2013 01 15

Potvynio skandinamos sodybos šeimininkas: „Niekas manęs nesugrąžintų į miestą“

Pakalnės upės pakrantėje įsikūrusios sodybos šeimininkams Daivai ir Raimondui Plikšniams potvynis – malonus jausmas išgyventi gamtos jėgą. Ir nors vanduo, o šiuo metu jau ledas, beveik siekia šeimininkų namų slenkstį, tai nesukelia jokių baimės ar nerimo jausmų. „Keistas tas potvynis, ankstyvas, tačiau yra labai smagu, šiandien kaip tik ruošiamės su vaikais išbandyti kieme esančią ledo čiuožyklą“, - pasakojo R. Plikšnys.
Plikšnių sodybą stingdo sušalęs potvynio vanduo.
Plikšnių sodybą stingdo sušalęs potvynio vanduo. / Zinios1.lt nuotr.

Kuršių marios jau yra sukaustytos ledu. Natūralu, kad Pakalnės upė užgrūsta ledų lytimis, vandeniui nėra kur nutekėti, todėl jis susikaupė dar prieš užšąlant. Užsikimšo ir Atmatos upės atkarpa aukščiau Uostadvario, tad vandeniui nėra kur plūsti, jis veržiasi per vasaros pylimų viršų.

Nenumaldoma gamtos jėga

Zinios1.lt nuotr./Užlieta sodyba
Zinios1.lt nuotr./Užlieta sodyba

Plikšnių sodybos teritorija šiandien miega po ledu. Ir tai visai negąsdina šeimininkų. „Buvo sunku kokius 2-3 metus, kai tik įsikūrėme čia gyventi. Tuomet nežinojome nei ką daryti, kaip ruoštis. Potvynio metu pristigdavome ir malkų – jas vanduo išplaudavo kartu su kitais teritorijoje esančiais daiktais. O dabar jau esame susigyvenę su šia galinga gamtos jėga. Laukiame pavasario, kuomet ims plaukti ledai. Geras jausmas matyti, girdėti ledonešio pukšėjimą, traškėjimą. Niekas manęs jau nesugrąžintų gyventi atgal į miestą“, - mintimis apie potvynį su zinios1.lt portalu pasidalino R. Plikšnys. 

Būtent pavasarį pas Plikšnius pasisvečiuoti ir pagyventi atvyksta studentas Raimondo sūnus. Vaikinas taip pat nori pasigrožėti kasmet vykstančia gamtos stichija.

„Gyvename saugiai. Taip, šiuo metu neturime vandens, neveikia kanalizacija. Tačiau tai – ne problema. Labai džiaugiamės kaimynais. Jie labai nuoširdūs ir rūpestingi. Sulaukiame daug skambučių, žmonės siūlosi padėti, klausia, gal ko mums trūksta. Pasirengę visi padėti. Su džiaugsmu noriu jiems visiems atsilyginti“, - pasakojo R. Plikšnys.

Zinios1.lt nuotr./Užlieta sodyba
Zinios1.lt nuotr./Užlieta sodyba

Pasak pašnekovo, potvynis užtruks ilgai: „Panašu, kad jis gali užsibūti kaip prieš 5-6 mėnesius, iki balandžio. Ilgai vargsime. Tačiau tam juk esame pasiruošę“.

Pasak R. Plikšnio, potvynis turi keletą pliusų. Tai – ne tik neregėtas vaizdas, egzotika, bet tuo pačiu jau šiemet buvo pagauti besigelbėjantys iš vandens 6 kurmiai, kurie gana intensyviai darbavosi sodybos dirvoje.  Tad pavasarį šie žemės purentojai jau neturėtų varginti Pakalnės gyventojų.

„Nemanau, kad mano keturių asmenų šeimai dėl vis kylančių naujų šiemetinio potvynio bangų iš „Pakalnės vingio“ tektų evakuotis. Esam pasirengę priimti visus potvynio iššūkius. Beje, potvynio situaciją dabar bloginanti ledų sangrūda, mano manymu, per atšilimą be reikalo nebuvo judinama. Jei būtų sprogmenimis patrupinta, būtų išnešta į Kuršių marias, kurios nuo ledo jau buvo laisvos. Dabar jos jau lede, ir tėkmė ne tik Atmatai, Skirvytei, bet ir Pakalnei, prie kurios gyvename, suvaržyta, ją ilgam užstrigdė sangrūdos“,- sako ne vieną potvynį Rusnės saloje pragyvenęs, Šilutėje gimęs ir augęs R. Plikšnys.

Belieka laukti pavasario ir tolimesnių potvynio pokštų, prie kurių Rusnės salos gyventojai jau pripratę. Beje, kaimynai ir draugai ragina R. Plikšnį suorganizuoti kokią atrakciją ant ledo, kuris kausto sodybos teritoriją ir aplinkines vietas. Kas žino, gal sumanus tėvelis ką nors ir sugalvos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius