Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 08

Pradėtas dujų tiekimas antrąja „Nord Stream” dujotiekio linija

Po 30 mėnesių trukusių tiesimo darbų, šiandien Baltijos jūros dugnu einantis dujotiekis „Nord Stream“ pradėtas pilnai eksploatuoti – laiku ir pagal suplanuotą biudžetą.
„Nord Stream“ atidarymas
„Nord Stream“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautiniai specialistai dirbo tiksliai ir įveikė visus iššūkius tiesdami vamzdyną, sveriantį net 4 milijonus tonų.

„Mes didžiuojamės šiuo milžinišku pasiekimu. Esame dėkingi visiems „Nord Stream“ darbuotojams už atsidavimą, akcininkams – už paramą, taip pat tiekėjams ir rangovams iš įvairių pasaulio šalių“, – sakė „Nord Stream“ vykdomasis direktorius Matthias Warnigas.

Šiandien iškilmingai pradėta eksploatuoti antroji „Nord Stream“ dujotiekio linija. Šis įvykis žymi iš dviejų vamzdžių sudaryto „Nord Stream“ įrengimo darbų pabaigą. Abiem „Nord Stream“ vamzdžiais bent 50 metų bus galima iš Rusijos į Europos Sąjungą transportuoti po 55 mlrd. kub. metrų dujų per metus. Pirmąja vamzdyno linija dujos jau tiekiamos nuo 2011 m. lapkričio.

„Nord Stream“ yra viena moderniausių energijos transportavimo infrastruktūrų, kuri užtikrina patikimą tiekimą Europai iš didžiausių pasaulyje dujų išteklių Rusijoje. Šiandien mes galima teigti – mes veikiame“, – sakė „Nord Stream“ akcininkų komiteto pirmininkas Gerhardas Schröderis.

Pažymint eksploatacijos pradžią, Portovajos įlankoje – Rusijos teritorijoje prie Baltijos jūros – surengta oficiali ceremonija, kurioje dalyvavo garbingi svečiai, tarp jų – Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas, atstovai iš kelių Europos Sąjungos šalių bei „Nord Stream“ akcininkai.

Paleidus dujas iš kontrolės centro, kuris yra šalia kompanijos „Gazprom“ kompresorinės stoties Portovajoje, rusiškos dujos gali tiesiogiai per Baltijos jūrą pasiekti Europos dujotiekių tinklus. Moderni kompresorinė stotis dujas suslegia iki 220 barų – to pakanka, kad dujos abiem 1224 km ilgio vamzdynais pasiektų Lubminą Vokietijos pakrantėje be jokių tarpinių kompresorinių stočių.

Dujotiekio maršrutas buvo tikslinamas ir derinimas 4 metus glaudžiai bendradarbiaujant su devynių valstybių, besiribojančių su Baltijos jūra, valdžios institucijomis. Aplinkos tyrimai parodė, kad „Nord Stream“ dujotiekio tiesimas aplinkai neturėjo reikšmingo poveikio.

„Man malonu paskelbti, kad šį ambicingą projektą užbaigėme laiku ir pagal suplanuotą biudžetą. Žvelgdami į kitus įvairiose stadijose esančius Europos vamzdynų projektus matome, kad „Nord Stream“ jiems yra pavyzdys.

Vertindami projekto inžineriją, tiesimo darbus, saugumą, suderinamumą su aplinka ir eksploataciją mes galime drąsiai pasakyti – mes veikiame“, – sakė M. Warnigas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius