Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 14

Pradedamas kokybiškai naujas prokuratūros raidos etapas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis visiems vadovaujantiems prokurorams apibrėžiama maksimali tarnybos trukmė, keičiama prokurorų atrankos, karjeros bei tarnybos ir atsakomybės vertinimo tvarka.
87 milijonus litų kainavęs prokuratūros pastatas.
87 milijonus litų kainavęs prokuratūros pastatas. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Šios pataisos – kokybiškai naujo prokuratūros raidos etapo pradžia. Sukurti įrankiai leis sparčiau vykdyti permainas prokuratūroje bei grąžinti visuomenės pasitikėjimą teisėsaugos institucijomis“, – pabrėžė šalies vadovė.

Prezidentės inicijuotomis pataisomis visiems vadovaujančias pareigas užimantiems prokurorams nustatytas penkerių metų tarnybos laikotarpis ir uždrausta tas pačias pareigas eiti daugiau nei dešimt metų iš eilės. Nuosekli prokuratūros vadovų kaita paskatins sveiką konkurenciją, užtikrins skaidresnį ir efektyvesnį prokurorų darbą, motyvuos prokurorus siekti geresnių darbo rezultatų.

Prokurorų atranką, tarnybos vertinimą ir nusižengimų tyrimą bei atestaciją vykdys specialios komisijos, kuriose nuo šiol galės dalyvauti ir visuomenės atstovai. Atviresnė prokuratūros veikla užtikrins objektyvesnių ir skaidresnių sprendimų priėmimą ir padidins visuomenės pasitikėjimą prokuratūra.

Įstatyme taip pat nustatyta kokybiškai nauja prokurorų atrankos procedūra – į visas be išimties prokurorų pareigas atrankos bus vykdomos viešo konkurso būdu, kuriame laisvai galės dalyvauti visi įstatymo reikalavimus atitinkantys pretendentai.

Iš esmės keisis ir prokurorų tarnybinės atsakomybės vertinimo tvarka – visi prokurorų nusižengimai bus tiriami Prokurorų etikos komisijoje, kurią sudarys ne tik prokurorai, bet ir visuomenės atstovai. Tarnybinėn atsakomybėn prokurorai galės būti patraukti ne tik jo vadovybės, bet ir visuomenės iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius