Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 29 /16:05

Povilas Mačiulis: prezidentas su opozicija aptarė ir mažumos Vyriausybės ar pirmalaikių rinkimų scenarijus

Po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su opozicinių partijų pirmininkais jo patarėjas Povilas Mačiulis sakė, kad buvo aptarti ir mažumos Vyriausybės, ir net išankstinių rinkimų scenarijai. Tiesa, P.Mačiulis mano, kad jie – mažai tikėtini. Tuo metu Eugenijus Gentvilas mano, jog mažumos Vyriausybės scenarijus net labai tikėtinas, nes „valstiečių“ viduje girdėti vis didesnis bruzdesys.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį prezidentas susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderiu Gintautu Palucku ir Liberalų sąjūdžio pirmininku Eugenijumi Gentvilu.

Po susitikimo prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Povilas Mačiulis žurnalistams sakė, jog aptartos politinės aktualijos.

„Taip pat buvo kalbėta apie galimus scenarijus tokiu atveju, jeigu Vyriausybei nepavyktų sėkmingai susiformuoti. Tai yra ir mažumos Vyriausybės scenarijus, taip pat buvo kalbėta ir apie galimus išankstinius rinkimus“, – sakė jis.

Paklaustas, kiek realistiški yra tokie scenarijai, P.Mačiulis teigė, kad jo asmenine nuomone, jie kol kas yra mažai tikėtini.

„Tačiau, žinote, politikoje visko būna. Labai priklauso nuo to, kaip valdančiajai koalicijai pavyks pateikti gerus ministrus ir kaip vyks dabartinės konsultacijos tarp prezidento ir premjero“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Prezidento patarėjas pabrėžė, kad prezidentas yra iškėlęs klausimų dėl keleto kandidatų. „Kaip minėjau anksčiau, sprendimą priims po to, kai susitiks su pretendentais. Manau, kad tie klausimai gali būti atsakyti jeigu susitikimas praeis sklandžiai“, – tvirtino patarėjas.

Jis nenorėjo įvardinti ministro, dėl kurio, kaip savaitgalį neslėpė ir pats prezidentas, kyla daugiausiai nesutarimų.

„Po susitikimų su ministrais, manau, kad tų ministrų, dėl kurių gali kilti problemų – jų gali padaugėti“, – žurnalistams sakė P.Mačiulis.

Prezidento patarėjo teigimu, šią savaitę G.Nausėda planuoja susitikti su į žemės ūkio ministrus siūlomu „socialdarbiečiu“ Andriumi Palioniu bei sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. Praėjusią savaitę pasirodė pranešimų, kad prezidentas yra išreiškęs abejonių jo darbu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

TS-LKD lyderis G.Landsbergis sakė, kad jeigu būtų situacija, kurioje konservatoriai ir kitos opozicinės frakcijos būtų priverstos palaikyti biudžetą ar kokį svarbesnį įstatymą, tai greičiausiai būtų daroma su viena sąlyga – kad būtų organizuojami išankstiniai rinkimai.

„Dėl to, kad mažumos Vyriausybė pusantrų metų, aš neįsivaizduoju, kaip galėtų funkcionuoti Lietuvoje. Tai reiškia, kad galėtų būti sutarimas toks: stabilizuojame padėtį, bet nedelsiant einame į naujus rinkimus“, – pabrėžė konservatorių pirmininkas.

E.Gentvilas: mažumos Vyriausybė – realus scenarijus

E.Gentvilas po susitikimo žurnalistams sakė, kad mažumos Vyriausybė – labai realus scenarijus.

Vyriausybė yra tikrai aktualus ir tikėtinas variantas.

„Yra pasirašytas susitarimas keturių partijų, formalią daugumą – 76, jie turi. Bet ar ši formali dauguma išliks, tarkime, po mėnesio? Mes matoma ir girdime bruzdesius pačių “valstiečių„ frakcijos viduje. Iš 76 žmonių nuo keturių partijų gali likti 66. Mažumos Vyriausybė yra tikrai aktualus ir tikėtinas variantas“, – įsitikinęs E.Gentvilas.

Jis teigė, jog tai, kas vyksta dabar, jam kelia didelį nerimą.

„Aptarėme ne vieną pavardę: tarp jų – pageidautini ir tarp jų – nepageidautini buvo. Bet aš pavardėmis tikrai neminėsiu – prezidento reikalas“, – apie ministrus ir kandidatus į šias pareigas kalbėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas

E.Gentvilo teigimu, jo partijos nuomonė, kad pareigas turėtų ir toliau eiti susisiekimo ministras Rokas Masiulis bei krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, sutampa su prezidento.

Jis priminė, jog liberalai yra užregistravę projektą dėl priešlaikinių rinkimų. Liberalų sąjūdžio lyderio teigimu, jis dabar neaktualus, tačiau jis gali labai greitai aktualizuotis.

„Mačiau, kaip tai įvyko 1992 metais. Baikite, kokie čia pirmalaikiai rinkimai? Šast, ir viskas – didžioji Seimo dalis balsuoja, viskas pasiekia tam tikrą kritinį tašką – čia irgi gali tai atsitikti“, – pabrėžė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas

LSDP pirmininkas G.Paluckas pirmadienį sakė, jog jo vadovaujama partija priešlaikinių rinkimų nenorėtų.

„Tikiu, kad atsakomybė už visą kadenciją turi prisiimti tie, kas gavo pasitikėjimą 2016 metais. Tačiau tik laiko klausimas, kada valdantieji neturės aritmetinės daugumos tiek dėl vidinių rietenų, tiek dėl politinio turizmo, kuris suaktyvės artėjant 2020 Seimo rinkimams“, – įsitikinęs G.Paluckas.

Socialdemokratų pirmininko teigimu, visiems akivaizdu, jog Vyriausybės formavimas nėra rožėmis klotas.

„Aš manau, kad tai yra ir asmenybių ir paties proceso klausimas. Netikiu ir nesitikiu, kad prezidentas taps įkaitu kažkokių pokiliminių intrigų, susitarimų, ar net gi netinkamų kandidatūrų, kurios galbūt yra siūlomos“, – aiškino jis.

Premjeras S.Skvernelis praėjusią savaitę kelis kartus susitiko su prezidentu, tačiau nors buvo planuota, nepateikė jam trijų kandidatų į ministrus.

Valdantieji yra nusprendę pakeisti mažiausiai tris ministrus – susisiekimo, vidaus reikalų ir žemės ūkio. Į ministrų pareigas siūlomos Lenkų rinkimų akcijos atstovų Vladislavo Kondratovičiaus, Jaroslavo Narkevičius ir „socialdarbiečio“ Andriaus Palionio kandidatūros.

Kaip anksčiau rašė BNS, Seimui tektų balsuoti dėl Vyriausybės programos, jeigu bus pasirinktas variantas pakeisti tris ministrus iš karto, o ne tai daryti prezidentui iš pradžių patvirtinus senąjį kabinetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius