ir tirpstančio sniego vanduo nepatektų į gyventojų sklypus, neužlietų jų, išsiaiškinti, ar leistinai sniegas išvežtas į gretimą sklypą ir galimai valstybei priklausančią teritoriją.

VRSA nesiėmus visų galimų priemonių ir tirpstančiam sniegui užliejus gatves, gyventojų sklypus, kiemus, rūsius, tai bus laikytina VRSA neveikimu ir gyventojų diskriminacija verslo atžvilgiu.

Taip pat – informuoti gyventojus, kokių veiksmų savivaldybė ir jos Viešosios tvarkos skyrius imsis, užtikrindamas, kad tirpstančio sniego vanduo iš minėtų sklypų nepatektų į gyventojų valdas.

„VRSA nesiėmus visų galimų priemonių dėl aukščiau aprašytos susidariusios situacijos sprendimo ir prasidėjus atlydžiui tirpstančiam sniegui Kuprioniškių ir Nemėžio gyvenvietėse užliejus gatves, gyventojų sklypus, kiemus, rūsius, geriamo vandens gręžinius, vietinius nuotekų tinklus, elektros pastotes ar padarius kitą turtinę ir neturtinę žalą, tai bus laikytina VRSA neveikimu ir gyventojų diskriminacija verslo atžvilgiu su visomis iš to atsirandančiomis pasekmėmis bei pagrindu atlyginti žalą“, – savo raštą savivaldybei baigė vietos gyventojai.

15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse
15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse

Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai Kuprioniškėse apsilankė antradienį, tačiau gyventojų nenudžiugino.

Kaip jie pasakojo 15min, specialistai pastabų teturėjo dėl to, kad dalis sniego sukrauta teritorijoje, kur eina valstybinis kelias.

Todėl paprašyta iš ten sniegą pašalinti. Visos kitos gyventojų pretenzijos buvo atmestos.

Sako padaręs daugiau, nei priklauso

M.Dolženko, kalbėdamas su 15min, situaciją vertino visiškai kitaip.

Jo teigimu, iškritus sniegui pradėta valyti teritoriją – sniegas buvo valomas ir stumdomas į krūvas tam tikrose teritorijos vietose, kur netrukdo transportui ir žmonėms.

Jis pripažįsta gavęs kaimynų pretenziją:

„Joje teigiama, kad žmonės bijo, jog tirpstantis sniegas užpils jų namus. Kaip, kokiu būdu, jie nepaaiškina, tai tėra jų įsivaizdavimas, nes, kaip visi suprantame, sniego yra visur, visi sklypai/kiemai yra padengti sniegu, bet kažkodėl „M7“ pastato sniegas yra ypatingas.

„M7“ bendrovės nuotr./Sutvarkyta „M7“ teritorija Kuprioniškėse
„M7“ bendrovės nuotr./Sutvarkyta „M7“ teritorija Kuprioniškėse

Noriu pabrėžti, kad nėra jokio įstatymo, kuris įpareigotų sklypų/pastatų savininkus/valdytojus išvežti sniegą, tą man patvirtinto ir Vilniaus rajono savivaldybė. Tačiau žinodamas, jog M7 kaimynai elgiasi neadekvačiai, ir nenorėdamas sulaukti dar didesnių grasinimų, užgauliojimo ir t.t., nusprendžiau pasamdyti įmonę, kuri išvežtų sniegą. Neprivalau, bet darau vardan bendros ramybės.“

Anot M.Dolženko, šalia esantis ir UAB „AD REM“ priklausantis sklypas yra tuščias, tad sutarę su savininku čia sniegą ir išvežė, esą jokios rizikos, kad tai kažkaip prisidės prie kitų sklypų užliejimo, nėra.

O visa tai kainavo net per 17 tūkst. eurų be PVM. Todėl, kaip sako M.Dolženko, sunku suprasti, kuo juos kaltina kaimynai.

Žmonės bijo, jog tirpstantis sniegas užpils jų namus. Kaip, kokiu būdu, jie nepaaiškina, tai tėra jų įsivaizdavimas, nes sniego yra visur, bet kažkodėl „M7“ pastato sniegas yra ypatingas.

Iš savivaldybės, kaip tikina „Minsko 7“ vadovas, jis nesulaukė jokių priekaištų, esą atvažiavę specialistai daugiau pretenzijų išsakė patiems gyventojams, o ne verslininkams.

M.Dolženko neslepia apmaudo, kad gyventojai visą kaltę dėl problemų su lietaus nuotekų sistema verčia jam ir jo vadovaujamoms įmonėms.

Jis sako sutinkąs, kad kiekvienas naujas objektas viską tik blogina, tačiau tvirtina viską daręs pagal suderintą projektą, kurį patvirtino ir Vilniaus rajono savivaldybė.

15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse
15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse

Gali kreiptis ir į teismą

Vilniaus rajono savivaldybė patvirtino, kad vasario 17 d. buvo gautas Nemėžio k. Ąžuolyno ir Topolių gatvių gyventojų skundas.

Vasario 23 d. savivaldybės Viešosios tvarkos bei Statybos skyriaus specialistai atliko patikrinimą, kurio metu nustatyta, kad „M7“ pastato, esančio Vilties g. 11, valdytojas, reaguodamas į pirminę minėtų gatvių gyventojų pretenziją, adresuotą bendrovėms „Minsko 7“, „Novus turtas“, „Novus valda“, „Mano būstas“, „geranoriškai sutiko bei išvežė iš Vilties g. 11 sukauptą sniegą į UAB „AD Rem“ priklausantį sklypą, esantį Vilties g. 15“.

Sklypas pagal topografinius planus yra dauboje ir tokiu būdu tirpstančio sniego vandenį bus galima sulaikyti minimame sklype.

„Patikrinimo vietoje, girdint patikrinime dalyvavusiems suinteresuotiems gyventojams, telefonu buvo susisiekta su UAB „AD Rem“ plėtros direktoriumi, kuris patvirtino, kad į jį kreipėsi „M7“ pastato valdytojas su prašymu padėti išspręsti susikaupusio sniego problemą tam, kad atlydžio metu tirpstantis sniegas neužlietų aplinkinių gyvenamųjų teritorijų.

Atsižvelgus į tai, kad UAB „AD Rem“ priklausantis sklypas, esantis Vilties g. 15, pagal topografinius planus yra dauboje ir tokiu būdu tirpstančio sniego vandenį bus galima sulaikyti minimame sklype bei tirpstančio sniego vanduo negalės patekti į Ąžuolyno g. ir tokiu būdu ją užlieti, buvo nuspręsta ir sutarta krauti sniegą UAB „AD Rem“ priklausančiame sklype“, – teigė komentare 15min Vilniaus rajono savivaldybė.

Savivaldybė mini ir nustatytą pažeidimą:

„Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad vežant sniegą iš Vilties g. 11 esančios teritorijos buvo neteisėtai užkrautas sniegu valstybinės žemės tarpas, paliktas keliui įrengti, esantis tarp Vilties g. 11 bei Vilties g. 15 žemės sklypų, todėl „M7“ pastato valdytojas buvo įpareigotas atlaisvinti minimą teritoriją bei sutiko tą padaryti iki 2021 m. vasario mėnesio pabaigos.“

15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse
15min skaitytojos nuotr./Sniego kalnai Kuprioniškėse

Anot savivaldybės, Vilniaus rajono savivaldybės tvarkymo ir švaros taisyklės nedraudžia valyti bei kaupti sniegą savo priskirtoje teritorijoje, tačiau jos numato, kad teritorijų tvarkytojai privalo valyti, tvarkyti, prižiūrėti jiems priklausančius statinius, žemės sklypus, želdinius, teritorijas, taip pat valyti sniegą ir šalinti ledą, varveklius nuo gyvenamųjų namų ir pastatų stogų, lietaus vamzdžių ir balkonų, surinkti nukritusį ledą ir sniegą.

Gyventojai, jeigu turės įrodymų dėl padarytos žalos, sako Vilniaus rajono savivaldybė, gali civilinio proceso tvarka kreiptis į teismą ir ginti savo galimai pažeistas teises teisme.

O dėl lietaus nuotekų, tai savivaldybė tvirtina Nemėžio ir Kuprioniškių kaimų gyventojų nepamiršusi – ieškoma būtų spręsti šią problemą, yra užsakyta galimybių studija dėl kompleksinio Vilties, Ąžuolyno, (Topolių) gatvių zonos paviršinio vandens tvarkymo sprendinių įgyvendinimo.

Netrukus žadamas sprendinių aptarimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius