Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 02 /15:26

Paskui naująjį energetikos viceministrą Algimantą Zarembą velkasi interesų supainiojimo šleifas

Trečiadienį paskelbti nauji krašto apsaugos ir energetikos viceministrai. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius į savo komandą priėmė „Vilniaus energijoje“ dirbusį sostinės tarybos narį Algimantą Zarembą, kuris pernai pripažintas supainiojęs interesus.
Algimantas Zaremba
Algimantas Zaremba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Etikos sargai A.Zarembą yra pripažinę supainiojusiu viešuosius ir privačiuosius interesus, nes jis, dirbdamas „Vilniaus energijos“ elektros energetikos projektų vadovu, dalyvavo balsavime sprendžiant dėl šios bendrovės akcijų perleidimo.

A.Zaremba Vilniaus miesto tarybos posėdyje nebalsavo nei už, nei prieš, tačiau jis privalėjo informuoti kolegas apie jam kilusį interesų konfliktą ir išeiti iš posėdžių salės.

Kaip vėliau konstatavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos etikos komisija, „darbietis“ to nepadarė ir sudarė tarybos kvorumą, būtiną sprendimų priėmimui.

Todėl praėjusiųjų metų kovą savivaldybės etikos sargai politiką pripažino pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Papildyta 15.26 val. Energetikos ministerija teigia, kad naujas viceministras nusišalins nuo kai kurių sprendimų priėmimo.

„Energetikos ministerijos viceministro pareigos nepatenka į tą kategoriją pareigų, dėl kurių jis privalėtų atsisakyti savivaldybės tarybos nario mandato. Suprantama, kad ponas Zaremba, tiek vykdydamas viceministro pareigas, tiek dalyvaudamas tarybos darbe, privalės nusišalinti nuo sprendimų priėmimo tais atvejais, kai tai galėtų sukelti interesų konfliktą“, – BNS sakė energetikos ministro vyriausioji patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Anot jos, Energetikos ministerija kreipėsi į atitinkamas institucijas, iš kurių gavo atsakymą, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) neigiamai charakterizuojančios informacijos apie A.Zarembą neturi.

„Buvo pateikta informacija, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pritarė Vilniaus miesto savivaldybės Etikos komisijos išvadai, tačiau savarankiško tyrimo nepradėjo“, – sakė D.Rimašauskaitė.

Tai jau antras viceministras, kuris talkins Lenkų rinkimų akcijos deleguotam energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui.

J.Neverovičiaus vyriausioji patarėja Daiva Rimašauskaitė BNS sakė, jog A.Zaremba darbą Energetikos ministerijoje pradeda ketvirtadienį. Anot jos, iki sausio pabaigos turėtų būti paskirtas ir trečias viceministras bei suformuota visa naujoji ministro komanda.

A.Zarembą į energetikos viceministro postą delegavo Darbo partija.

58-erių A.Zaremba pastaraisiais metais dirbo „Vilniaus energijos“ elektros energetikos projektų vadovu. 2011 metų birželį jis tapo Vilniaus savivaldybės tarybos nariu. Anksčiau jis dirbo Lietuvos elektros energijos gamintojų asociacijos prezidentu.

Iki 2009 metų sausį įkuriant Energetikos ministeriją, A.Zaremba vadovavo Ūkio ministerijos Energetikos departamentui, kuris kartu su darbuotojais turėjo būti perkeltas į Energetikos ministeriją, tačiau A.Zaremba 2009 metų balandžio pabaigoje buvo atleistas.

Buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko patarėjas Kęstutis Jauniškis 2009 metų liepą pareiškė, jog į naująją Energetikos ministeriją buvo kviečiami žmonės, pasiryžę dirbti vartotojų interesams. K.Jauniškis teigė, jog A.Zaremba nebuvo kviečiamas į Energetikos ministeriją dėl to, kad išklausius interesantų, ypač energijos vartotojų atsiliepimų, iškilo pasitikėjimo juo klausimas.

Dirbdamas Ūkio ministerijoje, A.Zaremba buvo tuometinės įmonės Rytų skirstomieji tinklai (RST) stebėtojų tarybos narys, dirbo RST ir „Lietuvos energijos“ valdybose.

Energetikos viceministre jau dirba buvusi Vilniaus rajono savivaldybės administracijos tarybos sekretorė 37-erių Renata Cytacka, kuri priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.

Krašto apsaugos viceministru pradėjo dirbti A.Valys

Krašto apsaugos viceministro pareigas pradėjo eiti socialdemokratas Antanas Valys, kitų kandidatų į viceministrus pavardės kol kas neatskleidžiamos. 

BFL nuotr./Antanas Valys
BFL nuotr./Antanas Valys

„A.Valys jau dirba“, – trečiadienį BNS sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Jis teigė, jog yra svarstomos ir kitų viceministrų kandidatūros, tačiau jų neįvardijo.

KAM Viešųjų ryšių departamentas informavo, jog įsakymas dėl A.Valio paskyrimo pasirašytas gruodžio 31 dieną.

A.Valys jau yra buvęs J.Oleko komandos nariu Krašto apsaugos ministerijoje. Jis viceministro pareigas ėjo 2006–2008 metais, kuomet J.Olekas vadovavo KAM.

Pastaruoju metu A.Valys ėjo socialdemokratų partijos atsakingojo sekretoriaus pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius