Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 21 /18:02

Povandeninės kameros sudužusiame lėktuve užfiksavo piloto A.Mačiulio kūną, paieška nutraukta

Į Baltijos jūros dugną nugrimzdusiame lėktuve An-2 povandeninės kameros aptiko vieno iš pilotų kūną. Artimieji pagal drabužių elementus atpažino, kad lėktuve tikriausiai – Adolfo Mačiulio siluetas. Šaltiniai teigia, kad per sudėtingą povandeninę operaciją šalia lėktuvo įstrigo brangus robotas, kuris ir nufilmavo kūną. Specialistai gelbėjimosi plausto lėktuvo viduje nepastebėjo.
Spaudos konferencija su Antanu Brenciumi
Spaudos konferencija su Antanu Brenciumi / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kad kūnas buvo rastas An-2 salone, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Ministras Juozas Olekas pareiškė užuojautą pilotų artimiesiems šiuo sunkiu laikotarpiu ir teigė, kad toliau dės visas pastangas, jog būtų rasti abu pilotai. 

Plausto nematė

Ketvirtadienį apie 14 val. buvo peržiūrėti ir įvertinti povandeniniai vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas sudužęs An-2. 

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kapitonas leitenantas Antanas Brencius sakė, kad buvo bandoma pamatyti, kas yra lėktuvo viduje.

„Buvo pastebėtas galimai iš išorės vieno iš pilotų kūno siluetas“, – sakė A.Brencius.

VIDEO: Spaudos konferencija Klaipėdoje po lėktuvo An-2 katastrofos (vaizdo įrašas)

Jis negalėjo pasakyti, kurio lėktuvo dalyje jis pastebėtas, tačiau aišku, kad priekinėje.

Galimai pastebėtas piloto kūno siluetas yra labai nepatogioje vietoje, tarp sėdynių ir ryškiau matomas tik drabužių fragmentas, todėl esą jo neįmanoma atpažinti.

Povandeninės kameros negalėjo patekti į galinę lėktuvo dalį, todėl niekas negali pasakyti, kas ten yra.

Galimai pastebėtas piloto kūno siluetas yra labai nepatogioje vietoje, tarp sėdynių ir ryškiau matomas tik drabužių fragmentas, todėl esą jo neįmanoma atpažinti.

Patikslinta, kad matomas apavo fragmentas, ant jo matyti užsienio kompanijos emblema.

Karininkas A.Brencius teigė pats peržiūrėjo vaizdo įrašą, bet gelbėjimosi plausto nematė.

Jis sakė, kad naują vaizdo medžiagą dar kelis kartus turės peržiūrėti specialistai. Tik po to, jei būtų gautas artimųjų sutikimas, vaizdo medžiaga galėtų būti perduota žiniasklaidai.

Nutraukė paiešką virš vandens

16.10 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro vado sprendimu baigta dviejų An-2 pilotų paieškos operacija virš vandens.  Dėl povandeninių darbų eigos bus sprendžiama artimiausiu metu.

Spendimas baigti An-2 paieškos operaciją buvo priimtas atsižvelgiant į  ilgametę pasaulinę kitų šalių praktiką ir teorinius skaičiavimus.

„Remdamiesi tarptautiniu aeronautikos ir jūrinių paieškos ir gelbėjimo žinynu esame priversti konstatuoti, kad padarėme viską, ką galėjome, ieškodami pilotų. Skaudu pripažinti, bet tokiomis sąlygomis, kokios buvo, taip ilgai išgyventi neįmanoma. Dabar turime planuoti resursus ir rengtis kitoms galimoms paieškos ir gelbėjimo operacijoms, nes nelaimių jūroje nesuplanuosi,“ – KAM pranešime spaudai cituojamasKarinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas  komandoras Artūras Andrušaitis.

Karininkas A.Brencius teigė, kad planuojama nutraukti viršvandeninę paiešką, tačiau kol kas toks sprendimas dar nepriimtas.

Darbai bus tęsiami po vandeniu. Svarbiausia užduotis – iškelti lėktuvą.

Krašto apsaugos ministerijoje įvyko susitikimas su Susiekimo ministerijos atstovais, kuriame buvo tariamasi dėl orlaivio An-2 iškėlimo iš jūros dugno.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Spaudos konferencija dėl nukritusio orlaivio pilotų paieškos ir gelbėjimo operacijos
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./V.Jurkevičius

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius sakė, kad povandeninis vaizdo įrašas nėra pakankamai kokybiškas, kad būtų galima konstatuoti asmens tapatybę ir priimti lemiamus sprendimus ikiteisminiame tyrime. 

Prokurorai taip pat sieks, kad lėktuvas būtų iškeltas.

V.Jurkevičius sakė, kad sieks atlikti išsamius tyrimus dėl nelaimės priežasčių, tapatybių atpažinimo ir mirties priežasčių.

Stebėkite spaudos konferencijos įrašą:

Nuo trečiadienio Karinių jūrų pajėgų priešmininiame laive „Kuršis“ dirbo Klaipėdos universiteto mokslininkai, kurie po vandeniu naudojo brangią ir sudėtingą įrangą iš laivo „Mintis“.

Klaipėdos universiteto povandeninių objektų apžvalgos video įranga, kurie dažniausiai naudojama povandeninių buveinių stebėjimui, buvo nuleista į An-2 likučius.

Klaipėdos universiteto povandeninių objektų apžvalgos video įranga, kurie dažniausiai naudojama povandeninių buveinių stebėjimui, buvo nuleista į An-2 likučius.

Šaltiniai teigia, kad vienas iš robotų užstrigo šalia sudužusio lėktuvo. Karininkas A.Brencius sakė, kad šios informacijos negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Ketvirtadienio rytą vaizdo medžiaga buvo perduota Karinių oro pajėgų sraigtasparniui Mi-8T, kuris nusileido Baltijos jūroje plūduriuojančiame laive „Kuršis“.

Prieš pietus vaizdo įrašas buvo pargabentas į krantą ir nuvežtas į Klaipėdos centre esančią Karinių jūrų pajėgų bazę, kurios teritorijoje įsikūręs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Ši institucija kuravo paieškos operaciją.

Vaizdo įrašą peržiūrėjo pilotų artimieji, kariškiai ir prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius