-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Pradinukams – pažintis su knygnešystės laikotarpiu

Uostamiestyje antradienį vaikų laukia renginys, skirtas knygnešio dienai paminėti. Jis vyks Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje.
Patarimų rinkinį, skirtą bibliotekininkams, gali sudaryti kiekvienas norintis.
Knygos / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Knygnešystė – tai 1864–1904 metais vykusi lietuvių tautos kova už gimtąjį žodį. Lietuviškų knygų draudimo laikotarpiu didelį darbą, siekiant išsaugoti lietuvišką raštiją, nuveikė vyskupas Motiejus Valančius, organizavęs pirmuosius knygnešystės žingsnius, išmokęs žmones lietuviškai skaityti ir rašyti, pažadinęs juose sąmoningos blaivystės dvasią, norą turėti savą spaudą.

Jo dėka buvo organizuojamos slaptosios mokyklos, knygų rašymo, spausdinimo ir platinimo darbai. Vyskupui knygnešystės darbe aktyviai talkino knygnešių karaliumi pramintas Jurgis Bielinis, savo ramų gyvenimą iškeitęs į pavojingą uždraustų lietuviškų spaudinių gabenimą. Lietuva, įvertinusi šio legendinio knygnešio pasiaukojamą veiklą, jo gimtadienį – kovo 16 dieną – mini kaip Knygnešių dieną.

Knygnešio dienos proga Gerlacho palėpėje 12 val. vyksiančio renginio metu 3–4 klasių mokiniai bus supažindinami su knygnešystės laikotarpiu Lietuvoje, žymiausiais knygnešiais, jų veiklos specifika. Knygnešio gelbėjimo metu vaikai atskleis savo meninius gabumus ir žinias apie knygnešystę bei susipažins su spaudos draudimo laikotarpio atributika.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius