Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 04 27

Pradinukų vasaros atostogos šiemet vėluos – prasidės ne birželio pradžioje, o keliomis savaitėmis vėliau

COVID-19 pandemija gerokai pakoregavo šiuos mokslo metus – didžiąją jų dalį tiek pradinių, tiek vyresnių klasių mokiniai mokėsi nuotoliniu būdu. Pasikeitė ir atostogų tvarkaraščiai: po ilgesnių žiemos atostogų vasarą atostogauti pradinukai pradės vėliau. Tai nustebino dalį tėvų, kurių manymu, mokslo metus prailgino Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), net neinformavusi vaikų tėvų.
Naujosios Vilnios vaizdai
Pradinukai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atostogos prasidės vėliau

Į klasėse vykstančias pamokas kol kas grįžta daugiausia tik pradinukai. Tačiau kadangi grįžimo procesas pakankamai lėtas, kai kurie tėvai mano, kad nė bandyti jau nėra verta – esą jei įprastos pamokos prasidės tik gegužę, mokslo metų bebus likę vos kelios savaitės.

Taip sako tie, kurie įsitikinę, kad mokslo metai pradinių klasių vaikams baigsis birželio pirmosiomis dienomis, kaip būdavo įprasta.

Vis dėlto šiemet kitoks ir atostogų grafikas, kurį irgi koreguoja pandemija.

Ministerija tyliai pradinukų mokslo metus pratęsė iki birželio 16 d. Niekur apie tai neskelbiama, tėvai nieko nežino, tik mokykloms slaptai nuleido šią žinią.

„Švietimo ministerija tyliai ir slaptai pradinukų mokslo metus pratęsė iki birželio 16 d. Niekur apie tai neskelbiama, tėvai nieko nežino, tik mokykloms slaptai nuleido šią žinią“, – 15min skundėsi skaitytoja Marija, kurios vaikai irgi yra pradinukai.

Vis dėlto ministerija tikina, kad jokio mokslo metų prailginimo nebuvo, tiesiog per metus atostogų pradinukai turėjo daugiau, nei būdavo ankstesniais, įprastais, mokslo metais.

Kaltos ilgesnės žiemos atostogos

Anot ministerijos, pastaraisiais metais pradinukų mokslai baigdavosi pirmąjį birželio dešimtadienį. Šiais mokslo metais jie turėjo pasibaigti birželio 8-9 d. Tačiau dėl gruodžio mėn. papildomai suteiktų neplanuotų atostogų pradinukams prisideda 5 mokymosi dienos, tad mokslo metai baigsis keliomis dienomis (ne savaitėmis) vėliau.

„Mokykloms tai tikrai nebuvo paslaptis. Dėl karantino buvo pratęstos pradinių klasių mokinių žiemos atostogos, o mokymosi dienų skaičius liko toks pat, koks buvęs, tačiau kai kurios mokyklos pavėluotai atkreipė į tai dėmesį“, – teigiama ŠMSM komentare dėl vasaros atostogų pradžios.

Anot ministerijos atstovų, pradinių klasių mokinių ugdymas, vadovaujantis Pradinio ugdymo programos bendruoju ugdymo planu, patvirtintu dar 2019 m., trunka 175 dienas:

„Vyriausybė gruodžio 7 d. nutarimu paskelbusi karantiną, nusprendė, kad pradinių klasių mokiniams pratęsiamos atostogos: nuo gruodžio 14 d. iki 2021 m. sausio 3 d. Tai yra, anksčiau prasidėjo atostogos, kurių metu atostogavo ir pradinukai, ir jų mokytojai.

Atitinkamai švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu buvo pakeistas Pradinio ugdymo programos bendrojo ugdymo plano punktas dėl atostogų datų, tačiau bendra ugdymo proceso trukmė nebuvo sutrumpinta – liko tos pačios 175 ugdymo dienos.“

Atsižvelgdamos į tai, mokyklos turėjo pakeisti savo ugdymo planuose numatytą atostogų laiką ir, kadangi atostogos neįskaičiuojamos į ugdymo dienų skaičių, perskaičiuoti mokslo metų pabaigos datą, kad ugdymo dienų skaičius nebūtų sutrumpintas.

„Kai kurios mokyklos sėkmingai susiskaičiavo mokslo metų pabaigos datas ir informavo tėvus apie pasikeitusias vasaros atostogų datas pakankamai anksti. Tačiau tos mokyklos, kurios neatkreipė dėmesio, kad ugdymo dienų skaičius teisės aktuose nesikeitė, sureagavo tik šią savaitę gavusios ministerijos priminimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukai grįžta į mokyklas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukai grįžta į mokyklas

Vasaros atostogos skiriamos pasibaigus ugdymo procesui, t. y. 175 ugdymo dienoms. Jų pradžią nustato mokyklos vadovas. Tačiau mokyklos birželio mėnesį galės sėkmingai organizuoti pamokas ar konsultacijas mokymosi spragoms ištaisyti.“

Įprastai mokslo metai pradinių klasių vaikams baigdavosi apie birželio 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius