-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 12

Prabangos mokestis: šeimų turtas bus vertinamas kartu, tvartai ir sodybos iki 80 kvadratinių metrų nebus apmokestinami

Seimo narių darbo grupė, per tris paras parengusi „prabangos mokesčių“ įstatymų projektus, nekilnojamojo turto apmokestinimą numatančiame projekte jau pastebėjo klaidų ir puolė jį taisyti. Pirmadienį darbo grupė ketina įregistruoti pataisas įstatymo projektui, kurį patys įregistravo penktadienį.
Spyna
Spyna / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Kaip tik rengiame pataisas. Vieną dalyką su specialistais pražiūrėjome. Reikia vieną papildomą rodiklį įdėti“, – pirmadienį 15min.lt sakė „prabangos mokesčių“ įstatymus rengusios darbo grupės vadovas konservatorius Vitas Matuzas.

Pataisomis bus taisomos spragos, pagal kurias šeimos turtas, viršijantis milijoną litų, siekiant išvengti mokesčio, negalės būti dalijamas vyrui ir žmonai perpus.

„Skirstymas bus uždaromas, neišeis dalinti nei žmonai, nei vyrui, nei mažamečiams vaikams. Šeimos turtas bus laikomas kaip vieno asmens, nes tas būstas yra skirtas gyventi ne vienam žmogui, o šeimai“, – aiškino V.Matuzas.

Konservatorius atmeta nuogąstavimus, kad siekiančios išvengti nekilnojamojo turto mokesčio, šeimos imsis fiktyvių skyrybų, kad turtas būtų dalijamas pusiau.

„Jeigu tau turtas brangiau už žmoną, tai tu skirkis, o aš tai to nedarysiu. Tai moraliniai dalykai“, – kalbėjo V.Matuzas.

Kieno sąskaita jie yra turtingesni? Tų pačių žmonių, kurie gyvena aplink. Į Šventąjį Raštą pažiūrėkite, čia Šventojo Rašto mokymas, – aiškino V.Matuzas.

Be to, pasak politiko, nuspręsta teikti pataisas, kad nekilnojamojo turto mokesčiu nebūtų apmokestinami ir ūkiniai pastatai bei sodybos ir sodo nameliai, kurių plotas mažesnis nei 80 kvadratinių metrų.

V.Matuzas įsitikinęs, kad nekilnojamojo turto apmokestinimas Seimo pritarimo sulauks nesunkiai.

„Broliai liberalai garantuotai turės pritarti, girdėjau tokias kalbas. Be to, ir parašų yra, juk Arūnas Valinskas kartu registravo šį projektą. Politinė valia atsirado, reikia padaryti šį sprendimą“, – dėstė V.Matuzas.

„Skaitykite Šventąjį Raštą“

Anot jo, kol kas kalbama tik apie turto apmokestinimą, progresinių mokesčių įvedimas greičiausiai bus paliktas kitiems metams.

„Kol kas nėra jokių sumų. Kitas žingsnis galėtų būti toks, tačiau kol nėra visuotinio turto deklaravimo, tai sunkiai realizuojama. Pradėti reiks nuo jo“, – aiškino V.Matuzas.

Paklaustas, kodėl konservatoriai likus metams iki rinkimų ėmėsi rengti įstatymų projektus, kurie paremti kairiųjų politine ideologija, konservatorius pasiūlė skaityti Šventąjį Raštą.

„Aš krikščionių demokratų politiką vykdau, nuoširdžiai sakau, nes čia ir Bažnyčios mokymas yra toks, ir mūsų partijos jungimosi sutartyje su krikščionimis demokratais buvo nurodyta politinė platforma būtent tokia. Kieno sąskaita jie yra turtingesni? Tų pačių žmonių, kurie gyvena aplink. Į Šventąjį Raštą pažiūrėkite, čia Šventojo Rašto mokymas“, – dėstė politikas.

Primename, kad Seime jau rytoj bus teikiami įstatymų projektai, pagal kuriuos didesnės nei 1 mln. litų vertės nekilnojamąjį turtą siūloma apmokestinti 1 proc. mokesčiu, didesnės nei 200 litų per metus palūkanos už vertybinius popierius, bankuose laikomus indėlius ir suteiktas paskolas – 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Be to, siūloma apmokestinti galingesnius nei 150 kilovatų galios per pastaruosius 10 metų registruotus automobilius, didesnės nei 50 kilovatų galios motociklus, taip pat jachtas ir lėktuvus.

Mėnesio mokestis už automobilius būtų po 0,5 lito už 1 kilovatą. Burinėms jachtoms būtų taikomas 30 litų mėnesio mokestis už jos ilgio metrą, jei ilgis viršija 10 metrų ir jei ji nėra skirta komercinei veiklai. Orlaiviams, išskyrus oro balionus, siūlomas 0,3 lito už vieną maksimalios kilimo masės kilogramą mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius